Skocz do zawartości
picasso

Aktualizacja forum (archiwalny)

Rekomendowane odpowiedzi

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

student, bez związku z konwersją bazy (tym bardziej, że to już post po konwersji a nie sprzed) i przenoszę do tematu aktualizacji, bo bardziej pasuje (problem w tagach). Z tym, że to prędzej błąd Landussa. Coś chyba źle wkleił i nie przetworzyło tagów, bo po mojej edycji autoskorygowało się.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

No chyba jednak nie mój błąd. Wszystko przeklejam jak dawniej i właśnie też to zauważyłem, że bruździ coś tutaj tag nie wiem dlaczego. Kiedy go wymarzę wszystko wyświetla się poprawnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Landuss, wklejasz stary format tagów, czyli z cudzysłowem. Poprawnie jest bez nich (dotyczy to też innych tagów np. size) i wtedy ten błąd nie występuje. Zaktualizuj sobie wklejki.

 

Tak poza tym, to wystarczyło że otworzyłam post do edycji w trybie BBCode (nie WYSIWYG) i zatwierdziłam nic nie poprawiając = wróciło do normy (autokorekta parsera, który ściął te zamknięcia).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

A co w temacie Favicon i logo? - https://www.fixitpc.pl/topic/6132-favicon-i-logo/?do=findComment&comment=47604 Propozycji trochę padło. Czy aktualizacja forum jest złym czasem na wdrożenie ich w życie? Czy już jednak będzie tak jak jest?

 

EDIT:


Swoją metodą tekst z notatnika - http://zapodaj.net/71957691b2d20.png.html wkleiłem do edytora. A on teraz ustawia się ciurem w jednej linii. Tak do tej pory nie mialem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Na razie zostaje domyślna favikona IPB. Propozycje komentowałam tam, moim zdaniem zbyt przekombinowane grafiki. Albo zbyt podobne do Facebooka, albo zbyt "bogate".
 
 

Swoją metodą tekst z notatnika wkleiłem do edytora. A on teraz ustawia się ciurem w jednej linii. Tak do tej pory nie mialem.

 
To może (?) nowa postać tego co już tu kiedyś przerabiałeś (KLIK), tzn. Notatnikowe przejścia do nowej linii są "czymś" obcinane. Trudno mi powiedzieć o co chodzi, bo to mi się jeszcze nie zdarzyło po tej aktualizacji, mam w Notatniku różne teksty z nowymi liniami i się wkleiły poprawnie.
Pytaniem jest jak wklejasz: CTRL+V czy przycisk w menu edytora?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Jak mam włączony NoScript - to kopiuj/wklej i "wchodzi bez problemu. Jak odblokuję NoScript to tylko poprzez CTRL+V, bo wklejanie nieaktywne. Ale powtarzam. Przed aktualizacją forum tego nie było o czym piszę powyżej. Z przycisków nie korzystam/nie korzystałem :lol:  Zawijanie wierszy w notatniku mam odptaszkowane.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Jak odblokuję NoScript to tylko poprzez CTRL+V, bo wklejanie nieaktywne.

 

Wróć do pierwszej aktualizacji (KLIK) wprowadzającej edytor:

 

Menu kontekstowe edytora zachowuje się inaczej, pole jest traktowane jako "strona web", toteż prawoklikowe "Kopiuj" / "Wklej" może się nie ujawniać. W związku z tym zostały dodane przyciski do tych akcji, które jednak nie gwarantują bezpośredniego odczytu schowka i spodziewany komunikat "Ustawienia bezpieczeństwa Twojej przeglądarki nie pozwalają edytorowi na przeprowadzenie automatycznej operacji kopiowania / wklejania. Użyj do tego klawiatury" = to jest ograniczenie.

 

Tu jeszcze cytuję z FAQ oryginału (KLIK):

 

"Because the cut, copy and paste functions need access to the clipboard of your operating system, some Internet browsers either block it when called from CKEditor toolbar, or ask you to explicitly agree to that. Should accessing the clipboard by clicking the respective cut, copy and paste buttons from CKEditor toolbar or context menu options be blocked, you can always perform these operations with keyboard shortcuts."

 

 

Ale powtarzam. Przed aktualizacją forum tego nie było o czym piszę powyżej.

 

U mnie CTRL+V z Notatnika nie skleja linii. Dlatego nie jestem w stanie powiedzieć co się u Ciebie dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Ja tu natomiast w kwestii skina mobilnego. :)

1. Cytaty mają przy nazwie użytkownika dolepione (chyba) dwa przecinki:

Dddggl9.png

Natomiast gdy jest przy nazwie usera data, to problem nie występuje.

PPEMro4.png

2. Taka drobnostka, także w skinie mobilnym. Podczas pisania odpowiedzi zamiast "Treść" lub czegoś podobnego, w nagłówku pisze "Temat".

Drr8w2p.png

Na normalnej skórce to nie występuje.

EDIT: Gdy chciałem wysłać post, to z tagów zrobiło mi taką sieczkę:

URxiFfZ.png

Tagi oczywiście były w nowym formacie. Musialem zmienić na stary format tagów i poszło.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Cytaty mają przy nazwie użytkownika dolepione (chyba) dwa przecinki

 

Był taki bug raportowany (KLIK) i jakoby naprawiany. Z tego wynika, że ominęli skin mobilny. Luukowi podsunę. Zgłosiłam to też na tracker. EDIT: a na trackerze mi napisali "cannot reproduce". No cóż, zobaczymy co ujrzy Luuk.

