marcinkowski Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Witam. Chciałem zainstalować oprogramowanie SetPoint do klawiatury i myszy Logitech, i napotkałem na pewien problem, otóż po uruchomieniu instalatora pokazuje się białe okienko bez niczego, czekałem trochę myślałem że może się długo ładuje a tu lipa, ramka na około normalnie pasek tytułu a w środku białe tło. Może wiecie co to może być i jak to ugryźć. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 marcinkowski pierwsze skojarzenie to infekcja, a konkretniej klucz "L" dodany do stref internetowych przez malware. Przykład z naszego forum: KLIK. Przykład z forum Logitech: KLIK. Nie sugeruj się typem produktu, Logitech pewnie robi GUI na jedno kopyto i są renderowane w podobny sposób. By sprawdzić tę koncepcję, wykonaj log z OTL na dostosowanym warunku wklejając do skanowania: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings\Zones . Odnośnik do komentarza
marcinkowski Opublikowano 7 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 Tak właśnie u mnie to wygląda jak na tym forum Logitech-a, białe okienko, ale problem mam tylko z tą jedną aplikacją wszystko inne ładnie się instalowało, wcześniej instalowałem również program Logitech Unifying, który normalnie się zainstalował. OTL.TxtPobieranie informacji ... Extras.TxtPobieranie informacji ... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 Koncepcja kluczyka "L" odpada, OTL nie widzi takiego czegoś w rejestrze. Może defekt jest w kluczu strefy Mój komputer. Zrób kolejny skan OTL, ustaw wszystko na Brak + Żadne, za to do skanu wklej: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings\Zones\0 /S HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings\Zones\0 /S PS. Na liście zainstalowanych widzę Ask Toolbar, w Firefox wstawiony vShare Toolbar oraz tapeta wpisów "Webalta Search" w obu przeglądarkach (może to brandowany Ask?). Te śmieci sobie pousuwaj. . Odnośnik do komentarza
marcinkowski Opublikowano 7 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 Ask-a nie mam w przeglądarce, może jest gdzieś w plikach ale w okienku go nie ma, starałem się tego nie instalować więc nie wiem skąd on się gdzieś znalazł. Co do vSzare to zainstalowałem do oglądania TV z internetu, nie wiem czy jak wywalę czy to nie zaszkodzi na działanie odtwarzacza. Edycja: Ten Ask jest w zaplanowanych zadaniach, a skąd on tam się mógł znaleźć? Edycja 2: Ask-a wywaliłem ale nie pomogło, a co to jest "Webalta Search" nigdzie tego nie mogę znaleźć. Edycja 3: Nie wiem czy to jest ważne ale zainteresował mnie pewien fakt, podczas uruchamiania tego instalatora włącza mi się ostrzeżenie z centrum zabezpieczeń, co jest raczej rzadko spotykane przy instalacji innych aplikacji, a tu za każdym razem włącza mi się to ostrzeżenie. Natomiast we właściwościach tego pliku na dole jest komunikat: "Ten plik pochodzi z innego komputera i może być zablokowany aby pomóc w ochronie tego komputera" a obok przycisk odblokuj, więc odblokowałem i nic nie pomogło, dalej białe pole. OTL.TxtPobieranie informacji ... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 9 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 Jako że instalator korzysta z maszyny IE: Internet Explorer (Version = 6.0.2900.5512) Jest tu strasznie stara wersja. Powinieneś ją zaktualizować do Internet Explorer 8. Wykonaj update i zobaczymy co się stanie. Zresztą w jednym z podanych przeze mnie linków jest nawet taki tekst: "Well, it may sound sort of weird, but whatever you did - wheter it was repair install (my case) or fresh install - Win XP SP3 comes with IE6. I just updated to IE8 and it solved the problem." Cytat Natomiast we właściwościach tego pliku na dole jest komunikat:"Ten plik pochodzi z innego komputera i może być zablokowany aby pomóc w ochronie tego komputera" a obok przycisk odblokuj, więc odblokowałem i nic nie pomogło, dalej białe pole. To normalne po pobraniu pliku z internetu przez przeglądarkę uzależnioną od stref zabezpieczeń Windows, czyli tu Firefox i IE. Podczas pobierania jest doklejany do pliku strumień z definicją do jakiej strefy zabezpieczeń należy plik. Zjawisko opisane w tym