Skocz do zawartości

mojomr

Użytkownicy
  • Postów

    125
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Treść opublikowana przez mojomr

  1. mojomr

    Zmiana szerokości filmu

    Bawiłem się kiedyś w różną edycję filmów - spojrzałem na jeden z programów, które do dziś mam gdzieś na dysku: Aiseesoft Media Converter Ultimate. Program ma w ustawieniach możliwość konwersji do różnych proporcji (aspect ratio). Przyznaję, że nie pamiętam abym sam korzystał z tej funkcji. Ale zerknąć możesz.
  2. Doceniam. Napisałem powyżej. Ty też, jak Cię boli ząb słuchasz bezwzględnie lekarza "Zrób pan tomografię komputerową bo ja nie wiem o co chodzi"? A lekarzem nie jesteś... wyrażam własne zdanie, wolno mi. Jak na razie żadne z Twoich zaleceń nic nie pomogło a słucham się cierpliwie. Próbujesz namówić mnie na jakieś programy overclockingowe, 7-letnie aktualizacje BIOS-u, sterowniki do chipsetu... a to tylko niedziałająca mysz. Sam nie wiesz w czym problem i gdzie szukać rozwiązania, strzelasz po omacku. I nie wściekaj się - bywa. Zamknijmy temat, proszę. I tak nie dasz rady mi pomóc, nie rozwlekajmy tego. I powtarzam: doceniam, że poświęciłeś czas, doceniam cierpliwość (cóż, mam własne zdanie, artykułuję je i niestraszne mi czyjeś fochy) i dziękuję za dotychczasowe pomysły. I wyluzuj, święta idą?
  3. Słowo wyjaśnienia: ostatecznie okazało się, że u mnie nie występowały te elementy, o których mówiłeś (jak się pojawiły zrobiłem logowanie od ręki), aplikacje wskazywane nie działały/działały źle (tworzenie USB), dopiero "Twój" Rufus poradził sobie (a ja z nim), reszta poszła bez większych zakłóceń (Ubuntu) więc nie do końca podzielam zdanie o fatalności mojego postępowania. Ale, dobra, przyznaję, że pogubiłem się nieco :-) cieszę się, że mogłem sprawić Ci satysfakcję, hmm, pedagogiczną ?, I mamy teraz taką sytuację, że podłączyłem dawną mysz optyczną, bezprzewodową. Śmiga aż miło :-) Ale znalazłem też starego Logitecha. "Instalacja zakończyła się niepowodzeniem". Znaczy: problem dotyczy wyłącznie myszy na kablu. Co do reszty... hmm... ja doceniam Twoje sugestie ale ściąganie i instalowanie dodatkowych softów budzi moją niechęć. Jeśli jest to problem z częstotliwością, sprawdźmy czy jest właściwa i ew. poprawmy/naprawmy. Rozumiesz o co mi chodzi? Gdyby nagle mój samochód przestał pobierać paliwo, nie bawiłbym się w dospawywanie dodatkowego zbiornika paliwa pod podłogą i próby obejścia ,tylko postarał się zdiagnozować problem i naprawić go. Ale... rozważę ten sposób. I tak jestem bardzo wdzięczy za pochylenie się i... cierpliwość ?
  4. Spróbowałem na Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat. Bez zmian. Znaczy: mysz jakby nieco sprawniej działała ale to z pewnością nie było działanie sprawnego urządzenia. Po prostu może (?) mniej się zacinała i zamrażała. Niestety, Linux dla mnie to terra incognita nie potrafiłem dojść do odpowiednika MU i sprawdzić co z myszą. Dobra, zerknę na tamto forum, choć, przyznaję, nadziei wielkich nie mam.
  5. @Groszexxx, serdecznie Ci dziękuję? Powiem szczerze: uważam, że etiologia zdarzenia wskazuje, że problem to raczej nie jest sprawa nieaktualnego BIOS-u. Do tego, jeśli dobrze widzę, ta aktualizacja i tak ma już 7 lat? Boję się "grzebać" w BIOS-ie bo jak coś pójdzie nie tak to już kaplica (z pewnością dla mnie). Sterowniki do USB? Jak najbardziej, sam myślałem aby może, po prostu, zainstalować na nowo. I co z tego, że MU zgłasza jako aktualne? Warto może je odświeżyć. I zgłoszę się na tamto forum, które sugerowałeś, zobaczymy jakie będą pomysły.
