Skocz do zawartości

Java - Ponowne zainstalowanie po usunięciu folderu java

Walkerowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

na moim komputerze został skasowany folder z zainstalowaną Java. Chcąc ponownie zainstalować produkt potrzebne było odinstalowanie, ale przy nim wystąpił błąd 1723, który informował o braku pliku dll. Wziąłem się do pracy i przeszukałem część google, aby rozwiązać swój problem. Po usunięciu dużej zawartości regejestru oraz korzystaniu z rumuńskiego oprogramowania fixcleaner, postanowiłem udać się na forum fixitpc.pl i poprosić o radę. Po wykonaniu tych wszystkich zabiegów instalator javy dalej odnajduje poprzednią wersję, ale nie może jej usunąć i występuje błąd. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Pokaż ukrytą zawartość

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

W błędzie również nie opisuje jakiego pliku dll. Obecnie nie mam już javy w unistalerze. I tylko wyświetla się przy instalowaniu tej samej wersji, że najpierw trzeba usunąć poprzednią i wtedy wyskakuje po prostu error i koniec. Dodam, że ten błąd zwykle występuje, gdy się usunie folder Javy. Ja już poszedlem dalej i pousuwałem śmieci po javie, ale widocznie coś jeszcze zostało i nie mogę nowej zainstalować.

Belfegor

To jest link do przestarzałej poprzedniej postaci aplikacji. Aktualnie JavaRA jest przejęta przez innego developera i ma stronę domową tu: KLIK. Program kończy kompatybilność na Java 6 w wersji 25. Nie uwzględnia Java 6 update 26 i najnowszej Java 7. A tu u niego w OTL Extras widać 32-bitową 26:

========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ==========

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]

"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216026FF}" = Java™ 6 Update 26

Walkerowy

Tylko się upewnię: czy instalujesz Java SE 7 (JRE)?

.

Java była najświeższa. Program który poleciłeś usunął wpisy z rejestru. Ale na moje nieszczęście występuje nadal błąd:

Najpierw

18546106.jpg

A po kliknięciu yes:

bd2q.jpg

EDIT: zaraz spróbuję zainstalować javę z linku picasso.

EDIT2: Spostrzeżenie picasso okazało się jak zwykle bezcenne. Ściągnąłem wersję x64 i zainstalowałem bez problemu, tylko nasuwa się pytanie: dlaczego nie mogłem zainstalować z poprzedniego instalatora, z którego poprzednio java była zainstalowana?

Edytowane przez Walkerowy
  Cytat
Ściągnąłem wersję x64 i zainstalowałem bez problemu, tylko nasuwa się pytanie: dlaczego nie mogłem zainstalować z poprzedniego instalatora, z którego poprzednio java była zainstalowana?

Ale to nie rozwiązuje nam sprawy .... Problemu teraz nie było, bo to kompletnie inna bitowo wersja. Zainstalowałeś wersję 64-bit (działa tylko z 64-bitową przeglądarką) a miałeś wersję 32-bit (działa tylko z 32-bitową przeglądarką). Czyli teraz: Java będzie czynna tylko dla 64-bitowej wersji IE. Dla 32-bitowego Firefox i 32-bitowego IE nadal sprawa niejasna.

Sprawdź czy wchodzi instalator Java 7 z podanego linka w wersji 32-bit (Download JRE > wybór jednego z instalatorów o nazwie "Windows x86...").

.

Jeśli instalator Java 7 w wersji 32-bit wszedł jak w masło, to sugeruje, że poprzednio - mimo zapewnień "Java była najświeższa" - próbowałeś jednak nadinstalować starszą wersję Java 6 (błąd "This software has already been installed").

Wygeneruj nowy log z OTL i tylko zaprezentuj fragment Extras, co tam teraz widać na liście zainstalowanych. I oczywiście sprawdź w przykładowej przeglądarce 32-bit czy Java działa. Jeśli wszystko działa, to już bym się nie głowiła nad precyzyjnym usuwaniem potencjalnych szczątków instalatora Java 6 (tracą znaczenie przy obecności sprawnej wyższej wersji).

Extras.txt

Pokaż ukrytą zawartość

========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ==========

64bit: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]

"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F86417000FF}" = Java™ 7 (64-bit)

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]

"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216026FF}" = Java™ 6 Update 26

"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83217000FF}" = Java™ 7

OK, wersje 7 siedzą grzecznie. Na liście zainstalowanych nadal macha ten szczątek Java™ 6 Update 26. "Kosmetycznie" możesz to usunąć z listy zainstalowanych. By nie przekombinować, już bym nie szukała danych instalatora głębiej w rejestrze, jeśli Java sprawnie teraz chodzi. Likwidacja zapisu z listy zainstalowanych odbędzie się po uruchomieniu regedit i ścięciu tego klucza:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall\{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216026FF}

Tylko potwierdź tu, że z Java już wszystko w porządku.

.

Edytowane przez picasso
Nic nie komentujesz, zakładam brak problemów. Temat zamykam. //picasso
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...