Skocz do zawartości
PaweR

Explorer.exe nie uruchamia się razem z Windowsem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Problem jest tego typu ,że na komputerze z Windowsem 10 nie uruchamia się explorer.exe przy starcie systemu(zamiast pulpitu jest czarny ekran). Po uruchomieniu tego pliku w menedżerze zadań pulpit normalnie się wyświetla. Zmagam się z tym problemem od kilku dni i nie mogę go rozwiązać. Ma ktoś jakiś pomysł ? System skanowałem różnymi programami i raczej mogę wykluczyć obecność złośliwego oprogramowania. Dodam że dzień wcześniej usunąłem program o nazwie Czasowyłącznik. Być może to jest powodem całego zamieszania. Z góry dzięki za wszelkie próby pomocy :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Dodam że dzień wcześniej usunąłem program o nazwie Czasowyłącznik.

 

Z CWK był problem, najpierw program informował o tym, że jest stary, potem coś się całkiem wysypało i nie chciał się już w ogóle odpalać, dodatkowo, przekierowuje na stronkę - która stanowi chyba potencjalne zagrożenie ( nie jestem pewien ). Moja rada - wywal to, i zastąp tym:

 

win + r

wpusujesz komende: shutdown /s /t 4000

 

gdzie 4000 można zastąpić dowolną wartością, np 60 - i wyłączy się po 60 sekundach.

 

albo możesz sobie napisać plik wsadowy bat:

 

Plik wsadowy bat wyłączający komputer:

 

Tworzymy dokument tekstowy na pulpicie - nazywamy go np EXIT.

Otwieramy plik i wpisujemy komendę:

shutdown -s -t 60

 

gdzie:

-s = zamyka system - czyli komenda "shutdown -s" zamknie system od razu

-t 60 = zamyka system po 60 sekundach, można to dowolnie modyfikować, np "-t 3600" zamknie system po 1h

 

jak już mamy komendę, klikamy: Plik-> Zapisz jako

W opcji zapisz jako typ: ustawiamy na Wszystkie Pliki *

W nazwie pliku wpisujemy np: Exit.bat

Następnie potwierdzamy nasz wybór klikając na opcję zapisz.

Po kliknięciu na ten plik - wyskoczy komunikat, że komputer zostanie zamknięty.

 

Wracając do głównego problemu - to po wywaleniu CWK - załóż temat w dziale pomocy technicznej - zasady - dołącz 4 logi - i może Picasso znajdzie przyczynę, jeśli coś się wykrzaczyło z powodu CWK, albo może z całkowicie innego powodu...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Problemem jest, że CKW jakimś cudem zmodyfikował wartość Userinit, niezbędną do ładowania powłoki:

 

HKLM\...\Winlogon: [userinit] D:\Programy\CzasoWylacznik4\czasowyl.exe -tray,

 

Akcja do przeprowadzenia:

 

1. Otwórz Notatnik i wklej w nim:

 

CloseProcesses:
CreateRestorePoint:
HKLM\...\Winlogon: [userinit] D:\Programy\CzasoWylacznik4\czasowyl.exe -tray,
Task: {173BC8B0-3647-4AE7-88C3-5232C37129DE} - System32\Tasks\AutoPico Daily Restart => C:\Program Files\KMSpico\AutoPico.exe
Task: {9E976AF5-7563-4E4A-8BBB-4CE69CEC399E} - System32\Tasks\Driver Booster SkipUAC (Paweł) => C:\Program Files (x86)\IObit\Driver Booster\DriverBooster.exe
RemoveDirectory: C:\AdwCleaner
RemoveDirectory: C:\Users\Paweł\Doctor Web
RemoveDirectory: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\CzasoWyłącznik 4
EmptyTemp:

 

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

 

Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt w folderze z którego uruchamiasz FRST. Uruchom FRST i kliknij w Napraw (Fix). Czekaj cierpliwie, nie przerywaj działania. Gdy Fix ukończy pracę, nastąpi restart systemu. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt.

 

2. Przez SHIFT+DEL (omija Kosz) skasuj z dysku folder z uszkodzoną nazwą użytkownika:

 

C:\Users\Paweł

 

3. Zrób nowy log FRST z opcji Skanuj (Scan), bez Addition. Dołącz też plik fixlog.txt. Pliki załączasz poprzez: na spodzie tematu w polu szybkiej odpowiedzi > Więcej opcji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

System startuje już poprawnie. Wielkie dzięki za pomoc :) Kto by się spodziewał, że taki programik może tyle namieszać... Nie wiem czy powodem nie było czasami to, że usunąłem pliki zamiast użyć deinstalatora.

FRST.txt

Fixlog.txt

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie tak, konsekwencja nieużycia deinstalatora.