  6. Toshiba Satellite C670-129 Zerknąłem do Googla: już wiem (msinfo32 i się wyświetla)? Ale... mam wątpliwości. To raczej poważna operacja, jak się coś wywali...
  7. Wszystkie dwa? :-) Owszem. Jak też każde wejście w hubie, razem sześć wejść usb. Na żadnym mysz nie działa. Cała reszta (drukarka, telefon, pendrivy), chodzi bez jakichkolwiek problemów. Spróbuję zaktualizować BIOS ale jestem na 99% przekonany, że to na nic i kłopot leży gdzie indziej. Oczywiście nie wiem gdzie? Podpowiedz tylko, proszę, gdzie szukać dokładnej wersji mojego BIOSU (znaczy gdzie znaleźć dokładne oznaczenia). Żebym nie narobił sobie jeszcze większej krzywdy.
  8. No i , proszę. Rufus zadziałał ? Odpaliłem system z USB. Nie za bardzo wiem co dalej i jak sprawdzać, na wszelki wypadek strzeliłem fotkę "ichniego" MU. Zaznaczę, że wbrew temu co napisane mysz cały czas siedziała poprawnie bezpośrednio w gnieździe usb (bez pośrednictwa huba czy innego przedłużacza), ekran drgał ciągle (coś jak w moim Win7 - jakby co 5-6 sekund mysz instalowała się z niepowodzeniem, i tak ciągle i ciągle). Hmm... coś dalej? Coś mam robić, sprawdzać?
  9. @Bonifacy Z tym skaszanionym systemem to chyba nie do końca. Jak wyłączałem laptopa to wszystko śmigało. Gdy włączyłem, mysz już się zabiła ale cała reszta dalej śmiga (no, powiedzmy, prawie cała reszta bo nagle okazało się, że nagrywarka nie działa. Ale też nie wiadomo czy to problem systemowy czy aplikacja do nagrywania padła - nie wiem jak sprawdzić). Intuicyjnie myślę, że problem może być błahy, tylko trzeba wpaść na pomysł co to może być ? (jakaś aktualizacja spowodowała konflikt sprzętowy? Wywalił się jakiś pliczek? Jakaś jedna, mała DLL)? Inaczej nic by nie działało a przecież drukarka (na USB) chodzi, porty - działają, telefon - no problem, ba, nawet hub USB śmiga. Tylko mysz nie chce. Tylko i wyłącznie mysz. Wychodzi, że każda. Ja za cienki Bolek jestem, nawet nie wiem gdzie i czego szukać, i sprawdzać.
  10. @Groszexxx spróbuję, dzięki. Dam znać.
  11. Nic specjalnego. Tylko to co podpowiadasz :-) Akurat jestem z pokolenia, które dzięki nauce w szkole a później licznym handlowym wyjazdom do Wielkiego Brata, kiedyś po rosyjsku płynnie (za "dobrych czasów" Rosjanie w rozmowie nie rozpoznawali we mnie Polaka, nawet po akcencie) :-)
  12. @Bonifacy coś mnie tknęło i przyjrzałem się dokładniej całości. Wychodzi, że mam niebootowalny obraz oraz, że ten co mam i tak nie zadziała. O co chodzi?
