Skocz do zawartości

Witamy na forum Fixitpc.pl
Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. Jeżeli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj konto. Rejestracja jest darmowa, prosta i umożliwia pełny dostęp do funkcji forum.
Zdjęcie

Internet Explorer - Wyszukiwarka Onet


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
15 odpowiedzi w tym temacie

#1
mojomr

mojomr

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 95 postów
  • Skąd:Warszawa
Dzień dobry wszystkim :-)
Prosiłbym o radę/pomoc w pewnym kłopocie, być może błahym (?) ale mocno denerwującym. Gdy włączam IE8, pojawia się strona startowa (onet). W pasku mam ustawioną przeglądarkę google jako domyślną. Gdy wpisuję szukaną frazę i naciskam Alt + Enter (aby otworzyć osobne okno wyszukiwania), jednocześnie strona startowa przełącza się na wyszukiwarkę onet (w 99% przypadków melduje, że nic nie znalazło). Jednocześnie wujek Google na osobnej karcie działa normalnie i pokazuje listę znalezionych wyszukiwań. Jak pozbyć się tej wyszukiwarki onetowskiej (wyłączyć ją na stałe/odinstalować/pozbyć się/itp.)? W ustawieniach "Zarządzaj dostawcami wyszukiwania" mam tylko Google (zaznaczone jako domyślne). Co jakis czas onetowska wyszukiwarka dodaje sie samoistnie. Przeszukałem uczciwie forum - nie znalazłem podobnego tematu. Założyłem temat na searchengines ale podążając za Picasso , w której postach zaczytywałem się, zawędrowałem tutaj. Googlowanie nic nie daje, co najwyżej porady: wejdź w "Zarządzanie dostawcami wyszukiwania" i zmień/usuń..."
Zrobiło się tak od niedawna, wcześniej wszystko chodziło jak ta lala (Google wyszukiwał, IE8 przeglądał).
Czy ktoś z koleżanek lub kolegów ma jakąś podpowiedź?
Działam na WinXPSP3HE, zapora + antywir = ESET.
Co ewentualnie miałbym jeszcze dodać?
Pozdrawiam
P.S.: dodam tylko, że w trakcie późniejszej pracy kłopot znika. Dzieje się tak tylko przy pierwszym uruchomieniu IE. Również gdy otwarte są więcej niż jedna karta wszystko działa jak powinno.

#2
picasso

picasso

    Administrator

  • Administratorzy
  • 36700 postów
  • Skąd:Holandia

Gdy włączam IE8, pojawia się strona startowa (onet).


Rozumiem, że jej w ogóle nie ma być? A może chodzi Ci o to, by strona startowa została na Onecie, tylko szukanie nie startowało?

Zaprezentuj po prostu log z OTL, on listuje podstawową konfigurację Internet Explorer.
Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu.

#3
mojomr

mojomr

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 95 postów
  • Skąd:Warszawa

A może chodzi Ci o to, by strona startowa została na Onecie, tylko szukanie nie startowało?


Dzień dobry, Picasso
Dokładnie tak. Onet zostaje, uruchamia się tylko wyszukiwanie z google w nowym oknie.
Hm... pierwszy raz wklejam logi (okazalo się, że nie mam czegoś takiego jak OTL - musiałem dociągnąć :-) ), czytałem również kiedyś Twój post nt. logów z OTL więc próbuję wkleić Extras + OTL.Mam nadzieję, że wszystko dobrze robię? Jak nie, proszę nie krzyczeć :-) - ja się szybko uczę...


Jakaś delikatna podpowiedź? Zrobiłem wszystko co umiałem i co przyszło mi do głowy, bez porady nie popchnę kłopotu - nawet nie wiem czego, gdzie i jak szukać... :unsure:

Załączone pliki

  • Załączony plik  OTL.Txt   51.35 KB   220 Ilość pobrań
  • Załączony plik  Extras.Txt   44.06 KB   203 Ilość pobrań

Użytkownik DawidS28 edytował ten post 10-01-2011 - 19:00


#4
DawidS28

DawidS28

    Moderator

  • Moderatorzy
  • 4757 postów
  • Skąd:Kraków
Dziwne, że nie zauważyłem tego tematu wcześniej... :huh:

Wygląda to na celowe działanie Onetu.
Ten sam problem występuje także na czystej przeglądarce (właśnie ją resetowałem do poziomu domyślnego). I jest to widoczne tylko w IE. Onet musi przechwytywać skrót klawiaturowy, dość niefortunnie wybrany i nie w pełni działający - brak przechwytywania wyszukiwanej frazy, co prowadzi do braku wyników. Przy wyszukiwaniu przez Google skrót powoduje otwarcie nowej karty z wyszukiwaniem. Jeśli wpiszesz frazę w wyszukiwarkę Onetu, notabene "powered by Google", i klikniesz Alt+Enter, to wyszukiwarka zadziała, ale pojawi Ci się tryb pełnoekranowy, bo ten sam skrót odpowiada za niego w IE.

