Skocz do zawartości

Usuwanie niepotrzebnych plików

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przeczytałem artykuł z tej strony i usunąłem obecnie

folder MSOCache

zawartość folderów DLLCache , Driver cache, deinstalatory hotfixów (wszystko z $ w nazwie) ,

Czy takie posunięcie było bezpieczne (mam płytkę z xp i office jak by coś), oraz czy po wyczyszczeniu Reinstall Backups (kopie sterowników potrzebne do ich usunięcia) będzie można odinstalować wszystkie sterowniki w razie potrzeby?? Głównie chodzi mi o te z Nvidii (bo te z ATI można podobno mimo wyczyszczenia tego folderu)

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
  W dniu 3.06.2010 o 17:49, wieslaw531 napisał(a):

To też jest nierozsądne działanie: zawartość folderów DLLCache , Driver cache

A to czemu?? Nawet Picasso mówi w swoim poradniku iż można skasować ich zawartość. Nie mam talentu do psucia systemu, a gdy będą potrzebne oryginalne pliki, gdy coś się uszkodzi, to Windows poprosi mnie tylko o płytkę i z niej je przywróci

Tylko że płytka powinna być traktowana jako ostateczne źródło plików systemowych.

Niemal zawsze pliki które znajdziesz na płytce są w starszych wersjach niż te w systemie (ogólnie mało kto ma instalacyjny krążek XP SP3).

Co za tym idzie nie będziesz miał aktualnych i bezpiecznych wersji systemowych plików. Niekiedy system nawet nie zaakceptuje ich starszych wersji.

W dniu 3.06.2010 o 18:44, deFco247 napisał(a):

Tylko że płytka powinna być traktowana jako ostateczne źródło plików systemowych.

Niemal zawsze pliki które znajdziesz na płytce są w starszych wersjach niż te w systemie (ogólnie mało kto ma instalacyjny krążek XP SP3).

Co za tym idzie nie będziesz miał aktualnych i bezpiecznych wersji systemowych plików. Niekiedy system nawet nie zaakceptuje ich starszych wersji.

Ja mam płytkę XP z SP2b i kopie zapasową z dodatkowo zintegrowanym SP3, ale jak już mówiłem, nie mam talentu do psucia systemu

Każda aktualizacja systemu (a jest ich kilka w miesiącu) zmienia pliki systemowe. Nie tylko w folderze systemowym, ale i w dllcache. W razie jakiś problemów w tle przywracany jest właściwy. Przy braku żąda płytki, a tam są starsze. Co gorsze niektóre pliki są powiązane i przywracać je można tylko w komplecie.

Możesz za to usunąć całą zawartość system32\DirectX. Są tam same bezużyteczne obrazki.

Cytat
Szczerze mówiąc dllcache usuwają czyściki
Jakie "czyściki"? Z tego co zauważyłem żaden z popularnych sprzątaczy dysku i rejestru nie opróżnia tego folderu (przynajmniej domyślnie).

Cytat
dla pewności start > uruchom > dllcache > OK > zaznaczamy wszystko i usuń.
Autor tematu już tego przecież dokonał. :P

Po usunięciu z systemu deinstalatorów hotfixów zalecane jest przeczyszczenie rejestru, gdyż np. w Revo Uninstallerze po zaznaczeniu w nim opcji "Pokazuj aktualizacje Windowsa" zobaczysz mnóstwo i tak niedziałających pozycji ich usuwania.

Cytat
czy po wyczyszczeniu Reinstall Backups (kopie sterowników potrzebne do ich usunięcia) będzie można odinstalować wszystkie sterowniki w razie potrzeby?? Głównie chodzi mi o te z Nvidii (bo te z ATI można podobno mimo wyczyszczenia tego folderu)
Tam znajdują się kopie sterowników potrzebne, gdy użyjesz w Menadżerze urządzeń opcji "Przywróć sterownik".
  W dniu 3.06.2010 o 21:05, deFco247 napisał(a):

Jakie "czyściki"? Z tego co zauważyłem żaden z popularnych sprzątaczy dysku i rejestru nie opróżnia tego folderu (przynajmniej domyślnie).

Autor tematu już tego przecież dokonał. :P

Po usunięciu z systemu deinstalatorów hotfixów zalecane jest przeczyszczenie rejestru, gdyż np. w Revo Uninstallerze po zaznaczeniu w nim opcji "Pokazuj aktualizacje Windowsa" zobaczysz mnóstwo i tak niedziałających pozycji ich usuwania.

Tam znajdują się kopie sterowników potrzebne, gdy użyjesz w Menadżerze urządzeń opcji "Przywróć sterownik".

aha czyli jak tego nie używam to mogę oczyścić. A co z folderami Software Distribution??

picasso napisał(a):

SoftwareDistribution

Jest to folder pojawiający się na skutek automatycznego ściągnięcia SP (oraz innych łat). Gromadzi tymczasowe kopie instalacyjne updatów. Po pomyślnej instalacji SP2/SP3 można skasować jego zawartość.

https://www.fixitpc.pl/index.php?/topic/46-archiwalny-optymalizacja-i-odchudzanie-xp/page__view__findpost__p__194

W dniu 4.06.2010 o 13:15, Tyrol napisał(a):

ale o który ci chodzi?? bo są dwa jeden w C:\WINDOWS a drugi w C:\WINDOWS\system32 czy oba można wyczyścić??

Jeszcze znalazłem foldery C:\WINDOWS\Registration oraz msagent można je oczyścić ewentualnie całość usunąć??

W dniu 4.06.2010 o 13:26, deFco247 napisał(a):

W C:\WINDOWS

W końcu zajmuje on ponad 0,5 GB.

a ich zawartość ?? i do czego są te foldery

a ten SoftwareDistribution w C:\WINDOWS\system32 można oczyścić??

Edytowane przez picasso
21.02.2011 - Temat zostaje zamknięty. Wygasła jego żywotność ustalona zasadami. //picasso
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...