Skocz do zawartości
14 stycznia 2020 - Koniec wsparcia Microsoftu dla Windows 7 ×

Niewidoczny dysk zewnętrzny

qk1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie. Świeżo zainstalowany Windows 7 (dzisiaj kupiony komputer) 64bit. Nie widać go ani w Menadżerze Urządzeń, ani w Narzędziach Administracyjnych -> Zarządzanie komputerem -> Zarządzanie dyskami, na Windowsie XP działał normalnie. Dysk to Toshiba PA4098E-1HJO 1TB. Proszę o pomoc.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Zakładam, że dysk podstawowy widać w systemie a dysk dodatkowy (Toshiba) to dysk zewnętrzny i podłączany jest przez USB? Jeśli tak to gdzie go podłączasz tj. na przednim panelu obudowy czy z tyłu kompa (port na płycie głównej)? Próbowałeś z innym portem USB? Problemów ze sterownikami w MU oczywiście nie ma? Obsługa USB włączona w BIOS-ie (tak na wszelki wypadek spytam)?

Opublikowano

Zakładam, że dysk podstawowy widać w systemie a dysk dodatkowy (Toshiba) to dysk zewnętrzny i podłączany jest przez USB?

Tak jak piszesz, dysku zewn. Toshiby nie widać.

Jeśli tak to gdzie go podłączasz tj. na przednim panelu obudowy czy z tyłu kompa (port na płycie głównej)? Próbowałeś z innym portem USB?

Próbowałem i z przodu i z tyłu. Na żadnym nie działa.

Problemów ze sterownikami w MU oczywiście nie ma?

Żadnych wykrzykników nie ma

Obsługa USB włączona w BIOS-ie (tak na wszelki wypadek spytam)?

Tak, jest włączona

Opublikowano

A pendrive lub coś innego wpiętego do tych gniazd gdzie próbowałeś podłączać dysk działa?

Ten dysk ma zasilanie z jednego kabla USB czy ma też dodatkowy kabel w zestawie? Ma możliwość zasilania przez tzw. kabel Y-USB? Być może masz problem z niedostatecznym zasilaniem gniazd USB. Jaki masz zasilacz (producent, model)? - o ile komputer to nie laptop.

Opublikowano (edytowane)

Tylko, że to nie zasilacz dysku oddaje prąd na gniazdo USB płyty głównej. Wariantu dysku USB z własnym zasilaniem co prawda jeszcze nie przerabiałem ale myślę, że to jest tu raczej problem sprzętowy. Windows 7 to dla mnie kind of magic, więc musiałbyś zaczekać na opinię kogoś w nim obeznanego.

Pokaż na wszelki wypadek screen z menedżera urządzeń zarządzania dyskami przy podłączonym dysku USB.

Edytowane przez 3oo
Opublikowano

Screeny:

3520y7d_th.png

1zxo9x4_th.png

21cvz0m_th.png

EDIT:

28a14qv_th.png

Mógłbyś mi podać link na allegro do takiego kabla? Niestety nie umiem znaleźć. Dysk ma wejście USB-B. Z góry dziękuje.

Opublikowano (edytowane)

Przepraszam, to chyba ta pogoda. :) Chodziło mi oczywiście o menedżera zarządzania dyskami. Tak dla upewnienia się, że faktycznie dysku tam nie widać. :rolleyes:

Dorzuć może ten dodatkowy screen do swojego poprzedniego postu.

Sprawdzałeś dysk u znajomych? Pisałeś, że "na XP działał normalnie", więc chyba nie masz możliwości tego sprawdzić u siebie na innym kompie...

Jeśli masz możliwość spróbowałbym podpiąć ten dysk do dwóch gniazd USB kablem Y-USB, czyli czymś w stylu... http://www.cyberdata.net/products/cables/specialty/images/usb-b_2y_usb-a.gif

Na allegro nie widziałem, ale Hama ma coś w swojej ofercie.

http://www.hama.pl/portal/articleId*126968/action*2563

BTW

MatiK słusznie prawi, weź na tapetę jakieś LiveCD.

Edytowane przez 3oo
Opublikowano

A jakbyś z poziomu MU odinstalował "Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej"? Tak dla jasności przy innym systemie na tym komputerze dysk działa czy nie? Łatwo to sprawdzisz mając Linuxa np Ubuntu bootującego z CD albo z pendrive'a.

Opublikowano

@qk1

1. Czy kompa dostałeś z zainstalowanym systemem?

2. Czy masz plomby gwarancyjne na pudle?

3. Czy zostały zainstalowane sterowniki chipsetu (chyba nie)?

4. Obawiam się, że problemem jest panel czytnika kart pamięci.

5. Kontrolnie w MU kolejno PPM na tym co zaznaczyłem poniżej i wybierz opcję: Odinstaluj (jeżeli p. 2 to fałsz; jeżeli prawda - wybierz: Wyłącz). Nie restartuj kompa aż do ostatniego urządzenia.

