Skocz do zawartości
filipo21

Explorer.exe nie zawsze uruchamia się po starcie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od pewnego czasu mam problem z uruchamianiem systemu. Wszystko idzie pięknie do czasu napisu zapraszamy,  potem pojawia się czarne tło i myszka. Dam radę wejść do menadżera zadań lecz nie zawsze jestem w stanie uruchomić explorer.exe ręcznie. Dodam tylko, że nie zawsze się takie coś dzieje, czasami komputer zaskoczy bez problemu. W załącznikach daję pliki ze skanu (pierwszy raz w życiu takie coś robiłem, więc nie krzyczcie jak będzie źle :)

Addition.txt FRST.txt

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

W logach nie ma niczego podejrzanego.

 

Zrób zwykłe "Przywracanie Systemu" do tego punktu przywracania:

Cytat

11-04-2019 16:15:45 Instalator modułów systemu Windows

 

jessi

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

@morfeuszekpl

 

U Ciebie jest infekcja SOUNDMIXER!

 

Uruchom FRST. Na klawiaturze naciśnij jednocześnie CTRL+Y.
Otworzy się Notatnik - wklej do niego:

Spoiler

HKU\S-1-5-21-772150561-154381340-685193853-1001\...\Winlogon: [Shell] %comspec% <==== UWAGA
HKU\S-1-5-21-772150561-154381340-685193853-1001\...\Command Processor: @mode 20,5 & tasklist /FI "IMAGENAME eq SoundMixer.exe" 2>NUL | find /I /N "SoundMixer.exe">NUL && exit & if exist ( start /MIN "" & tasklist /FI "IMAGENAME eq explorer.exe" 2>NUL | find /I /N "explorer.exe">NUL && exit & explorer.exe & exit ) else ( tasklist /FI "IMAGENAME eq explorer.exe" 2>NUL | find /I /N "explorer.exe">NUL && exit & explorer.exe & exit ) <==== UWAGA
Powershell: wevtutil el | Foreach-Object {wevtutil cl "$_"}
FF HKLM\SOFTWARE\Policies\Mozilla\Firefox: Ograniczenia <==== UWAGA
C:\Users\admin\Downloads\fixlist.txt
EmptyTemp:

Na klawiaturze naciśnij jednocześnie CTRL+S.
W FRST kliknij na Fix (NAPRAW).

 

jessi

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Witam, 

Podpinam się pod temat,

Podobnie jak wyżej u mnie po stronie logowania pokazuje się czarny ekran i cmd. Po uruchomieniu explorer.exe zaczyna działać. 

W załączeniu przesyłam pliki z FRST.

Liczę na pomoc,

Pzdr

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

                                                    @pogoski

Jest infekcja SOUNDMIXER!

 

Uruchom FRST. Na klawiaturze naciśnij jednocześnie CTRL+Y.
Otworzy się Notatnik - wklej do niego:

Spoiler

HKU\S-1-5-21-3886747320-3319327085-1314007382-1001\...\Winlogon: [Shell] %comspec% <==== UWAGA
HKU\S-1-5-21-3886747320-3319327085-1314007382-1001\...\Command Processor: @mode 20,5 & tasklist /FI "IMAGENAME eq SoundMixer.exe" 2>NUL | find /I /N "SoundMixer.exe">NUL && exit & if exist ( start /MIN "" & tasklist /FI "IMAGENAME eq explorer.exe" 2>NUL | find /I /N "explorer.exe">NUL && exit & explorer.exe & exit ) else ( tasklist /FI "IMAGENAME eq explorer.exe" 2>NUL | find /I /N "explorer.exe">NUL && exit & explorer.exe & exit ) <==== UWAGA
Powershell: wevtutil el | Foreach-Object {wevtutil cl "$_"}
EmptyTemp:

Na klawiaturze naciśnij jednocześnie CTRL+S.
W FRST kliknij na Fix (NAPRAW).

 

Po tym usuwaniu problem powinien zniknąć.

 

jessi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

                                                             @Szib

 

Nie widzę tu żadnej infekcji.

 

jessi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

W trybie czystego rozruchu uruchomił się bez czarnego ekranu (explorer działa), ale nie można ustawić uruchamiania normalnego - nie można włączyć usługi - Kaspersky Volume Shadow Copy Service Bridge 20.0. Nie wiem czy to ma znaczenie.

Przy normalnym starcie systemu pokazuje się na chwilę czarne okno. To ono coś miesza. Po pokazaniu się okna systemu się dłużej zamyka i loguje się dłużej . Po czym nie działa explorer. Jak sprawdzić czy coś przy starcie się uruchamia? Podczas testowania w trybie awaryjnym pokazało się jakieś okno z kolorową ikoną po czym system zatrzymał się na błędzie ramu na płycie głównej (pomarańczowa dioda). Macie jakieś przemyślenia ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Błąd RAM wydaje się najpoważniejszy. Zaobserwuj i opisz czy występuje regularnie i w jakich sytuacjach. Przetestuj RAM np. według tego opisu https://pl.stealthsettings.com/testeaza-memoria-ram-pe-windows-10-windows-10-tools.html

 

Problem z explorerem mogą powodować Kasperky lub sanboxie. Odinstaluj te programy do czasu uporania się z problemem. Dorze będzie zastosować Kavremover.

 

Autostart programów sprawdzisz w Menadżer zadań > uruchamianie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Gdy uruchamiam komputer jako - uruchamianie diagnostyczne to system nie wstaje. Pomarańczowa dioda świeci się na płycie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że to nowy komputer z dość świeżą płytą główną. Poradzę na pewno update bios, szczególnie, że wychodzi sporo usprawnień/łatek do tej płyty (ostatni update sprzed 5 dni), a i występują na niej problemy z pamięcią, jak ten z linku poniżej. 

 

Spoiler

 

 

A więc ściągnij najnowszy bios  https://www.asus.com/pl/Motherboards/TUF-GAMING-X570-PLUS/HelpDesk_BIOS/ i uaktualnij. W filmiku masz instrukcje jak to zrobić.

Kolejno przywróć w bios ustawienia związane z pamięcią do domyślnych (jeśli wcześniej pamięć była np podkręcana), możesz też przywrócić całe ustawienia bios do domyślnych. I daj znać jakie są efekty.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...