Skocz do zawartości

Skalowanie obrazów

Bonifacy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trafiłem na błąd wyświetlania zawartości strony.

Miejsce: Przyklejony "Wykrywanie infekcji typu rootkit". Otóż zawartość ramki "Pierwsze uruchomienie/konfiguracja

programu/zapis raportu"" na całej długości nie posiada pionowej linii prawej krawędzi. Tekst w każdej linii jest

obcięty o 2-3 litery. Cztery duże obrazki okna Gmera wyjeżdzają za białe pole ale są w całości. Reszta OK.

Błąd pokazuje Firefox i IE.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano
Błąd pokazuje Firefox i IE.

które wersje? U mnie na IE8 + Firefox 3.6 nie widać nic takiego. Wiem na pewno, że ramki są cięte na IE7 (i na IE7 jest skrzyżowanie pól skina = omawiałam to w temacie powitanie). Na razie dostosowania do starego IE7 przesunęliśmy w dół w priorytetach.

Opublikowano
W dniu 30.05.2010 o 11:03, picasso napisał(a):

Bonifacy zrób z tego zrzut ekranu i tu pokaż. Podaj także rozdzielczość ekranu.

zrzut ekranu: http://yfrog.com/jqforum1xp

Monitor to jakiś staroć CRT pożyczony tymczasowo od sąsiada (mój w naprawie).

W/g SIW: LKM 1280, display size -13,8" (28cm x 21 cm), curent resolution - 1024x768@75Hz.

Ale oglądanie na nim tutejszego forum to sama przyjemność! :)

Opublikowano
Cytat
curent resolution - 1024x768@75Hz.

Przy takiej małej rozdzielczości to normalne...

Tak samo sprawa wygląda u mnie jak ustawię okno przeglądarki na podobny rozmiar.

Winne temu zapewne są nieskalowane zdjęcia okna GMER-a.

Opublikowano

Ja w żadnej przeglądarce, poza FF, przy niskiej rozdzielczości nie mam takich problemów.

owszem, Gmer wyjeżdża, natomiast tekst zostaje na jasnym tle.

Problem faktycznie jest przy 1024/768, nas 1200/800 już tego nie widzę.

Opublikowano

W rzeczonym temacie (i nie tylko) są ramki opisane stylem

<fieldset style='border:1px solid #000000;padding-left:0.5em;padding-top:0.1em;display:block;'>

Proponowałbym aby dodać padding-right:0.5em; bo teraz tekst brzydko dokleja się z prawej strony do ramki.

Pozdrawiam izaw.

Opublikowano

Bonifacy: To musi być wynik nieskalowanych obrazów, ponieważ wymusiłam w poście przez HTML obejście skalowania natywnego forum. Jest jeszcze drugi temat (Podmiana zainfekowanych plików) w którym zapewne będzie ten sam efekt. W takim razie w wolnej chwili zdejmę w tych postach sztywny rozmiar, przywracając auto-skalowanie okien, lub wstawię obrazy metodą Załączniki.

izaw: nie zauważyłam tego. Dodane do ToDo. EDIT: fixed.

Opublikowano

To jest ciągle kwestia tego samego. I tu obraz jest ustawiony na sztywny rozmiar. Na zmniejszonym oknie lub niskich rozdzielczościach nieskalowany obraz nie dopasowuje się po prostu. Obiecuję, że usunę ten sztywny rozmiar w swoich tematach. W tej chwili nie mam czasu tego zrobić, bo zajmuję się rzeczami "od kuchni".

Opublikowano
W dniu 31.05.2010 o 21:37, picasso napisał(a):

Obiecuję, że usunę ten sztywny rozmiar w swoich tematach. W tej chwili nie mam czasu tego zrobić, bo zajmuję się rzeczami "od kuchni".

Ależ ja nie nalegam! Jak to ma być tylko dla mnie pod tymczasowy monitor to szkoda Twojego trudu! :)

Opublikowano

Bonifacy, sprawdź ten topik Gmera teraz. Próbnie usunęłam sztywny rozmiar i forum powinno skalować obraz zgodnie z możliwościami użytkownika. U mnie przy zmniejszeniu okna do wymiarów karykaturalnych obraz nie jest skalowany (czyli nadal widzę ten defekt), bo ja siedzę na wysokiej rozdzielczości. Dlatego proszę o weryfikację w Twoich warunkach. Jeśli usunięcie tego kodu HTML z posta to będzie za mało do prawidłowego wyświetlania, to zamienię te obrazy na Załączniki we wszystkich postach w których dałam duże obrazy nie podlegające skalowaniu.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Ja to widzę w taki sposób (forum samo skaluje do mojej szerokości ekranu, dopiero po kliku by pełny wyświetlić wychodzi poza layout, ale to spodziewane):

http://img801.imageshack.us/img801/6756/skalowanie.png

Cóż, trudno to tak dostosować, by było idealnie na każdym komputerze z innymi parametrami. Sami użytkownicy pakują do postów obrazy z wysokich rozdzielczości a nie w miniaturach, bo u nich się wyświetla prawidłowo i myślą, że każdy tak to widzi.
Zamiast zmieniać ustawienia forum, po prostu przerobiłam ten obraz na wyświetlanie miniatury. W Tinypic wystarczy dokleić "_th" w nazwie, by otrzymać drugą kopię obrazu.

PS. Temat wyświetlania wydzieliłam do osobnego wątku.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...