Teraz sztuką będzie wychwycenie skryptu za to odpowiedzialnego i zablokowanie go. Więcej masz tutaj: http://forum.4progra...ywanie_klawiszy
// When I wrote this, only God and I understood what I was doing.
// Now, God only knows.

#5
mojomr

mojomr

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 95 postów
  • Skąd:Warszawa
@DawidS28
zerknąłem na temat - wymiękam, za mądre dla mnie :rolleyes:
Szukam wciąż samodzielnie podpowiedzi, trafiłem na taki temat: http://mozillapl.org...t=39275&start=0 który jest - jeśli nie taki sam - to bardzo podobny? Szczerze mówiąc boję się grzebać w Javie, znalazlem u siebie w Panelu Sterowania coś takiego: JavaTM6 Standard Edition Version 6 Update 21 (build 1.6.0_21b07), jest trochę opcji ale niespecjalnie orientuję się co zaznaczyć, co odznaczyć... Chyba, że to jeszcze coś innego, nie wiem, za cienki jestem :emo:

#6
DawidS28

DawidS28

    Moderator

  • Moderatorzy
  • 4757 postów
  • Skąd:Kraków

Szukam wciąż samodzielnie podpowiedzi, trafiłem na taki temat: http://mozillapl.org...t=39275&start=0 który jest - jeśli nie taki sam - to bardzo podobny? Szczerze mówiąc boję się grzebać w Javie, znalazlem u siebie w Panelu Sterowania coś takiego: JavaTM6 Standard Edition Version 6 Update 21 (build 1.6.0_21b07), jest trochę opcji ale niespecjalnie orientuję się co zaznaczyć, co odznaczyć... Chyba, że to jeszcze coś innego, nie wiem, za cienki jestem :emo:

To nie ta Java.
Java - język programowania, wykonywany przez maszynę Javy (tak w uproszczeniu ;)), dlatego bardzo przenośny między architekturami.
JavaScript - język programowania skryptowy, osadzony w kodzie strony, wykonywany przez przeglądarkę.

Chodzi o ten drugi.
W temacie na forum Mozilli mowa o JavaScript, nie Javie.
Zastanawiam się, dlaczego mi to pod FF nie działa - prawdopodobnie skrypt do tego jest zablokowany AdBlockiem albo z moich ustawień co do JS.

Postaram się poszukać tego skryptu w kodzie Onetu, ale to trochę potrwa... :)
// When I wrote this, only God and I understood what I was doing.
// Now, God only knows.

#7
mojomr

mojomr

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 95 postów
  • Skąd:Warszawa
Przyszło mi do głowy czy to nie AdMuncher coś robi? Znalazlem w nim coś takiego ( w zakładce Logs): Removed suspected web bug [http://szukaj.onet.pl/query.html?qt=]
Do tego w podglądzie żródła strony wyszukiwarki onetowskiej zgłosiło się coś takiego: "Your browser encountered an error when executing part of the Ad Muncher helper script. This can be caused by using a browser that is too old, so if there is a newer version of your browser please load it, and if problems persist please contact the Ad Muncher developers. Rzecz w tym, że nie wiem czy ten opis błędu dotyczy mojego kłopotu oraz trochę się dziwię, że mam za starą przeglądarkę? Niedawno przesiadłem sie z IE6 wlaśnie na tę i już za stara??? Chyba, że to nie o to chodzi? Jakby udało się znaleźć jakiś sposób na tę namolną przeglądarke onetu byłbym mocno wdzięczny, strasznie to wkurzające :angry:

#8
picasso

picasso

    Administrator

  • Administratorzy
  • 36700 postów
  • Skąd:Holandia
mojomr

Przyszło mi do głowy czy to nie AdMuncher coś robi?


Nie. DawidS28 ma to samo i ja również mam ten efekt z Onetem na kompletnie czystej przeglądarce Internet Explorer (i żadnych dodatków antyreklamowych). Podłożem dla problemu jest, że strona portalu Onet ma od razu ustawiony focus na pasek wyszukiwarki i kursor jest wewnątrz pola szukania w stanie aktywnym, a karta z Onetem jest bieżąca.