  13. Zrobiłem dokładnie jak pokazałeś, mam w końcu identyczne rysunki w swoich plikach. Efekt - jak na zdjęciu powyżej. Ale uff, ulżyło mi = znaczy robię dobrze tyle, że nie działa. Dlaczego? Bo nie. Żeby nie było. Próbowałem także przez cmd. Za pierwszym podejściem system wywalił się na komendzie list disk = polecenie "list" nie jest rozpoznane, nie jest wewnętrznym poleceniem...itd. Za drugim razem (po restarcie) system wykrzaczył się już na poleceniu diskpart = polecenie "diskpart" nie jest poleceniem... itd. Użyłem także Universal USB Installer - jedyny efekt to całkiem czarny ekran. W tzw.: międzyczasie okazało się, że samoistnie BIOS przestawił się na bootowanie "normalne" czyli HDD >> napęd optyczny >> USB. Osobiście przestawiałem kolejność i wiem co zrobiłem. Dlaczego się przestawiło? Bo tak. I tak miałem w planach zakup nowego laptopa. Żeby jeszcze było wiadomo gdzie szukać przyczyny, w którą stronę iść lub gdzie szukać problemu a tu, widzę, tak naprawdę nie wiadomo co się dzieje i o co w ogóle chodzi. Dziękuję wszystkim za okazaną pomoc, przepraszam za upierdliwość (okazało się, że robiłem dobrze tylko nie chciało działać z przyczyn nieznanych). Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to ja chętnie, ale sam mam już dość. A aktualizację do "10" rozważę na pewno. Dziękuję raz jeszcze.
  14. Nie wiem co robię źle. Zrobiłem tego pena, wyświetlił się komunikat "Successful!", włączam "uruchom ponownie" a reszta jak na obrazku.
  15. To jestem w czarnej... Nie wiem co się dzieje, chyba się po prostu starzeję? Jeszcze dwa-trzy lata temu poradziłbym sobie bez problemu z tematem a teraz zwyczajnie zrobienie bootowalnego usb mnie przerasta (mam pliki, rozpakowane, znam angielski na tyle, żeby zrozumieć a jednak nie rozumiem po prostu co robić). Płyty nie nagram: nagrywarka zgłasza błąd nagrywania dysku. Też nie wiem o co chodzi, może o to, że ostatni raz nagrywałem płytę dobre kilka (6-7) lat temu. Wszystko inne wygląda tak jak zawsze. Chyba trzeba będzie sobie darować tym bardziej, że nikt nawet nie co może być przyczyną, gdzie i czego szukać.
  16. Ok, rozumiem, choć myślę, ze to problem systemowy. Sprzętowy jakoś by się okazał. A tu wszystko dobrze działa. Z wyjątkiem myszy. Zrobiłem dokładnie jak w instrukcji - porównywałem obrazek po obrazku. Bez widocznych rezultatów - system wstaje normalnie. Wypalę jutro płytę. Pobrałem narzędzie - znalazł USB Generic Storage (czy jakoś tak). To chyba podłączony pendrive z WinPE. Zaznaczyłem do odłączenia. Zgłosił się, że nie można odłączyć ale problem jest naprawiony (zielony ptaszek). Mysz jak była zabita tak jest zabita.
  17. Dobra, co tym razem robię źle? Wymieniłem pendrivy (mam teraz 32GB). Wypakowałem WinPE. Mam na penie plik *iso. Zmieniłem w BOOT MENU na USB. Nic się nie dzieje. System wstaje normalnie. Mysz, oczywiście, nie działa.
  18. @Groszexxx no, qrde, nie wiem co się zadziało ale zadziałało. Słowo, nie zrobiłem nic innego niż do tej pory (jak widać po moich postach) ale w końcu zobaczyłem o czym mówisz ? Niestety, w trybie awaryjnym na koncie "Test" mysz działa wadliwie (czyli w zasadzie nie działa), po kilku minutach pojawił się komunikat jak na załączonym obrazku. Nazwa WinPE bez spacji. WinZip po prostu rozpakowuje jedną część a na drugiej wykrzacza się (czyli mam część 1 rozpakowaną, część 2 nie = całość nie działa). Winrar w ogóle tego nie rusza - pokazuje się od razu komunikat o pliku w nieznanym formacie bądź uszkodzonym archiwum (dlatego ściągałem WinZipa, problem zresztą opisany na stronie pobierania, w komentarzach userów). @Bonifacy, ok, wszystko jasne. Od 7-Zipa zacząłem. Ściągnąłem portable - uparcie zgłasza się kreator instalacji. Czy naprawdę musimy kombinować z WinPE? Mysz nie działa w jakichkolwiek warunkach (w normalnym trybie, w awaryjnym, na koncie Administrator jak i na koncie Test, MU pokazuje, że wszystko jest dobrze, sterowniki aktualne, system nie rozpoznaje urządzenia, które identyfikuje jako mysz zgodną z HID i zgłasza, że działa poprawnie - patrz załączone wcześniej zdjęcia)... nie znam się, rzecz jasna, ale coś mi się wydaje, że WinPE nic nie zrobi i nic nie pomoże. Ok, jak mus to mus, będę walczył z WinPE ? Ściągnąłem 7-Zip. Najwyżej go później odinstaluję. Musiałem pozamieniać pendrivy (8GB okazało się za mało). Na razie rozpakowuje się. Zgłoszę się gdy przestawię BIOS, zbootuję z pena i zobaczę jak chodzi mysz.