 

 

2. Taka drobnostka, także w skinie mobilnym. Podczas pisania odpowiedzi zamiast "Treść" lub czegoś podobnego, w nagłówku pisze "Temat".

 

Nie jestem pewna czy ten napis nie jest przypadkiem współdzielony z czymś na głównym skinie. Póki co, to nawet znaleźć w paczce PL tego nie potrafię, rokujące nadzieje wyniki nie mają skutków.

 

 

Gdy chciałem wysłać post, to z tagów zrobiło mi taką sieczkę

 

Pomyliłeś się przy przetwarzaniu adresu. Adres obrazka nie może być ujęty przez znaki "" (stary tag IMG też tego nie dopuszczał), to wtedy zachodzi dokładnie ten efekt jak pokazujesz. To jest niepoprawne:

 

[img="http://i.imgur.com/GVJlGCM.png?1"] 
 

Jak to ma wyglądać:

 

1. Zauploadowałam przykładowy obraz na Imgur i w sekcji BBCode został mi podany taki link:

 

[img=http://i.imgur.com/GVJlGCM.png?1]
 

2. Przetwarzam na nowy format:

 

[img=http://i.imgur.com/GVJlGCM.png?1]
 

Wklejam w poście. Post wysłany poprawnie.

 

 

 

Musialem zmienić na stary format tagów i poszło.

 

Po wysłaniu starego i tak jest automatyczna konwersja na nowy format.

 

 

.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

W tych tagach na 99% nie wstawiałem cudzysłowia. :) Jednak przed linkiem do obrazka (po znaku =) Opera mi przy wklejaniu wstawiła spację... może to spowodowało taką sytuację.

 

I jeszcze - z przyzwyczajenia nigdy nie kopiuję (np. z imgur) gotowców na forum - zawsze ręcznie tworzę tagi (bo tak mi wygodniej na komputerze, a z poziomu komórki to przymus), więc to była raczej wina Opery z tą spacją, aniżeli źle przekonwerowanych tagów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Sugerowałam się tymi "" widocznymi na obrazku, ale fakt, to już sieczka wynikowa. To w takim razie na pewno ta spacja po znaku = wyprodukowała wybryk. Potrafię to odtworzyć robiąc taki błąd w adresie obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, czy taki był plan, czy ktoś to zgłaszał albo czy była o tym mowa, ale zauważyłam, że chyba zniknęły komentarze dodawane do wpisów w polu status na profilu użytkownika np. dziękuję pod życzeniami itp

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, nie jestem pewna co widzę. Teraz, gdy zwróciłaś mi uwagę na to, mam wrażenie, że rzeczywiście chyba czegoś brakuje w moim profilu, ale: nie mam pewności czy na pewno brakuje (a jeśli to od kiedy) i czy to wynik usterki (użytkownicy mogą kasować komentarze). Np. Luuk twierdzi, że w jego profilu nie ma braków. Pytaniem jest: czy ktoś wie na 100%, że czegoś mu brakuje?
 
Przyjrzymy się temu, porównując z wstecznymi backupami forum.
 
 
.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiem na 100%

 

np. na Twoim i moim profilu pod tymi zyczeniami powinno być moje dziękuję  

 

dalej na Twoim profilu pod wpisem Wiesława - na 99,99% powinien być mój komentarz - dołączam się do życzeń

 

dalej po dwukropku właściwe życzenia były w formie komentarza

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Porównam kopie forum, ale to już nie dziś. Co mnie dziwi na chwilę obecną, to selektywność zjawiska, np. Luuk w profilu ma taki typ komentarza do komentarza, i jak twierdzi nic mu nie brakuje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Jak przegladam temat i nie jestem zalogowany, widzę opcję Zaloguj się aby dać odpowiedź (coś w ten deseń) i ta opcja nie jest aktywna. Tak ma być czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Jak przegladam temat i nie jestem zalogowany, widzę opcję Zaloguj się aby dać odpowiedź (coś w ten deseń) i ta opcja nie jest aktywna. Tak ma być czy nie?

 

raczej nie bo jak niby nie jesteś aktywny to przycisk powinien  być aktywny, jedak coś może powodować że przycisk się pojawia i nie działa (częściowa aktywność)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Tak ma być (przed aktualizacją też był nieaktywny przycisk tam). To informacja dla gości, że ta funkcja jest czynna dopiero po zalogowaniu, a nie kierowanie bezpośrednio do logowania. To co chyba się zmieniło, to treść spolszczenia. Wydaje mi się, że wcześniej było tam "Nie możesz odpowiedzieć" lub coś w podobnym tonie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Pojawiła mi sie czerwona ikonka przy opcji chat > klikam i Ups coś poszło nie tak > o co chodzi z chatem?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Instalujemy teraz aplikacje, które wcześniej były, czyli Kalendarz i Chat (wersja 5 osobowy limit). Chat jest funkcją dla moderatorów, od początku tak było.
PS. Kalendarz mimo spolszczenia ma na razie nazwy miesięcy po angielsku. Będę szukać gdzie to zmienić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Chat jest funkcją dla moderatorów, od początku tak było.

 

W takim razie najwyższy czas abym został modem :lol:

tylko limit zwiększcie do 6 osób.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Mysza

 

Komentarze inline w profilu naprawione. Teraz jest jak powinno być.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym chciał zapytać czy diox nabył uprawnienia na stawianie kropki  .  w swoich postach? :confused:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...