Dołączona grafika

Efekt ustaje, jeśli po otworzeniu strony Onet klikniesz w dowolnym innym miejscu strony, by kursor zniknął z pola szukania. Wtedy ALT+ENTER w boxie szukania Google nie powoduje przeładowania strony Onet na jej wyszukiwarkę. I cóż, najprostszy w świecie klik gdzieś na stronie to jest najkrótsza i nieinwazyjna droga, choć niepermanentna, by to zlikwidować. Bo gdyby miało to być rozwiązane automatycznie "na stałe":


1. Należałoby wyłączyć autofocus na polu tekstowym wyszukiwarki Onet, a to wymaga zmanipulowania tego ustępu javascript w kodzie strony Onet:

<script type="text/javascript">
<!--
if(typeof searchspons == "undefined"){document.getElementById("q1").focus();document.getElementById("q1").onkeydown = function(event){if(event.keyCode == 40 || event.keyCode == 32 || event.keyCode==34){document.getElementById("q1").blur();self.noblur = 1;}};}
//--></script>

(To skrypt inline a nie zewnętrzny)

Ktoś mógłby napisać (ja nie umiem) skrypt strony użytkownika, który to musiałby zostać załadowany w jakiś sposób do Internet Explorer. IE nie obsługuje domyślnie skryptów strony użytkownika, choć są takie dodatki jak Trixie, które symulują funkcjonalność Greasemonkey dla Firefox. Całość = nie wydaje mi się warta zachodu..... Przede wszystkim dlatego, że muszą być używane dodatki zewnętrzne, które niepotrzebnie obciążają przeglądarkę dla takiej bzdury.

2. Nasuwa mi się jeszcze ewentualność z emulowaniem kliku myszki.



 
Komentarz do logów = mikro drobnostki do usunięcia (w tym folder po śmieciu Ask Toolbar). Otwórz OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

:OTL
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\DOCUME~1\Komputer\USTAWI~1\Temp\catchme.sys -- (catchme)
[2010-03-22 10:28:42 | 000,000,000 | ---D | M] ("Ask Toolbar for Firefox") -- C:\Documents and Settings\Komputer\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\extensions\{E9A1DEE0-C623-4439-8932-001E7D17607D}
O3 - HKCU\..\Toolbar\ShellBrowser: (no name) - {2318C2B1-4965-11D4-9B18-009027A5CD4F} - No CLSID value found.
O4 - HKCU..\Run: [fsm] File not found
O16 - DPF: {E2883E8F-472F-4FB0-9522-AC9BF37916A7} "http://platformdl.adobe.com/NOS/getPlusPlus/1.6/gp.cab" (Reg Error: Key error.)


Klik w Wykonaj skrypt. Po tym użyj opcję Sprzątanie.


.
Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu.

#9
mojomr

mojomr

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 95 postów
  • Skąd:Warszawa

Efekt ustaje, jeśli po otworzeniu strony Onet klikniesz w dowolnym innym miejscu strony, by kursor zniknął z pola szukania. Wtedy ALT+ENTER w boxie szukania Google nie powoduje przeładowania strony Onet na jej wyszukiwarkę.



Działa! Qrczę, serdeczne dzięki :thumbsup: w życiu bym na to nie wpadł.

Nasuwa mi się jeszcze ewentualność z emulowaniem kliku myszki.

Nie ma potrzeby, wystarcza kliknięcie gdziebądź na stronie, nie dajmy się zwariować. Ważny jest efekt finalny a ten jest taki, jaki chciałem uzyskać. Chociaż... :D

Otwórz OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

Zrobiłem.

Klik w Wykonaj skrypt. Po tym użyj opcję Sprzątanie.


Również.

Picasso, DawidS28 - dziękuję za pomoc. Myślę, że temat można zamknąć.

#10
DawidS28

DawidS28

    Moderator

  • Moderatorzy
  • 4757 postów
  • Skąd:Kraków

Ktoś mógłby napisać (...) skrypt strony użytkownika, który to musiałby zostać załadowany w jakiś sposób do Internet Explorer. IE nie obsługuje domyślnie skryptów strony użytkownika, choć są takie dodatki jak Trixie, które symulują funkcjonalność Greasemonkey dla Firefox.