  19. Poddaję się. Nie dogadamy się. @Groszexxx: " Przed momentem logowania masz do wyboru konto, tak samo jak w zwykłym trybie." Nie wiem o czym mówisz. Jakiego logowania? Masz na myśli w ogóle logowanie się do Windowsa? Na pewno nie mam nic do wyboru. Powtórzę łopatologicznie: włączam komputer >> pojawia się ekran z logo Toshiba >> wciskam F8 >> wchodzę w tryb awaryjny. Finito. Jeśli nie wcisnę F8 w dobrym momencie pojawia się ekran z dwoma kontami do wyboru: Administrator oraz Test. Wtedy mogę sobie darować wciskanie czegokolwiek bo z tego momentu loguję się jedynie normalnie do wybranego konta. Nic więcej mi się nie pojawia, nie wyświetla, nie daje żadnego wyboru, itp. Przełączanie użytkowników, wylogowywanie... nic nie daje, bowiem za każdym razem wracam do ekranu z dwoma kontami do wyboru, z którego mogę zalogować się jedynie w trybie normalnym. W którym miejscu robię błąd, zatem? @Bonifacy: dzięki. Ściągnąłem. Musiałem doinstalować WinZipa żeby rozpakować. Wychodzi mi, że próbuję zamontować obraz iso na pendrivie. Idzie jak krew z nosa :-) I jeszcze jedno: piszesz aby zbootować jako Windows 8 Native Old PC a na obrazku zaznaczyłeś Win8 (x86)? Rozpakowałem. Niestety: Extracting file: F:\WinPE10_8_Sergei_Strelec_x86_x64_2019.02.04_English.rar Extracting to "F:\" Use Path: yes Overlay Files: no Extracting WinPE10_8_Sergei_Strelec_x86_x64_2019.02.04_English.iso Error: Unable to write to file Irrecoverable Error: Incorrect or missing password for archive. Hasło jest na pewno dobre (podawane na stronie, zresztą zadziałało przy rozpakowywaniu) więc raczej to drugie.
  20. Kiedy chodzi o to, ze nie mam nic do wyboru. Owszem, gdy loguję się normalnie mam dwa konta: swoje (Administrator) i nowo utworzone (Test). Klikam "uruchom ponownie" i gdy komputer zaczyna się logować wciskam F8. I jestem w awaryjnym (gdzie nie mam żadnego wyboru konta). Gdy zaś spóźnię się z F8 pojawia się ekran normalnego logowania. Wracamy do podstawowego pytania: jak zalogować się awaryjnie na konkretnym koncie? Kiedy co nacisnąć/kliknąć? Pobrałem WinPE jeszcze z innej strony: ESET zablokował jako zainfekowaną zawartość. Darujmy sobie ten sposób, jakoś nie palę się do ściągania programów z rosyjskich serwerów, poza tym: skoro nie jesteś na bieżąco z gadżetami to ja tym bardziej. Może jakiś jeszcze inny sposób jak zdiagnozować problem: system pokazuje, że niesprawne urządzenie działa poprawnie.
