Skocz do zawartości

CometBird - Usuwanie wyszukiwarki QIP.RU

szopen64

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Nie dawno przez nieuwagę zainstalowała mi się w przeglądarce CometBird jakaś rosyjska wyszukiwarka QIP.RU. Mimo że praktycznie ją odinstalowałem z dodatków nadal uruchamia się jako domyślna, w ustawieniach jako domyślna jest Google ale Google mogę uruchomić tylko z paska Toolbar. Jak to dziadostwo usunąć na stałe? Przedstawiam logi z OTL.

Extras.Txt

OTL.Txt

Gmer.txt

Edytowane przez Landuss
Logi nie wykazują infekcji, temat zmienia dział
Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

W logach z OTL nie będzie to pokazane, toteż raporty akurat w tym przypadku na nic. CometBird wprawdzie bazuje na Firefox, ale to jest osobny twór i jego konfiguracja nie jest skanowana przez OTL. Spróbuj wyresetować maszyny wyszukujące w awaryjnym trybie CometBirda (skrót w Menu Start):

cometbirdsearch.png

Opublikowano

W pasku adresów wpisz about:config i na szukanie daj słowo search. To powinno zwrócić większość wartości związanych z wyszukiwarkami oraz keyword.URL. Z prawokliku zacznij resetować do poziomu domyślnego te wartości, które kierują do qip. Po akcji przeładuj przeglądarkę.

EDIT: Możesz też wyszukiwać na qip.ru.

Opublikowano

No to zrobiło się ciekawie, wpisy jak na foto zresetowałem i po ponownym uruchomieniu przeglądarki owa felerna wyszukiwarka w dalszym ciągu sobie w najlepsze działa jak działała mimo że żadnego wpisu w about:config już nie ma.

screenshot005zxc.th.jpg

Opublikowano

Z adresu about:support skopiuj wszystko do schowka, zapisz notatnikiem i dodaj jako załącznik do posta.

Zrób screeny z about:plugins.

EDIT: Możesz też wyszukiwać na qip.ru.

Przeszukałeś about:config według tego?

Opublikowano (edytowane)

Ustawiłem szukanie na qip.ru i znalazło jeszcze jeden łańcuch który usunąłem, po zresetowaniu przeglądarki jest już uruchamianie google a nie qip.ru czyli jest wszystko OK. Screeny już chyba zbędne ale jak zrobiłem raport z about:support to go podaję, myślę że problem rozwiązany i temat można zamknąć, dzięki wielkie za pomoc.

about.txt

Edytowane przez DawidS28
Ok, zamykam.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...