Skocz do zawartości

Połączenie 2 komputerów kablem crossover

bierni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

posiadam router + 2 laptopy. oba lapki korzystają z wlan, który chodzi bez zarzutu.

taka sytuacja: chciałbym, aby lapek (master) odbierał neta bezprzewodowo i dostarczał neta do drugiego (slave) po połączeniu kablem crossover (master nie będzie połączony z routerem przez ethernet tylko wlan). niestety slave nie potrafi zidentyfikować sieci - ma ktoś pomysł jak to rozwiązać?

btw oba systemy win7

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

nie nie - obie karty sprawują się na medal. problem jest taki, że musiałbym wiercić dziury w ścianach, żeby podłączyć kabel ethernet (dlatego korzystam z wlan) a na drugim laptopie chciałbym sobie uaktualnić archa bez potrzeby biegania i podłączania bezpośrednio nb do routera.

Opublikowano

Co to znaczy, slave nie potrafi zidentyfikować sieci?

Musisz udostępnić neta na master dla sieci ethernet. Zatem IP ethernet mastera będzie na sztywno.

IP i DNSy slave ustawione automatycznie (dla karty ethernet oczywiście).

Jeżeli nadal będą kłopoty, w slave ustawić IP z zakresu takiego, aby z masterem były w jednej podsieci.

Musisz być pewnym, że masz kabel ethernet skrosowany. Bo jak nie, to się nie połącza, choćbyś nie wiem jak grzebał w ustawieniach.

edit

Możesz załaczyć wynik komendy "ipconfig" dla obu kompów.

Opublikowano

to znaczy, że wypluwa takie coś

zkpuz8_9pLyMK.jpg

kabel jest z całą pewnością crossover a odnośnie ustawiania podsieci itp. - to nie za bardzo wiem jakie wartości powrzucać i dodatkowo komputer master ma posłużyć za swojego rodzaju router, który przydzieliłby adres przez dhcp do slave.

Opublikowano

1. Master, jak to nazwałeś, musi mieć ustawione udostępnianie połączenia sieciowego

2. Jeżeli Master ma adresy w klasie 192.168.0.*/24

to karta sieciowa kablowa powinna mieć adresy z innej klasy, np 192.168.1.*/24

3. Komputer łączący się kablem powinien mieć adresy z tej samej klasy co karta sieciowa kablowa w komputerze Master

4. Jako dnsy ustaw 8.8.8.8 i 8.8.4.4

sprawdź pingi na komputer Master, DNSy któ¶e ci podałem wyżej oraz na wp.pl

i wklej wyniki polecenia Start > uruchom > cmd > ipconfig /all

z obu komputerów

ps. zakup karty wifi jest łatwiejszy i szybszy..

Opublikowano

więc dla tych kolegów co nie zrozumieli:

jest tak:

sytuacja1_78onh2.jpg

a ma być tak:

sytuacja2_YWkqew.jpg

sir reprezentant - obie wifi działają ale mam ukryte SSID i nie bardzo wiem jak mógłbym je skonfigurować pod archem bo jeszcze nie mam x-ów jako wlan0 dlatego chciałem, żeby komputer master posłużył jako taki router i połączył slave eth0.

a jak tylko minie mi kur*** to zaraz sprawdzę i wszystko powrzucam

Opublikowano

Czemu nie napisałeś, że obie maszyny pod linuksem są.

W tym wypadku musisz ustawić maskaradę

echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward

/sbin/sysctl -w net.ipv4.tcp_max_syn_backlog=1280

/sbin/sysctl -w net.ipv4.icmp_echo_ignore_broadcasts=1

/sbin/iptables -F -t nat

/sbin/iptables -X -t nat

/sbin/iptables -F -t filter

/sbin/iptables -X -t filter

/sbin/iptables -t filter -P FORWARD DROP

/sbin/iptables -t filter -A FORWARD -s 192.168.1.0/255.255.255.0 -d 0/0 -j ACCEPT

/sbin/iptables -t filter -A FORWARD -s 0/0 -d 192.168.1.0/255.255.255.0 -j ACCEPT

/sbin/iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.1.0/24 -d 0/0 -j MASQUERADE

tworzysz plik /bin/masq

chmod +x /bin/masq

dodajesz /bin/masq do /etc/rc.local

net udostępniany jest dla adresów 192.168.1.0/24. Zmienić możesz na jakie chcesz..

Komputer slave ustawiasz przy pomocy ifconfig. ifconfig eth0 192.168.1.6

sprawdź najpierw czy pingi między maszynami latają. jak to zadziała to kombinuj z masq

Opublikowano

nie nie - oba kompy mają win7 ale slave dodatkowo posiada archa. sprawdzam najpierw połączenie na windach czy w ogóle pójdzie ale wywala LAN doesn't have a valid IP configuration więc wiadomo, że ma problem z pobraniem adresu IP - znalazłem w necie takie coś, stworzyłem to połączenie mostkowe ale też nie idzie. Muszę wyłączyć automatyczne pobieranie adresu i ustawić je ręcznie w protokole IPv4 czy 6?

btw postanowiłem sprawdzić czy arch nie będzie miał problemu z dhcp i uruchomiłem instalkę, dałem na konfigurację dhcp ale też wypluł, że nie może.

Opublikowano (edytowane)

po co robić mostek ?

Wklej tutaj wynik polecenia Start > uruchom > cmd > ipconfig

z komputera który ma 2 karty sieciowe. Bardzo nam to ułatwi.

W sieciach LAN raczej IPv4 się używa.

Nie kombinuj z serwerem DHCP na więcej niż jedna maszyna bo powstanie bałagan. Niech dhcp zostanei tylko na routerze a do połączenia 2 komputerów ustawimy ręcznie adresy.

Edytowane przez picasso
16.02.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi autora. //picasso
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...