 

Punkt 1 zgodnie z planem, ale nadal widzę że nie wykonałeś puntu 2. W raporcie nadal stoi folder z uszkodzoną nazwą użytkownika C:\Users\PaweĹ‚ (nie mylić z poprawnym C:\Users\Paweł). Czy był jakiś problem z jego usunięciem?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Teraz zauważyłem następny problem ;/ System co prawda uruchamia się poprawnie, ale przycisk start(lewy dolny róg) zupełnie nie działa, to samo z tym wyszukiwaniem obok startu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj przebudować natywne aplikacje Windows 10:

 

Uruchom menedżer zadań > Plik > Uruchom nowe zadanie > w polu wklep powershell > zaznacz "Utwórz to zadanie z uprawnieniami administracyjnymi". W onie PowerShell wklej poniższe polecenie:

 

Get-AppxPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml" -DisableDevelopmentMode}

 

Zanotuj czy w oknie pokażą się błędy (w razie czego zrób zrzut ekranu z tego fragmentu). Po akcji zresetuj system.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Dodam, że na kliknięcie prawym przyciskiem start normalnie odpowiada.

post-17822-0-80100000-1464107551_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę, błąd pojawił się tylko dla jednego szczególnego wystąpienia (to samo ActivityId), mówiący po prostu że nowszy pakiet którejś z aplikacji już jest w systemie. Mimo wszystko zresetuj system i podaj czy są jakieś zmiany.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Kolejne podejście z naprawą komponentów:

 

Klawisz z flagą Windows + X > Wiersz polecenia (administrator) > wklej następującą komendę:

 

dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

 

ENTER, poczekaj na ukończenie zadania, zresetuj system.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Niestety dalej bez zmian. Przy okazji zauważyłem, że prawoklik nie działa na programy, ale działa na start i wyszuk. Odwrotnie jest z lewym przyciskiem myszy, który działa na programy jednoczesnie nie działając na start i wyszuk.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Może ten problem wynika z niedomyślnych rozszerzeń eksploratora. Zrób test. Uruchom ShellExView x64. Poprzez klik na kolumnę Company posortuj wpisy, by ułożyć niedomyślne (wyróżnione na różowym tle) w jednym bloku. Z wciśniętym CTRL zaznacz wszystkie różowe, z prawokliku opcja Save Selected Items, by zapisać log, następnie wszystkie zaznaczone wyłącz i zresetuj komputer. Podaj czy jest zmiana oraz doczep wyeksportowany log tekstowy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Wykonałem, ale niestety dalej bez zmian. Niezbyt się znam na sprawach systemowych, ale może jest jakis specjalny plik odpowiedzialny za uruchamianie paska zadań i to w nim jest problem.

log.txt

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Jest infekcja SOUNDMIXER - to ona powoduje ten problem!

 

(ale na razie nie mam czasu, by się tym zająć, może po 15:30)

 

Uruchom FRST. Na klawiaturze naciśnij jednocześnie CTRL+Y.
Otworzy się Notatnik - wklej do niego:

Spoiler

HKU\S-1-5-21-742678756-2304139027-1524245951-1001\...\Winlogon: [Shell] %comspec% <==== UWAGA
HKU\S-1-5-21-742678756-2304139027-1524245951-1001\...\Command Processor: @mode 20,5 & tasklist /FI "IMAGENAME eq SoundMixer.exe" 2>NUL | find /I /N "SoundMixer.exe">NUL && exit & if exist ( start /MIN "" & tasklist /FI "IMAGENAME eq explorer.exe" 2>NUL | find /I /N "explorer.exe">NUL && exit & explorer.exe & exit ) else ( tasklist /FI "IMAGENAME eq explorer.exe" 2>NUL | find /I /N "explorer.exe">NUL && exit & explorer.exe & exit ) <==== UWAGA
Powershell: wevtutil el | Foreach-Object {wevtutil cl "$_"}
HKU\S-1-5-21-742678756-2304139027-1524245951-1001\...\Run: [GalaxyClient] => [X]
GroupPolicy: Ograniczenia ? <==== UWAGA
FF HKLM\SOFTWARE\Policies\Mozilla\Firefox: Ograniczenia <==== UWAGA
S2 CorsairGamingAudioConfig; C:\Windows\System32\CorsairGamingAudioCfgService64.exe [X]
S3 cpuz149; \??\C:\WINDOWS\temp\cpuz149\cpuz149_x64.sys [X]
S3 GPCIDrv; \??\C:\Users\Mateusz\AppData\Local\Temp\7zSEE1B.tmp\N2080_FW_Upgrade_Tool_V003\GPCIDrv64.sys [X] <==== UWAGA
S3 GPUZ-v2; \??\C:\WINDOWS\TEMP\GPUZ-v2.sys [X]
EmptyTemp:

Na klawiaturze naciśnij jednocześnie CTRL+S.
W FRST kliknij na Fix (NAPRAW).

 

Jeśli problem nie zniknie, to zrobisz nowe logi FRST.

 

jessi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...