Skocz do zawartości

Shoutbox

staniorFP

Rekomendowane odpowiedzi

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Użytkownicy myśleli (są posty w dziale Serwis na ten temat), ja nie mam takich zamiarów :P

Co się dzieje w Shoutboxach, widać w cudzych Shoutboxach. Pomimo jawnego zakazu próśb o pomoc, zawsze się znajdzie "misiek", który próbuje zwrócić uwagę na swój temat, bądź też zadaje pytania, sądząc że taka forma przyśpieszy niesienie mu pomocy. Shoutbox to w mojej opinii składnik wyglądający nieprofesjonalnie / mało poważnie w kontekście poprzeczki którą tu stawiam, i może prowokować niepożądane treści. Kojarzy mi się z forum, które jest typem choinki.

Opublikowano

mhh rozumiem.

To fakt przeglądałem różne fora komputerowe i mimo że jest zakaz to sie dobraszaja o szybsza pomoc.

Sam jestem moderatorem na pewnym forum nawet stoi na takim samym serwerze i cos mi tu brakowało na samym dole strony czyli shoutboxa. tylko tam gdzie ja jestem ma całkowicie inny temat :) Fifa :)

Opublikowano
Cytat
tylko tam gdzie ja jestem ma całkowicie inny temat Fifa

Shoutbox nie wydaje mi się niczym złym w połączeniu z takim rodzajem tematyki, to ma uzasadnienie w moich oczach. Zupełnie inny typ community. Sformułowania użyte powyżej kierowałam w stronę forów, które pretendują do rozwiązywania aspektów technicznych z komputerami / systemami i mają czelność określać się jako "pro", takie małżeństwa biorą rozwód z niekorzystnym podziałem majątku. Nawiasem mówiąc, z obserwacji znajoma mi także farsa pod tytułem Shoutbox zaczynający żyć własnym życiem, tzn. góra umiera i nie ma już nic do zaoferowania, najwięcej się dzieje w Shoutboxie (nie wymaga żadnej inteligencji do tworzenia "nowego contentu").

Powtarzając: dla mnie najistotniejszym powodem dla braku osadzenia czegoś w tym stylu jest przyciąganie uwagi użytkowników w nieodpowiednie miejsce i nadużywanie elementu sprzecznie z jego przeznaczeniem. I to jeszcze przy istnieniu tylu alternatyw komunikacyjnych.

Opublikowano

Osobiście jestem przeciwny firmowaniu marką forum czegokolwiek na zewnątrz. A od luźnych rozmów mamy przecież "Relaxation room". Nie róbmy z tego miejsca Facebooka. Powstaje duże zagrożenie zaśmiecenia shoutboksa problemami technicznymi i ponagleniami / prośbami o pomoc. Jestem na nie.

Jeśli nadejdzie - chociaż w to wątpię - taki czas, że fixitpc.pl przekształci się w portal z artykułami, recenzjami, forum i całą resztą (jak teraz DP czy PCLab), to możemy nad jakimiś rozwiązaniami społecznościowymi pomyśleć, ale według mnie jeszcze nie teraz.

Opublikowano
W dniu 16.07.2011 o 16:25, DragonFire napisał(a):

To może utworzyć czat na jakimś portalu czatowym, tak, żeby użytkownicy mogli sobie pogadać ze sobą tak na luzie??

może kanał IRC ?

Opublikowano

No ok, ale nie firmowany przez forum.

Kanał IRC to miejsce praktycznie nieobliczalne, wymagające opieki 24/7 (jak i miejsce, w którym teraz się znajdujemy). Poza tym problemy takie same, jak w przypadku czata / shoutbox, czyli rozwiązywanie problemów technicznych przez IRC-a, co raczej nikomu nie wyjdzie na dobre.

Nie mam nic przeciw, żeby ktokolwiek utworzył swój kanał IRC / konferencję przez XMPP, ale nie pod patronatem i opieką fixitpc.pl. Jako indywidualne działanie - nie widzę przeciwwskazań.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...