tutorialu: KLIK Cytat Co do vSzare to zainstalowałem do oglądania TV z internetu, nie wiem czy jak wywalę czy to nie zaszkodzi na działanie odtwarzacza. Tak, wiem skąd to weszło i komentowałam to coś tu: KLIK. Aktualnie masz w Firefox zamontowany ów pasek. Cytat Ask-a wywaliłem ale nie pomogło, a co to jest "Webalta Search" nigdzie tego nie mogę znaleźć. To były komentarze poboczne na temat śmieci. Bez związku z problemem głównym. Webalta jest zamontowane jako wyszukiwarka w Firefox (i przejęta wartość keyword.URL) oraz przestawiło wszystkie strony w IE. 1. Firefox: skok do about:config i te trzy wartości z prawokliku zresetuj: browser.search.defaultenginename, browser.search.selectedEngine, keyword.URL. Następnie wejdź w zarządzanie wyszukiwarkami i usuń "Webalta Search", przesuwając na samą górę inną wybraną wyszukiwarkę. 2. Internet Explorer: dla aktualnie widocznej wersji IE6 strony startowe i wyszukiwania wrócą do poziomu domyślnego przez Opcje internetowe > Programy > Resetuj Ustawienia. Jeśli zaktualizujesz do IE8, aplikuje się inny rodzaj resetu rozpisany w KB923737. . Odnośnik do komentarza
marcinkowski Opublikowano 9 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 No to się tu trochę narobiło, Cytat Jako że instalator korzysta z maszyny IE: Internet Explorer (Version = 6.0.2900.5512) Jest tu strasznie stara wersja. Powinieneś ją zaktualizować do Internet Explorer 8. Wykonaj update i zobaczymy co się stanie. Zresztą w jednym z podanych przeze mnie linków jest nawet taki tekst: Z tym IE to było tak że była chyba 7 lub 8 ale robiłem jakieś naprawianie systemu i wszystko mi się cofnęło, a że w ogóle nie korzystam z IE to sobie go zostawiłem w spokoju, podobny problem mam z aktualizacjami, niby wszystkie są na dysku a on chce pobierać nowe i instalować. Cytat To normalne po pobraniu pliku z internetu przez przeglądarkę uzależnioną od stref zabezpieczeń Windows, czyli tu Firefox i IE. Podczas pobierania jest doklejany do pliku strumień z definicją do jakiej strefy zabezpieczeń należy plik. Wydawało mi się że pobierałem go przez Operę, ale nie będę się spierał, korzystam głównie z OperyAC, z FF sporadycznie a z IE 2x do roku. Z tych wyszukiwarek to w ogóle nie korzystam, jak czegoś szukam to mam na głównej ustawioną stronę Google, więc nie miałem pojęcia że wlazła mi tam ta wyszukiwarka, no ale wywaliłem. Tak jak pisałem wyżej z IE nie korzystam więc teraz raptem się okazało że w ogóle nie działał, wywalało błąd krytyczny i zamykało, zrobiłem aktualizację do 8, działa, zrobiłem reset. No i teraz tak, okienko SetPoint się uruchamia, jest widok jak trzeba, ale po naciśnięciu przycisku "dalej" wywala błąd krytyczny i zamyka, winą obarcza coś co się nazywa "servicehook.dll". Ale już widać pewien postęp co mnie bardzo cieszy. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Cytat Z tym IE to było tak że była chyba 7 lub 8 ale robiłem jakieś naprawianie systemu i wszystko mi się cofnęło, a że w ogóle nie korzystam z IE to sobie go zostawiłem w spokoju, podobny problem mam z aktualizacjami, niby wszystkie są na dysku a on chce pobierać nowe i instalować. Wszystko jasne. Co do aktualizacji: reperacja zeruje zainstalowane aktualizacje i muszą być aplikowane na nowo. Jeśli coś Ci się namolnie zgłasza, instaluj. Cytat No i teraz tak, okienko SetPoint się uruchamia, jest widok jak trzeba, ale po naciśnięciu przycisku "dalej" wywala błąd krytyczny i zamyka, winą obarcza coś co się nazywa "servicehook.dll". W logu z OTL widzę to jako załadowany moduł w procesach: ========== Modules (SafeList) ========== MOD - [2008-06-30 10:40:46 | 000,036,864 | ---- | M] () -- C:\Program Files\MultiScreen\ServiceHook.dll Co to za aplikacja "MultiScreen"? Nasuwa się, by to odinstalować w celu usunięcia błędów tego modułu ..... . Odnośnik do komentarza
marcinkowski Opublikowano 10 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 MultiScreen jest to aplikacja od monitora Samsung, no i sprawa się rozwiązała, wystarczyło wyłączyć ją z zasobnika systemowego, że też wcześniej na to nie wpadłem, SetPoint pięknie się zainstalował. Wielkie dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi