Skocz do zawartości

CD-ROM nie czyta płyt

Suchy203

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chciałem dzisiaj nagrać mamie płytkę z piosenkami no ale nie dało rady. Włożyłem do napędu inną płytkę i w ogóle jej nie czyta. Menadżer urządzeń pokazuję wykrzyknik przy CD-ROM. Nie znam się na kompach więc ewentualne porady proszę jak najprostsze.

Z tego co udało mi się wyszukać posiadam płytę głowną GIGABYTE GA- M61PME- S2

Procesor: PROCOMP MODEL ATX KY- 400W

Nagrywarka DVD LG GH-22LS30.

Jeszcze jakby coś trzeba było podać to podam. Pozdrawiam

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Spokojnie.

Czy potrafisz usunąć urządzenie z MU tak jak pisałem? Nie obawiaj się nic nie zepsujesz.

Prawa myszka na CD w MU i wybierasz - Odinstaluj + OK. Następnie restartujesz kompa.

Czy po restarcie na dole na pasku zadań z prawej strony pojawia się komunikat typu - Znaleziono nowe urządzenie itd (instalacja sterownika, urządzenie jest gotowe do użycia) - lub inny komunikat.

I jeżeli pojawi się inny komunikat niż Gotowe .... to go podaj.

Opublikowano

Tak, odinstalowałem ten sterownik, zrestartowałem komputer. Po włączeniu pokazuję się komunikat ZNALEZIONO NOWY SPRZĘT, jest podany tam model, i za chwilę zmienia się na ZNALEZIONO NOWY SPRZĘT - CD-ROM. NIc innego się nie pojawia. A ten sterownik żeby ściągnąc to trzeba konto tam założyć ? Przepraszam, że tak pytam ale no nie wiem co i jak. Dziękuję za cierpliwość.

Opublikowano

Możliwe, że napęd padł. Czy możesz sprawdzić czy kable do napędu są poprawnie wpięte?

Zrób to przy wyłączonym kompie. Odłącz całkowicie zasilanie i odłącz i ponownie podłącz oba kable (zasilanie i sterowanie).

Jaki to dokładnie system?

Opublikowano

Tak już próbowałem rano, wszystkie kable są dobrze dopięte, przedmuchałem nawet CD-ROM, ale efektu nie ma. Windows XP Professional, SP 3. Dziwne żeby napęd się zepsół, nie używało się go zbyt często ani też nie męczyło się go. Ma chyba ze 3 lata.

Opublikowano

Po restarcie nie było żadnego komunikatu, ale podczas instalacji tego czegoś wyskoczyło ZNALEZIONO NOWY SPRZĘT- urządzenie jest gotowe do użycia. No ale w MU dalej to samo tylko z inną końcówką

beztytuupjt.png

Edit:

Panie Wiesławie na dzisiaj już muszę kończyć. Dziękuję Panu i Panu Dawidowi za dotychczasową pomoc. Odezwę się jutro chyba. Udanego sylwestra i Dobrego 2010 roku :) Pozdrawiam

Opublikowano

Błąd 39 to błąd filtra sprzętowego - jakiś program do nagrywania czy wirtualizacji napędów podmontował swój sterownik pod DVD (nałożył filtr) ów program został odinstalowany ale błąd programisty w instalatorze spowodował że pozostał wpis po doczepionym sterowniku którego już nie ma i dlatego DVD nie działa.Lekarstwo jest tutaj http://support.microsoft.com/kb/982116 -najprościej uruchomić tam załączony "Fix it"

Opublikowano

Przepraszam, że dopiero teraz się odzywam ale radowałem się z okazji Nowego Roku :D

@Flavius

Pomogło to narzędzie, dziękuję bardzo i pytanie: czy teraz mogę już je odinstalować ?

@Wiesław531

Czy mogę już wywalić z komputera ten chipset ? Przymuliło go trochę po instalacji. Jeszcze jak ktoś może to proszę mi powiedzieć co zrobić aby CD-ROM wysuwał się normalnie, bo teraz wysówa się wolniej, a jak sie zamyka to zatrzymuję się chwile i trzeba mu pomóc żeby się schował.

Dziękuję i pozdrawiam :cheer:

Opublikowano
Pomogło to narzędzie, dziękuję bardzo i pytanie: czy teraz mogę już je odinstalować ?

Ten fix naprawia błędy w rejestrze i jeżeli występuje w dodaj usuń programy możesz go odinstalować.

Czy mogę już wywalić z komputera ten chipset ? Przymuliło go trochę po instalacji.

To są zaktualizowane sterowniki do chipsetu Twojego kompa. Nie należy ich usuwać. Możliwe, że zalecana jest aktualizacji BIOSu i innych sterowników systemu.

Pokaż obrazek z MU - ogólny oraz drugi Właściwości CD - Zakładka Sterownik.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...