6. Po odinstalowaniu (wyłączeniu) nie wykonuj restartu tylko Wyłącz komputer.

7. Jeżeli p. 2 to fałsz - odłącz fizycznie kabel do panelu czytnika kart.

8. Jeżeli p. 2 to prawda to ponownie uruchom kompa z podłączonym wcześniej dyskiem przenośnym (obserwuj POST - czy pojawi się ten dysk na USB - korzystaj z klawisza Pause - Enter).

Generalnie temat raczej powinien być w dziale Hardware.

Opublikowano

wieslaw531

Chodzi Ci o to, że problemem może być literka dysku przypisana na starym (wcześniejszym) systemie dyskowi USB, która pokrywa się teraz z którąś z obecnych zarezerowanych przez czytnik? :unsure: Bo jeśli tak to chyba można byłoby podpiąć dysk USB do innego kompa i ją zmienić na pierwszą wolną... Przynajmniej można byłoby spróbować. Niezbadany jest Windows 7. :lol:

qk1

W BIOS-ie ten dysk jest widoczny?

Opublikowano

Chodzi Ci o to, że problemem może być literka dysku przypisana na starym (wcześniejszym) systemie dyskowi USB, która pokrywa się teraz z którąś z obecnych zarezerowanych przez czytnik?

Coś mylisz. Jaka literka dysku? Przecież to całkowicie nowy komp z W7 x64.

Obawiam się konfliktu sterowników panelu czytników kart pamięci - na USB z pozostałymi portami USB.

W BIOS-ie ten dysk jest widoczny?

:o To dysk USB. Jedyne miejsce gdzie może się ujawnić to sekcja BOOT ale to wątpliwe.

Dlatego pisałem aby obserwował POSTa zatrzymując jego start. Tam powinien być widoczny.

@qk1 - najlepiej zrób zdjęcia z POST i pokaż.

EDYTA

Podaj chociaż model płyty głównej + ile portów USB obsługuje.

Coś mi się wydaje, że może ich brakować. Masz 4 zajęte przez dyski e,f,g,h + klawiatura i może coś jeszcze.

Opublikowano

:o To dysk USB. Jedyne miejsce gdzie może się ujawnić to sekcja BOOT ale to wątpliwe.

Sorry za skrót myślowy... o tym myślałem. Coś jak...

Boot > Hard Disk Drives > i tutaj powinno się pojawić USB:nazwa_lub_oznaczenie_dysku.

Opublikowano
Sprawdzałeś dysk u znajomych? Pisałeś, że "na XP działał normalnie", więc chyba nie masz możliwości tego sprawdzić u siebie na innym kompie...

Na XPeku, na tym samym komputerze nie działa

Na allegro nie widziałem, ale Hama ma coś w swojej ofercie.

http://www.hama.pl/portal/articleId*126968/action*2563

Dzięki ale to jest MiniUSB na USB-Y. Mi trzeba USB-B na USB-Y

@qk1

1. Czy kompa dostałeś z zainstalowanym systemem?

2. Czy masz plomby gwarancyjne na pudle?

3. Czy zostały zainstalowane sterowniki chipsetu (chyba nie)?

1. Komputer dostałem z zainstalowanym systemem (przy pierwszym uruchomieniu zostałem zapytany o nazwę użytkownika)

2. Mam plomby

3. Tak, zostały zainstalowane.

Punkty 5-8 robię, zaraz dam wyniki W POST nie było dysku.

EDYTA

Podaj chociaż model płyty głównej + ile portów USB obsługuje.

Coś mi się wydaje, że może ich brakować. Masz 4 zajęte przez dyski e,f,g,h + klawiatura i może coś jeszcze.

Płyta to Gigabyte GA-H67M-UD2H, ma 6 porty USB z tyłu (2 koło wejścia PS/2, 4 poniżej) oraz 2 z przodu.

Jako że to nie jest problem z system proszę o przeniesienie do działu Hardware

Opublikowano

IMHO czytnik jest podpięty do jednego 9-cio pinowego gniazda na płycie głównej. Podobnie dwa wejścia z przedniego panelu obudowy. Na płycie są 4 takie 9-cio pinowe gniazda, więc dwa są jeszcze wolne. No i pozostaje jeszcze tych 6 wejść na tylnym panelu płyty głównej.

Takiego kabla jakiego potrzebowałbyś nie spotkałem. Co więcej nie spotkałem nawet odpowiedniego adaptera/przejściówki = czegoś na wzór http://www.rafmax.pl/product-pol-1574-Adapter-przejsciowka-USB-mini-USB.html#

Skoro masz plomby zapytaj w sklepie, w którym kupowałeś co oni na to? Może zrobią test z wypięciem czytnika.

W BIOS-ie chyba nie da się wyłączyć część portów USB (9-cio pinowych z płyty głównej). Gdyby się dało to wtedy czytnik nie powinien pojawić się w systemie. Nie za bardzo mam ochotę sprawdzać (w manualu płyty głównej). :) Można by też spróbować wyłączyć w menedżerze urządzeń "dyski" czytnika. PPM na każdym > Wyłącz.

Opublikowano

Na XPeku, na tym samym komputerze nie działa

:unsure: Napisz coś więcej na ten temat. Toż to nowy komp. Rzeźbiłeś coś z systemami?

Nie trzeba absolutnie skoro piszesz:

Dysk ma swój własny zasilacz, komputer jest stacjonarny

3. Tak, zostały zainstalowane.

Przez kogo i z czego - skąd?

Punkty 5-8 robię, zaraz dam wyniki W POST nie było dysku.

Wyłączyłeś to co pokazywałem na obrazku?

Czy podłączasz dysk łącząc pierwotnie wtyk zasilacza a później kabel USB?

Czy przy odłączonym dysku i odpalonym kompie po podłączeniu tego dysku coś się dzieje w Trayu?

Opublikowano
Nie trzeba absolutnie skoro piszesz:
Dysk ma swój własny zasilacz, komputer jest stacjonarny

Nie będę się upierał bo nie miałem nigdy dysku zwenętrznego 3.5" z własnym zasilaniem. W 2.5" który miałem czasem nawet dodatkowe zasilanie, przewidziane jako opcja, nie wystarczało i miałem problemy z wykrywaniem dysku. Ale to były zamierzchłe czasy - szabrawy zasilacz i szabrawa obudowa...

Z drugiej strony = http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&cd=14&ved=0CDEQFjADOAo&url=http%3A%2F%2Fwww.cantieriinformatici.com%2Ftoshiba%2FStoreArt_datasheet_italiano.pdf&ei=0ibMTbzjDJHMtAbU_LmxAQ&usg=AFQjCNHfjBiNkljLILJGWl0mtfYBBRZn0Q

Alimentazione: 5V, 1A max

Y-cable power/data connection

REQUISITI DI SISTEMA

[...]

* 2 porte USB

Ale to jako ciekawostka, bo nie wiem co o tym sądzić. :)
Opublikowano
:unsure: Napisz coś więcej na ten temat. Toż to nowy komp. Rzeźbiłeś coś z systemami?

Aktualizowałem BIOS, gdy włączyłem aplikację pisało coś że system jest 64bit, a program działa tylko na 32bit, czy coś takiego.

Przez kogo i z czego - skąd?

Przeze mnie, z płyty dołączonej

Wyłączyłeś to co pokazywałem na obrazku?

Tak, wyłączyłem

Czy podłączasz dysk łącząc pierwotnie wtyk zasilacza a później kabel USB?

Tak, zawszę podłączam najpierw zasilanie, a potem USB

Czy przy odłączonym dysku i odpalonym kompie po podłączeniu tego dysku coś się dzieje w Trayu?

Nie, nic się nie dzieje.

Żeby nie zakładać nowego tematu. Jak spolszczyć Windowsa 7 Home Premium x64 (jako że nie jest dołączony do komputera musiałem go ściągnąć z internetu)?

Opublikowano

@3oo

Standardowo na jednym porcie USB dostępne jest 500mA.

Jeżeli @qk1 ma dodatkowy zasilacz do tego dysku to on powinien uzupełnić Ampery pod jednym warunkiem, że zasilacz jest sprawny i daje te Ampery.

To wogóle jest jakiś dziwny dysk - znalazłem go na stronach tureckich i greckich ale nie przykładałem się do tego.

Aktualizowałem BIOS, gdy włączyłem aplikację pisało coś że system jest 64bit, a program działa tylko na 32bit, czy coś takiego.

O czym Ty piszesz?

Żeby nie zakładać nowego tematu. Jak spolszczyć Windowsa 7 Home Premium x64 (jako że nie jest dołączony do komputera musiałem go ściągnąć z internetu)?

To w końcu komp jest nowy z nowym systemem czy upgradem i jeżeli tak to jakim?

Piszesz również, że na tym samym kompie z XP dysk nie działa.

Zbyt dużo tu niejasności.

Widzę partycję Recovery gdzie powinien być obraz systemu do instalacji po pierwszym odpaleniu kompa.

Opublikowano

Dopiero teraz widzę co zrobiłem :confused:

Zmieniłem litery czytników kart (jak mi radzono wcześniej) i dysk działa. Dziękuje za pomoc.

jq0rhz_th.jpg

Mam jeszcze pytanie: Czy da się spolszczyć Windowsa 7 Home Premium x64?

Opublikowano

Przepraszam że nie poinformowałem.

Najpierw był Windows 7 po Polsku (podawałem z niego screeny MU), potem sprawdziłem czy dysk będzie działał na XP, gdy zobaczyłem że nie działa wróciłem do 7 przez wersje ściągniętą z internetu (Angielską).

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...