Proszę bardzo. ;)

// Copyright (c) 2011 fixitpc.pl
// This script is licensed under the MIT license.  See
// http://opensource.org/licenses/mit-license.php for more details.
// ==UserScript==
// @name          Onet Szukajka
// @namespace     https://www.fixitpc.pl
// @description	  Wyłącza focus onetowej szukajki.
// @include       http://www.onet.pl
// ==/UserScript==

(function()
{
	var szukajka = document.getElementById("q1");
	szukajka.blur();
})();

1. Zapisz w pliku szukajka.user.js (nie usuwaj komentarza w pliku, bo nie będzie działać!).
2. Przenieś go do C:\Program Files\Bhelpuri\Trixie\Scripts (gdzie C: to literka dysku systemowego).
3. Uruchom IE. Z menu Narzędzia -> Trixie options....
4. W otwartym oknie kliknij Reload scripts.
5. Zaptaszkuj Onet Szukajka i kliknij OK.
// When I wrote this, only God and I understood what I was doing.
// Now, God only knows.

#11
mojomr

mojomr

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 95 postów
  • Skąd:Warszawa
@DawidS28
Lekko (?) mnie to przerasta :-)

1. Zapisz w pliku szukajka.user.js (nie usuwaj komentarza w pliku, bo nie będzie działać!).

Jak mam zapisać ten skrypt? Bo takiego pliku nie mam. Skopiować ze strony, wleić do Notatnika i zapisać jako plik nazwa, którą podałeś.txt? Czy po prostu pod podaną nazwą? Jeśli tak, to coś się wykrzaczyło, ściągnąłem Trixie, zapisałem na dwa wymienione sposoby (raz w jeden sposób, drugi raz w drugi), włączam IE, w narzędziach widzę Trixie options ale gdy klikam, nic się nie dzieje. I przy zapisie w sposób, nazwijmy, "nr1" i przy "nr2"?
Co robię źle?

Czy chodzi o plik MsdnSearchFocus.user w Scripts? Mam go wyedytować Notatnikiem i zapisać w nim? Qrde, chyba potrzebuję instrukcji jak dla... (chciałem napisać blondynki ale zorientowałem się, że mogę podpaść którejś z koleżanek, więc instrukcję jak dla mojomra pliiiis) :-)

Użytkownik mojomr edytował ten post 12-01-2011 - 22:15


#12
picasso

picasso

    Administrator

  • Administratorzy
  • 36700 postów
  • Skąd:Holandia

Jak mam zapisać ten skrypt?


Wkleić do Notatnika całą powyższą treść, z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > wprowadź identyczną nazwę jaką podał Dawid. Plik nie może mieć rozszerzenia TXT.

włączam IE, w narzędziach widzę Trixie options ale gdy klikam, nic się nie dzieje


Cóż, Trixie to jest zdezelowany dodatek z roku 2005, ale powinien działać z IE8 (u mnie działa). Zresetuj IE8 i sprawdź czy uruchomienie tej opcji podaje okno z listą skryptów. Dopóki nie startuje okno Trixie, coś jest nie tak z instalacją dodatku jako takiego.



.
Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu.

#13
DawidS28

DawidS28

    Moderator

  • Moderatorzy
  • 4757 postów
  • Skąd:Kraków
Albo IE7Pro: http://www.ie7pro.com/

Działa, wbrew nazwie, także z IE8.
Skrypt identyczny, dodawanie opisane na stronie...
// When I wrote this, only God and I understood what I was doing.
// Now, God only knows.

#14
mojomr

mojomr

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 95 postów
  • Skąd:Warszawa
Wiedziałem... :-) Czułem przez skórę, że to nie będzie takie proste :D
Skrypt wedle instrukcji zapisałem. Trixie options - padaka (nic się nie dzieje). Czyli:
1.Usunąłem Trixie.
2.Czyszczonko CCleanerem (jak zawsze - nigdy nic się złego nie zrobiło).
3.Czyszczonko RegCleanerem (j.w.).
4."Żeby se komputer nie pomyślał", że się go boję: zawartość TEMP - w kosmos, Temporary Internet Files - w kosmos
5.Reset przeglądarki do ustawień domyślnych(Panel>Opcje internetowe>Zaawansowane>Resetuj).
6.Instalacja na nowo Trixie.
I mam tak:
1.W ogóle brak w Narzędziach czegoś takiego jak Trixie options.
2.Podgląd w Zarządzaj dodatkami: Nazwa:Trixie.Bho; Wydawca: Nazwa formantu jest niedostępna; Stan: Włączone
3.Trixie options - j.w.
W tzw.międzyczasie parokrotnie restart kompa (bo może czegoś nie zapamiętuje albo zapamiętuje za dobrze).
Stan na chwilę obecną: w Program Files folder Bhelpuri w nim wszystko co potrzeba(?)czyli Trixie>Scripts, trzy dll-e,dokument XML. Brak w Narzędziach czegokolwiek z nazwą Trixie.
Teraz to się naprawdę wkurzyłem :wacko: Bez Was, oczywiście, nie ruszę dalej, zastanawiam się, rzecz jasna, czy jest sens walczyć skoro Picasso znalazla rozwiązanie i działało :-) A to drobiazg przecież jest. No, ale skoro DawidS28 poddał takie fajne rozwiązanie, to w zasadzie...
Sprawę zostawiam do uznania dla Was, ludzi znających się na rzeczy, poświęcających swój czas dla mnie. Ja mogę żyć klikając w puste pole na stronie onetu. Ale, qrde, trochę szkoda takiego fajnego skryptu :) Ze też nie urodziłem się 20 lat później, śmigałbym teraz po tym komputerze, że hej, a tak... :(
Czy SpyShelter może coś mieszać w temacie?

#15
DawidS28

DawidS28

    Moderator

  • Moderatorzy
  • 4757 postów
  • Skąd:Kraków
Jeśli chodzi o Trixie:
Narzędzia -> Zarządzanie dodatkami -> Pokaż: Wszystkie dodatki
Masz na liście Trixie options?
Jeśli tak, to włączone czy wyłączone?

Czy SpyShelter może coś mieszać w temacie?

Według mnie nie...

 
IE7Pro

Jeśli zdecydujesz się na inne rozwiązanie, to polecam IE7Pro.
Przy instalacji zaznaczasz Skrypty użytkownika, nie instaluj ProgSense.
Dodaj plik ze skryptem do katalogu C:\Program Files\IEPro\userscripts

UWAGA:

Zmień nazwę pliku ze skryptem z szukajka.user.js na szukajka.ieuser.js

IE7Pro jest bardziej restrykcyjny pod względem adresów, dlatego w skrypcie zamiast:

// @include http://www.onet.pl

musi być:

// @include http://www.onet.pl/*

Gotowy skrypt ma następującą zawartość:

// Copyright (c) 2011 fixitpc.pl
// This script is licensed under the MIT license.  See
// http://opensource.org/licenses/mit-license.php for more details.
// ==UserScript==
// @name          Onet Szukajka
// @namespace     https://www.fixitpc.pl
// @description   Wylacza focus onetowej szukajki.
// @include       http://www.onet.pl/*
// ==/UserScript==

(function()
{
        var szukajka = document.getElementById("q1");
        szukajka.blur();
})();

Potem z IE: Narzędzia -> IE7Pro Preferences -> Skrypty użytkownika
Zaznacz Onet Szukajka i kliknij OK.

 
Greasemonkey 4 IE

http://www.gm4ie.com/index.html
Jest jeszcze trzecie narzędzie do skryptów, ale ma inną filozofię działania, więc możemy zastosować, ale w ostateczności. ;)

 

Gotowe skrypty do pobrania

[button="http://ciekawa-infor...ka.user.js"]Dla Trixie[/button]

[button="http://ciekawa-infor....ieuser.js"]Dla IE7Pro[/button]


// When I wrote this, only God and I understood what I was doing.
// Now, God only knows.

#16
mojomr

mojomr

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 95 postów
  • Skąd:Warszawa
@DawidS28
zabij mnie, nie wiem o co kaman ale jak wczoraj sprawdzałem w Zarządzaniu dodatkami wszystko było powłączane a nie działało. Dziś zerkam a tu Trixie options wyłączone. :confused: Włączyłem, reset kompa i jeeeeest :cheer: Wszystko działa, zaimplementowałem skrypt, który podałeś, jeszcze raz reset laptopa i hula jak ta lala (na stronie onetu kursor w ogóle nie pojawia się albo pojawia się w miejscu gdzie go nie widzę). Na pewno nie ma go w ramce wyszukiwarki co skutkuje tym, że wyszukiwanie przez Google odpala się w osobnym oknie a onet nie przeładowuje się. Hurra :thumbsup:
Wymiękam, zanim zacząłem czytać "poprzednie forum" a później fixitpc, zdawało mi się, że mam jakieś tam pojęcie o komputerach ale widzę, że byla to złudna iluzja.
Dziękuję serdecznie raz jeszcze, drobna rzecz a cieszy :)

Użytkownik DawidS28 edytował ten post 13-01-2011 - 14:33
Nie ma sprawy :)





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych