Skocz do zawartości

Witamy na forum Fixitpc.pl
Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. Jeżeli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj konto. Rejestracja jest darmowa, prosta i umożliwia pełny dostęp do funkcji forum.
Zdjęcie

Błąd przy instalacji SP1 - ERROR_NOT_FOUND (0x80070490)


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
9 odpowiedzi w tym temacie

#1
Sonic0509

Sonic0509

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 30 postów
W nawiązaniu do tematu KLIK. Z SP1 jest kawał problemu. Bez problemu dochodzi do restartu, jednak po dostaję błąd:

błądsp1.png

Próbowałem narzędzia Microsoftu http://support.microsoft.com/kb/971058, znalazło jeden problem, naprawiło, ale nie rozwiązało problemu (a na dodatek wyłączyło obsługę tematów).
Z powodu powyższego błędu nie instalowałem SP wcześniej, nie chciało mi się szukać rozwiązania i zwyczajnie to olałem.

Jakieś pomysły?

#2
picasso

picasso

    Administrator

  • Administratorzy
  • 28797 postów
Podaj dodatkowe materiały analityczne:

1. Uruchom "Narzędzie analizy gotowości aktualizacji systemu": KLIK. Przedstaw wynikowy checksur.log

2. Przekopiuj na Pulpit cały katalog C:\Windows\Logs\CBS, zzipuj > na hosting > podaj tu link.



.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu.


#3
Sonic0509

Sonic0509

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 30 postów
Cały folder:
CBS-22-06-12.zip


CheckSUR.log

=================================
Checking System Update Readiness.
Binary Version 6.1.7601.21645
Package Version 15.0
2012-06-22 20:41
Checking Windows Servicing Packages
Checking Package Manifests and Catalogs
Checking Package Watchlist
Checking Component Watchlist
Checking Packages
Checking Component Store
Summary:
Seconds executed: 1023
No errors detected

#4
picasso

picasso

    Administrator

  • Administratorzy
  • 28797 postów
Wg CBS.LOG jest problem w obszarze sterowników. Oto fragment, który ma powtarzalność:

Spoiler


Brak tu precyzji o który ster chodzi. Podaj dodatkowe dane, czyli skopiuj na Pulpit log C:\Windows\inf\setupapi.dev.log i tu dostarcz do analizy. I podstawowe pytanie: czy przypadkiem w przeszłości nie naruszyłeś folderu C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository (np. za pomocą Sunrise Seven)?



.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu.


#5
Sonic0509

Sonic0509

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 30 postów
Plik setupapi.dev.log.
Sunrise Seven nigdy nie był mi potrzebny. Wolę wszelkie modyfikacje wykonywać sam.To co robiłem pewnie widać w którychś logach.

#6
picasso

picasso

    Administrator

  • Administratorzy
  • 28797 postów
Wiemy o który sterownik chodzi = usbvideo.inf:

!!!  sto: Failed to find driver update 'C:\Windows\WinSxS\x86_usbvideo.inf_31bf3856ad364e35_6.1.7600.16543_none_2dfb89901bc8b78d\usbvideo.inf' in Driver Store. Error = 0x00000490
<<< Section end 2012/06/20 18:07:09.923
<<< [Exit status: FAILURE(0x00000490)]


Start > w polu szukania wpisz cmd > z prawokliku Uruchom jako Administrator > wklej komendę:

pnputil -a C:\Windows\WinSxS\x86_usbvideo.inf_31bf3856ad364e35_6.1.7600.16543_none_2dfb89901bc8b78d\usbvideo.inf

Jeśli zgłosi się prośba o instalację sterownika, potwierdź. Przeklej zwrot z komendy w cmd.



.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu.


#7
Sonic0509

Sonic0509

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 30 postów
Pojawiło się okienko z prośbą. Sterownik zainstalowany.

Microsoft Windows [Wersja 6.1.7600]
Copyright © 2009 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.

C:\Users\Mariusz>pnputil -a C:\Windows\WinSxS\x86_usbvideo.inf_31bf3856ad364e35_6.1.7600.16543_none_2dfb89901bc8b78d\usbvideo.inf
Narzędzie do obsługi technologii PnP firmy Microsoft
Przetwarzanie pliku INF: usbvideo.inf
Pakiet sterownika został pomyślnie dodany.
Opublikowana nazwa: oem102.inf

Łączna liczba prób: 1
Liczba pomyślnie zaimportowanych: 1

C:\Users\Mariusz>


Usbvideo... Jedyne co mi się z tym kojarzy, to wbudowana kamera, od której sterowniki zainstalowałem zaraz po reinstalacji systemu, i która bez problemów działa (chociaż jej nie używam).

#8
picasso

picasso

    Administrator

  • Administratorzy
  • 28797 postów
Komenda pomyślnie wykonana, toteż ponów próbę instalacji SP1.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu.


#9
Sonic0509

Sonic0509

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 30 postów
Instalacja SP1 przebiegła już pomyślnie bez żadnych problemów. Dziękuję za całą pomoc z Pani strony. :)
Czy są jeszcze jakieś czynności, które powinienem wykonać? (Z Windows Update jestem na bieżąco.)

#10
picasso

picasso

    Administrator

  • Administratorzy
  • 28797 postów

Czy są jeszcze jakieś czynności, które powinienem wykonać? (Z Windows Update jestem na bieżąco.)


Ewentualnie jeszcze wyczyść po narzędziu CheckSur: KLIK. Nie mam więcej komentarzy. Temat rozwiązany, toteż zamykam.



.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu.





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych