Skocz do zawartości

Netia mnie oszukuje

Walkerowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Zacznę od krótkiego wprowadzenia. Na codzień mieszkam w Poznaniu i posiadam tam internet 6Mb/s. Na weekend postanowiłem przyjechać do rodziców, staruszki korzystają z kompów, opłacają miesięcznie netie 6Mb/s no i z tą wartością wszystko się zaczyna. Istotnym wydaje się faktem jest to, że umowa na czas określony minęła, a rodzice nie przedłużając umowy opłacają tą samą, z tym, ze obowiązuje ona już na czas nieokreślony. Zaniepokoiło mnie wolne ładowanie się głównie filmów na youtubie, jako wyznacznik przyzwoitości przyjąłem to jak ładują sie filmy w Poznaniu i od razu zauważyłem, że coś jest nie tak. Wszedłem na stronę speedtest.net i moim oczom ukazał się wynik nie przekraczający 1Mb/s oraz ping w granicach ~50(co też jest istotne). Nie zwlekając zadzwoniłem do konsultanta o pomoc. Po 30 minutowej konwersacji, podczas której istotnym okazało się sprawdzenie szybkości na stronie tester.netia.pl (wyszło tak samo jak na speedtest.net), pan kazał wyłączyć router z gniazdka, co wykonałem, potem podłączyć, poczekać, dsl długo ustanawiał połączenia, a jak już to powstało to test wykazał szybkość 6Mb/s i ping ~30ms(ciekawe). I teraz najlepsze: po dwóch godzinach od rozwiązania problemu, łącze zostało zerwane, wg providera z winy odbiorcy(ja mam inne zdanie) i tester z netii wykazał znowu http://results.teste...a.pl/loqveiimfb , co mnie troszkę podku.. zdenerwowało. No nic, pomyślałem, zresetowałem router i cośtam się polepszyło, nie przywiązywałem uwagi to tego jak bardzo. Zaczyna się godzina wieczorna, albo już i nocna i postanowiłem coś z tym zrobić i tak:

pomiary i odczucia własne wyglądają tak 1Mb/s i ~50ms ping,

a tester.netia.pl mówi za każdym razem to samo 60Mb/s i ~30ms ping.

Dodam, że wykonując ping wp.pl, onet.pl itd. -t => co jakiś czas upływa limit żądania (gubi pakiety).

Proszę o pomoc, jak rozwiązać ten problem. Nie mogę przetłumaczyć tym burakom, że rzeczywiście jest inaczej niż wskazuje na to tester.netia.pl. Proszę o wytłumaczenie mi dlaczego tak jest, z tymi wynikami.

Pozdrawiam.

Dorzucam net-log'a:

Net-log 1:01:21,60 2012-06-02 HOSTS #

I dorzuce jeszcze dwa wyniki z teraz:

http://www.speedtest.net/result/1984974953.png

http://results.tester.netia.pl/hropfiimfb

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

To chyba jednak nie Netia...

Wyliczanie statystyk dla 275 sekund...
           Źródło   Ten węzeł/فącze
Przeskok  RTT    Zgubione/wysłane = Pct  Zgubione/wysłane = adres Pct
 0                                           192.168.0.3 
                              21/ 100 = 21%   |
 1    1ms    21/ 100 = 21%     0/ 100 =  0%  192.168.0.1 
                               0/ 100 =  0%   |

Uruchom z uprawnieniami admina wiersz poleceń, wpisz:

netsh int ip reset reset.log

Potem uruchom ponownie komputer.

Router masz własny, czy od dostawcy?

Opublikowano

Rozumiem rozumiem, to jest jedna strona medalu, a teraz pasmo przepustowości?

Wykonałem komendę.

Router mam własny już od 4 lat, nigdy mnie nie zawodził, zawsze jak były problemy to z winy dostawcy.

Opublikowano

Zgadzam się, masz rację, że wina stoi w połączeniu Wi-Fi. Po zresetowaniu protokołu TCP/IP utrata pakietów nadal występuje.

Co do sprawdzenia na innym komputerze to mam jedynie możliwość na stacjonarce i na swoim laptopie. Ewentualnie mogę skombinować jeszcze nowy, nie używany router Asmaxa od netii na podmiankę, ale to w ostateczności.

Opublikowano

Nie wiem jak wygląda, nie korzystam :]

Ale przed chwilą znowu rozłączył mi się router, na DSL nie było połączenia.

EDIT: właśnie siedzę na stacjonarce i też gubi pakiety. Zaraz zrobię net-log.

Oto fantastyczny wynik ze stacjonarki:

http://www.speedtest.net/result/1985873164.png

http://results.tester.netia.pl/erksfiimfb

O co tu chodzi ? ;] Ping raz ~50 raz ~30.

Proszę o szybkie odpowiedzi, bo jutro już mnie tu nie będzie, a staruszki muszą płacić, za ten transfer. I od razu z góry serdecznie dziękuję.

Opublikowano

Rwie się dalej, tylko teraz trudniej ustalić, gdzie zaczyna się problem. Statystyki ADSL wyglądają na dobre, więc ciężko mi zwalać winę na operatora. Zgłoś jeszcze raz problem Netii i ściągnij najlepiej technika, niech on sprawdzi łącze. W domowych warunkach trudno to będzie zrobić.

Opublikowano (edytowane)

Netia sama rozwiązała problem i po złożeniu zażalenia :

Odpowiadając na Pana wiadomość informuję, że na podstawie niedogodności w świadczeniu usług faktura numer xxxxxxxxxxxxxx została skorygowana na kwotę -7,93 zł brutto. Proszę o oczekiwanie za fakturą korygującą.

^.^

Pozdrawiam.

Edytowane przez DawidS28
Brawo. Ja z TP sądziłem się o 15 PLN przez pół roku. Temat, jako rozwiązany, zamykam.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...