  21. Super. Jedna mała uwaga: ja mam win7 nie "10" (nawet w temacie umieściłem info). Świetny poradnik ale mnie po nic bo zupełnie co innego wyświetla mi się na ekranie. To może ja opiszę bardziej precyzyjnie swój dylemat. Celowo przejaskrawię aby pokazać w czym rzecz. Załóżmy, że mam sześć różnych kont, dla ułatwienia nazwanych kolorami: Biały, Niebieski, Żółty, Czerwony, Zielony i Czarny. Pada hasło: zaloguj się w trybie awaryjnym na koncie Czerwony. Rozumiem, że nie na koncie Zielony, nie koncie Czarny, nie na koncie Biały, itd. I moje pytanie jest takie: jak to zrobić aby zalogować się w trybie awaryjnym konkretnie z konta Czerwony? Ja nie umiem a z Google nie dowiesz się. Jedyne co odpowiada Google to jak uruchomić tryb awaryjny. Ja to wiem, nie wiem jedynie jak uruchomić awaryjny konkretnie i precyzyjnie z konta X (w naszym przykładzie Czerwony). Chyba, że tryb awaryjny to tryb awaryjny i jest taki sam dla wszystkich. Ale... po co, w takim razie, hasło: z konta Czerwony? I jeśli jest taki sam to po co zakładanie dodatkowego konta? Rozumiesz teraz moje pytania i wątpliwości? Żeby nie było; w trybie awaryjnym (jedynym jaki umiem włączyć, czyli: przy rozruchu F8 >> czarna plansza z różnymi możliwościami >> wybór >>działanie) mysz nie działa prawidłowo. Zacina się, przeskakuje, częściej stoi zamrożona niż chodzi, itp. WinPE pobiera się albo uszkodzony (i nie można rozpakować), albo strona nie istnieje, albo tylko płatne serwery Premium. Jadę teraz na targi, do soboty wieczorem jestem wyłączony.
  22. Utworzyłem nowe konto standardowe "Test". Pisałem, że nie potrafię zalogować się w trybie awaryjnym na to konto. Tryb awaryjny to tryb awaryjny = wyświetla się czarna plansza z poleceniami i tyle. Jedyne do czego doszedłem to po wybraniu polecenia "Napraw komputer" pokazał mi się wybór: HomeGroup (nie mam pojęcia jakie jest hasło), Administrator (no to właśnie nie chcemy), Test (kliknąłem). Otrzymałem możliwość: 1. przywróć system z HDDRecovery (nie mam potrzeby aż takiej zmiany), 2.napraw błędy przy uruchamianiu systemu (nie notuję błędów przy uruchamianiu, wszystko działa dobrze, drukarka, telefon, dysk podłączane do USB działają, internet śmiga, explorer chodzi...). Nic więcej nie mogłem zrobić: albo wybrać coś z tych 2-óch albo ponownie uruchomić. Mysz nie działała, wszystko robiłem touchpadem. Zalogowałem się normalnie na konto Test. MU okazuje "Mysz zgodna z HID", "urządzenie działa poprawnie", sterownik aktualny = mysz ani drgnie. Proszę, Groszexxx, pokieruj mną bardziej precyzyjnie, jeśli jest jakiś myk aby logować się awaryjnie na dowolne konto to ja go nie znam. Wciskam F8, pokazuje się ekran awaryjny a tam nie mam opcji wyboru jakiegokolwiek konta.
  23. Włączyłem konto Gość i zalogowałem się na nie. Wystarczy czy mam tworzyć jakieś dodatkowe konto, np.: Test? Niestety, nie potrafię zalogować się na Gościa w trybie awaryjnym a Google jak to Google: jeśli czegoś nie wiesz to z googla i tak się nie dowiesz. Na koncie Gość mysz zabita na głucho.
  24. Jest dokładnie tak samo. "Nierozpoznano urządzenia USB". MU zgłasza "Mysz zgodna z HID" oraz "to urządzenie działa poprawnie. Mysz - rzecz jasna - nie działa. Czasami zaskoczy i wtedy pojawia się "Nierozpoznano...". I tak w koło Wojtek. EDYCJA: przez MU zaktualizowałem sterowniki. Mysz czasami chodzi, zacina się, przeskakuje. Podłączyłem tę poprzednią, na próbę. W ogóle nie chciała się zainstalować (niepowodzenie). Stoję w miejscu.
  25. Minął tydzień i nikt nawet nie spróbował? No, no... rozwaliłem system, znaczy się?? EDYCJA: a najfajniejsze jest na załączonych obrazkach. Czy znajdzie się ktoś kto jest w stanie wytłumaczyć zjawisko: "niedziałająca mysz działa poprawnie" ?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...