Anonim8 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Do autora tematu - wg. mnie masz infekcje w systemie. Zaraportuj do moderatorów o przejrzenie logów i ewentualne decyzje co w sprawie dalej. Odnośnik do komentarza
Xeremelegue Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 piotreek chciałem zrobić tak jak kazałeś, ale wyskoczyło mi takie coś: Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Mhm dobra zostaw bramę tak jak było. Poczekajmy na Picassso albo Landassusa niech sprawdzą logi. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 (edytowane) Jestem cieniutki w tych sprawach ale: 1. Czy karta sieciowa ma ustawienie na Uzyskaj adres automatycznie? 2. Na swoim routerze mam zakres dla serwera DHCP 192.168.1.2 do 192.168.1.254 3. Adres routera 192.168.1.1 3. Brama 192.168.1.1 (z ipconfig) a na routerze 195.114.190.150 (to pewnie operatora). 4. Dodatkowo mam ustawione rezerwacja adresu kompów po MAC. EDYTA Kolego wstawiłeś w adresie bramy 192.168.1.1. a powinno być 192.168.1.1 Usuń kropkę na końcu adresu. A dodatkowo : Address lease Time na minimum 1440 - to jest doba a Ty masz ustawienie na odnawianie adresu co dwie godziny. Edytowane 12 Kwietnia 2012 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Panowie, opieram sie na tym co widze na starych smieciach po akcji Landussa. Tu pliki są takie same. Nie wiem jaki to ma wpływ na funkcjonowanie netu i głowny problem. Faktem jest że infekcja przyszła z mediow przenosnych. Natomiast co do śmieci w przegladarkach to mamy tu genialny V9 i inne duperele. Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 @Wiesław jak nie ma Wi-Fi to punkt 4 nie jest potrzebny . Zresztą nawet przy Wi-FI to tylko płot a nie zabezpieczenie . @Belfegor zgadzam się też widziałem ten syf. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Jest taki temacik: MOD - [2012-04-12 17:16:32 | 000,094,720 | RHS- | M] () -- C:\WINDOWS\system32\nmdfgds0.dll A tu diagnoza. Niezbyt optymistyczna C:\WINDOWS\System32\nmdfgds0.dll C:\WINDOWS\System32\nmdfgds1.dll C:\WINDOWS\System32\nmdfgds2.dll Te pliki idą na kasacje w tym wątku https://www.fixitpc.pl/topic/4184-wyskakujace-okienka-z-reklamami/ Proponuje wykonać log z Gmera Odnośnik do komentarza
Xeremelegue Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 wieslaw531, tak karta sieciowa ma ustawienie na Uzyskaj adres automatycznie. Usunąłem kropkę i zapisałem zmiany. Zobaczymy czy to pomoże Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 @piotreek punkt 4 gwarantuje mi zawsze ten sam adres moich kompów - mam kabel. A V9 też widziałem - pisałem o innych błędach. Ale posłuchajcie czy to jest problem kompa i zmiana adresacji związana z infekcją czy możliwa jest ingerencja syfu w ustawienia routera? Bo czegoś tu nie rozumiem. Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Ja stawiam na infekcję. jak na razie. W ustawieniach sieci według mnie było trochę namieszane ale jak autor zaznaczył to działało przez rok Odnośnik do komentarza
Xeremelegue Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Tak działało przez (plus minus) rok, problem pojawił się nagle. Mnie teraz zastanawia jedna rzecz, a mianowicie. Mam radiówkę kabel idzie od anteny która znajduję się na dachu do takiej kostki: Uploaded with ImageShack.us I zaczynając od lewej: kabel łączący kostkę z routerem kabel łączący antenę z kostką zasilanie I teraz tak sobie wydumałem, że skoro wina odłączającego neta jest po stronie routera, to postanowiłem go całkowicie odpiąć i zrobiłem tak: Antena-kabel-kostka-komputer niestety problem ciągle wyskakuje. Więc router chyba jest czysty? Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 (edytowane) W logach jest infekcja prawdopodobnie z pendrive. To tłumaczy dlaczego problem pojawił się nagle. Jest trochę paskudztwa które może dawać takie efekty. Aby to sprawdzić raz na zawsze musiał byś uruchomić komputer z jakiegoś LiveCD Linuxa i sprawdzić na nim, np. to http://www.ubuntu.co...ubuntu/download Na podanej stronie masz instrukcje jak wypalić płytę lub zrobić sobie bootowalnego pendrive. Trzeba zaznaczyć odpowiednią opcję i nacisnąć show me Edytowane 12 Kwietnia 2012 przez piotreek Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Cytat Antena-kabel-kostka-komputer niestety problem ciągle wyskakuje. Możesz to wyjaśnić - co z czym połączyłeś? Bo jeżeli kabel do anteny z komputerem to zapomnij aby coś miało działać. Odnośnik do komentarza
Xeremelegue Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 wieslaw531 połączyłem tak jak miałem zawsze przed pojawieniem się w moim domu routera Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zastosuj się do postu #32 @Belfegora. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Maintenance -> System tools -> Statistic na razie wystarczy... Ten błąd jest dosyć powszechny, a adres serwera DHCP jest przyznawany automatycznie. Owszem, w logach syf jest, ale to już wykracza poza moje kompetencje... Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Dostałem info od Landassusa aby autor założył nowy temat w dziale pomocy doraźnej odnośnie infekcji. Landassus twierdzi iż problem nie jest związany z infekcją. Tak zapytam testowałeś RAM memtestem? I naciskam na odpalenie LiveCD z Linuksem i sprawdzenie z jego poziomu. Link podałem wcześniej. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi