Skocz do zawartości

RTL8187 - brak możliwości połączenia

Jarqu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

od niedawna mam karte usb Realtek RTL8187L i jest z nia problem.

Karta widzi sieci bezprzewodowe w aplikacji Realteka tak jak i w centrum sieci windowsa 7.

W laptopie jest karta Atherosa ktora dziala poprawnie, widzi sieci i sie z nimi laczy.

Zalezy mi zeby Realtek laczyl sie z siecia bo jest duzo mocniejszy i lepiej lapie sygnal.

I moje pytanie czy ktos mogl by sprobowac mi pomoc zrobic cos z ta karta?

Z gory dziekuje i pozdrawiam

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Chyba trzeci raz na forum problem z RTL8187. Zaraz dojdzie do tego, że sam będę zmuszony tę kartę kupić. :P

Kliknij Windows + R, wpisz devmgmt.msc

Znajdź swoją kartę sieciową, potem Właściwości i spisz z zakładki Zaawansowane wszystkie parametry z wartościami.

Jak idzie wykrywanie sieci spod Linuksa (możesz sprawdzić z LiveCD jakiejś dystrybucji, polecam Ubuntu)?

Daj raport z Net-log przy włączonych obu kartach:

https://www.fixitpc.pl/topic/2394-diagnostyka-ogolny-raport-konfiguracji-sieci/

Najwidoczniej te karty takie problemowe :P

No wiec tak z zakladki zaawansowane karty realteka:

Channel: 1

Channel Plan: DOMAIN_FROM_EEPR

IBSS Default 11b Mode: Disable

LED Control: Enable

Network Type: Infrastructure

Power Save Mode: CAM

Preamble Mode: Auto

Rate Adaptive: Enable

Wireless Mode: IEEE 802.11b/g

Co do linuxa to korzystam z backtracka5 i karte wbudowana widzi a karte Realteka z usb niestety nie widzi :(

A tutaj caluuutki log o ktorym mowiles:

Pokaż ukrytą zawartość

Mam nadzieje ze cos nie cos wyjasni :)

Log jest niekompletny, ale mniejsza z tym. O dziwo, jesteś drugą osobą, która wysyła mi go obcięty w tym samym miejscu. Jako, że ostatnio przepisałem cały programik w C++ (wcześniej był w formie pliku wsadowego), to będę szukał usterek w kodzie, ale u mnie wszystko poprawnie się wykonuje.

Próbujesz połączyć się z dwóch kart z tą samą siecią?

Jeśli tak, to nie da to nic.

Inny problem: w jednym momencie nie mogą być aktywne dwie bramy domyślne - system zgłupieje, gdzie co ma wysyłać i komunikacja siądzie. Spróbuj wyłączyć kartę Atheros i wtedy połączyć się przez Realteka.

Log robilem wedle krotkiej instrukcji na stronce i wrzucilem go caly jaki mialem.

A co do sieci to proboje sie laczyc z jedna i ta sama siecia i karta Atherosa laczy bez problemu a kartka Realteka juz nie, nawet jesli Atherosa wylacze to i tak nie moze sie polaczyc,

caly czas widzi siec i w windowsie i w programie Realteka ale i tak jest jako ze nosnik odlaczony :/

Probowalem roznych sterownikow i dalej nic, sam nie wiem co z tym dalej robic :(

No właśnie tu jest wszystko dobrze. Nie mam się czego uczepić.

A co do Net-log: wydałem nową wersję (2.0.1.0), która eliminuje błąd z obcinaniem raportu. Program powinien być uruchamiany z uprawnieniami admina, a poprzednia wersja tego nie wymuszała, skutkiem czego aplikacja uruchamiana przez zwykły dwuklik pracowała na standardowych uprawnieniach, co powodowało masę błędów "Odmowa dostępu".

Czyli teoretyczne sterowniki dobre sa. A co do net loga to faktycznie uruchamail sie bez uprawnien administratora po czym dawal chyba z 40-50 odmow dostepu i uruchamial ponownie komputer po kliknieciu a z administratorem robil chyba 3 albo 4 etapy ktore zakonczyl powodzeniem a nowy zrobil mi ich caale 45 i zakonczyl wszystkie powodzeniem:) a oto i log :

Pokaż ukrytą zawartość

Atheros wylaczony i po uruchomieniu ponownym dalej nie chce sie laczyc z siecia ;/

nie wiem czy to ma jakis zwiazek ale po wylaczeniu atherosa program realteka wskakuje na ekran tak jak bym sam go wlaczyl :)

taka mysl bo patrzalem na na szczegoly sterownikow atherosa i realteka to oba korzystaja z jednego i tego samego sterownika a mianowicie :

C:/Windows/system32/drivers/vwifibus.sys nie znam sie na tym ale pomyslalem ze to moze byc istotne.

Instalowalem wszystko i tak zrobilo sie pare ciekawych rzeczy:)

te dwie paczki ze sterownikami nie widza wogole karty tak ze odpadaja ;/

a ciekawostka jest taka ze jak zajmowalem sie instalacjami to zauwazylem ze mam zainstalowane sterowniki REALTEK Wireless Lan ktorych w zaden sposob nie moge usunac bo nie mam ich na liscie zainstalowanych programow ;/ sprobowalem teraz wrocic do sterownikow ktore mam na plycie i je zainstalowalem i jest mala zmiana, wczesniej sprzet byl jako odlaczony a teraz jest jako wylaczony a przy otwarciu programu realteka nie ma zadnych opcji a w menadzer urzadzen widzi karte jako poprawnie zainstalowana i majaca aktualne sterowniki. A co wiecej karta widzi sieci bezprzewodowe przez centrum sieci windowsa ale dalej nie moze sie z nimi polaczyc ;/ Z mojej strony zero pomyslow co z ta karta mozna wiecej zrobic i zaczynam myslec ze moze cos jest w niej uszkodzone tylko ze to tak troche dziwnie ze sieci widzi ale nie moze sie z nimi laczyc ;/

W menadzerze karta byla jako wlaczona a wylaczala ja aplikacja Realteka mimo tego wszystkiego w centrum sieci karta byla aktywna i widziala sieci bezprzewodowe.

Teraz po ustawieniu Realteka na wlaczony jest to samo, widzi sieci ale nie moze sie z nimi polaczyc a stan urzadzenia w aplikacji realteka jest Nieskojarzony ;/

A po najechaniu na ikonke Realteka w pasku wyswietla sie napis "RTL8187 jest odłączony" ;/

Spedzilem ostatnio znowu troche czasu szukajac informacji i znalazlem ze jakas osoba zrobila te sterowniki pod windows 7 i teoretycznie naprawiala bledy i problemy takie jakie mam ja

tylko ze wszystkie zrodla jakie udalo mi sie przejrzec sa juz nie aktualne i nie ma skad pobrac tych sterownikow.

Zrobilismy duzo rzeczy a sprawa z karta stoi w miejscu ja pomyslow nie mam zadnych chyba ze ktos jeszcze na cos wpadnie :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...