Skocz do zawartości

Dużo różnych BSOD

slash44

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! W dnu dzisiejszym mój komputer dostał poprostu szajby i zaczął sypac blue screnami i to wiloma i różnymi, czasem co 5 min czase co 2 godz, oto niektóre z nich:

system service exception

bad pool header

memory management

irql_not_less_or_equal

page_fault_in_nonpaged_area

ntfs file system

system_thread_exception_not_handled

video tdr failure

pfn_list_corrupt

system 64 bit,przywracałem system, czyściłem grafike z kurzu i zamieniałem miejscami kosci ramu nic nie pomogło dalej sypie, wrucam logi OTL, proszę o pomoc. 

Extras.Txt

OTL.Txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Error - 2013-11-18 15:57:20 | Computer Name = RodzinaK | Source = Microsoft-Windows-WHEA-Logger | ID = 20

Description = Wystąpił krytyczny błąd sprzętowy.    Składnik: mostek północny firmy

AMD  Źródło błędu: 3  Typ błędu: 2  Identyfikator kontrolera APIC procesora: 0    Widok szczegółów

tego wpisu zawiera dodatkowe informacje.

Biorąc to powyższe pod uwagę, to raczej nie jest wina infekcji.

W logach OTL - nie widać zresztą żadnej.

jessi

Opublikowano (edytowane)

A masz jakieś wątpliwości? :)

Jeśli masz w kompie dwie kości, a masz je testować pojedynczo - to chyba trzeba jedną z nich wyjąć, prawda? :)

Nie myśl proszę, że jestem złośliwy. Po prostu jakoś nie mogę znaleźć innej interpretacji do "testować pojedynczo" ;-). 

Tak czy siak zacznij od smarta. Na kości masz cała noc. 

Ważna informacja:

Nie testujemy spod poziomu systemu, rada idiotyczna i wprowadzająca w błąd. W ogóle nie powinno jej tam być.

Zastanawiam się czy nie będzie Ci prościej na pendrive wgrać HBCD. Zgodnie z tym poradnikiem. Łatwo, szybko i przyjemnie (nie ma w tym żadnej ironii) 

Poradnik:

http://www.hiren.info/pages/bootcd-on-usb-disk

link do HBCD download 

http://www.hirensbootcd.org/files/Hirens.BootCD.15.2.zip

Wadą jest to, że wersja 4.2 ale wystarczy! 

Edytowane przez Groszexxx
Opublikowano

Przepraszam za te głupie pytania i brak zaradności, zaraz będe wszystko ogarniał. Jedna rzecz jeszcze, przed chwila wyjąłem jedną kość ramu, komputer sie nie uruchomił, przłożyłem ja do gniazda 1 pc dalej sie nie uruchamiał, zamieniłem kośći i uruchomił sie normalnie, czy to definiuje uszkodzaną kość??

Opublikowano

Był jakiś pisk z głośniczka od płyty? 

Włączasz komputer i ekran czarny, tak? To dla Ciebie znaczy "nie uruchamia się"? Ja bym to rozumiał, że komputer się nie włącza, ale to raczej niemożliwe. Pisz precyzyjnie! 

Opublikowano

Rób kopie posektorową dysku, i to szybko ;].

Po samej predkosci odczytu widac, ze dysk ma problemy

Zwłaszcza, że dysk jest mały, a takie zachowanie jest najbezpieczniejsze dla danych.   

Nie wiem jakie są Twoje umiejętności i chęci - trochę softu do wyboru jest. Jeśli dysponujesz 80GB wolnej przestrzeni to możesz z automatu użyć takich narzędzi jak: copyr (darmowa wersja nie widzi sata i nadaje sie ponizej 137GB), Clonezilla, HDClone czy MHDE. 

Jeśli 80GB to dla Ciebie za dużo - możesz użyć fsarchiwer. 

Boże widzę, że nie ma tutoriala - jak zrobić kopię posektorową, może sam się pokuszę żeby takową zrobić ;-).

Jako, ze nie ma u nas linku jak zrobic kopie posektorowa, wyjatkowo odesle Cie do "konkurencji" :P http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330869.html

Jesli interesuje Cie uzycie fsarchiwera - to w razie potwierdzenia, napisze dalej co masz robić. 

Jeżeli nie robisz kopii - odłącz od dysku kabel zasilający. Dysk prawdopodobnie konczy zywot - i jesli nie zgrywasz danych albo nie podejmujesz krokow naprawczych to nie moze byc uzywany. 

Gdy kopia posektorowa Cie nie interesuje - SMART dysku z MHDD. 

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330869.html  

Tylko ten uszkodzony dysk podlaczony do płyty, wylaczone AHCI. 

Na podstawie tych odczytów z MHDD będę radzić dalsze kroki. 

Opublikowano

Czy ten dysk mógł wywoływać BSOD? Po jego odłączeniu mimo iz nic na nim nie i tym barzdiej nie jest dyskiem systemowym windows sie nie uruchamia. Dysk systemowy jest ustawiony w biosie na master a mimo to dostaje komunikat reboot and select proper boot device.

Opublikowano

BSODy nie były od dysku, zreszta, wrzuciles komunikaty, a powinienes oznaczenia kodowe, no, ale mniejsza.

Bootowałeś się zawsze, z którego dysku? 

Pytam, żeby uniknąć sytuacji, w której windowsa miałeś zainstalowane na tym z interfejsem SATA, a bootowałeś się ze starego - i tak dopiero zmieniałeś wpis przy wyborze systemu i wybierałeś windowsa znajdującego się na nowym dysku. 

Inaczej - czy domyślnie bootowałeś się z tego dysku SATA? 

Weź napisz jakie miałeś systemy i na jakich dyskach, bo w zyciu nie dojde do ładu. Ty masz w ogóle 8, a nie XP z tego co widzę... wiec to co napisalem wyzej nie ma raczej racji bytu, chyba, ze miales i 8 na tym starym dysku. 

Po jego odłączeniu mimo iz nic na nim nie i tym barzdiej nie jest dyskiem systemowym windows sie nie uruchamia. Dysk systemowy jest ustawiony w biosie na master a mimo to dostaje komunikat reboot and select proper boot device.

I pisz po polsku, bo tego się nie da odszyfrować.

EDIT - wykrywa Ci w ogóle dysk SATA? Może poluzowałeś kabel i żaden nie jest podłączony teraz?

Opublikowano

Przepraszam ale nie mam pojecia, komputer odkupiłem jakiś miesiac temu, dysk 2 jest sformatowany wiec plikow żadnych tam nie ma. Różne cuda teraz kombinowałem ale bez tego starego dysku nie chce sie uruchomic windows.

Dysk SATA bez problemu jest wykrywany w biosie, ale  w standardowych ustawieniach biosu nie jest on an pozyji master ani slave dopiero na sata2 i nie wiem jak to zmienic

Opublikowano

Przepraszam ale nie mam pojecia, komputer odkupiłem jakiś miesiac temu, dysk 2 jest sformatowany wiec plikow żadnych tam nie ma. Różne cuda teraz kombinowałem ale bez tego starego dysku nie chce sie uruchomic windows.

Dysk SATA bez problemu jest wykrywany w biosie, ale  w standardowych ustawieniach biosu nie jest on an pozyji master ani slave dopiero na sata2 i nie wiem jak to zmienic

Jak uruchamiasz komputer - kilka sekund po uruchomieniu pojawiaja sie informacja o dyskach. 

Możesz też wejść w bios - prawdopodobnie klawiszem del - i tam w pierwszej albo drugiej zakładce też będzie informacja o hdd. Zrób telefonem zdjęcie i wrzuć. 

Boże, nie wiem jak mam to prościej wyjaśnić. 

Albo tak jak Wiesław pisze, co by się nie męczyć.

Aż ciekawy jestem co tam zobaczymy...

Opublikowano

Zdjęcie z BIOS niczego nie wyjaśni.

Obstawiam, że na tym małym dysku (80 GB) siedzi partycja ukryta 200 MB z W8.

Jeżeli tak to naprawa tylko przez reinstalację systemu lub naprawę systemu z wykorzystaniem płyty instalacyjnej - opis w Tutorialach KLIK (opcja dla W7).

W obu przypadkach z odłączonym dyskiem 80 GB.

Opublikowano

Miało wyjaśnić tylko to czy stary dysk jest w ogóle widoczny, komunikat by się co prawda różnił, ale niedoswiadczony użytkownik moglby i tak komunikat przekręcić. Chciałem być tego pewny, zreszta, chcialem uniknac podlaczenia uszkodzonego dysku. Mozna w ciemno przeprowadzić naprawę rozruchu systemu. I tak przejdzie. 

Dokładne zdjęcie komunikatu też by pomogło. 

Za te objawy odpowiada po prostu brak boot loadera. Tu nie ma filozofii. A oboje się zgodzimy, że trzeba być niezłym geniuszem żeby wgrać bootloadera  inny dysk ;].

Opublikowano

Ok, dyski zaraz ogarne, mem test bootowany z pena na drugiej kości znalazł jakies 326 błedów :wacko:  :wacko: . sprwadze drugi slot na płycie głównej . Brawa dla pana Wiesława531 :cheer:  :cheer:  :cheer:  :cheer:

Całe szczeście to nie ja jestem tym geniuszem  :D

post-8343-0-43750000-1384863726_thumb.png

Opublikowano

Jakie mogą być przyczyny uszkodzenia pamięci?? I jeszcze jedno, czy moglibyście polecić mi jakiś mulittool który był by w stanie sprawdzić płyte główną, procesor i zasilacz pod wzgledem ewentualnych uszkodzeń.

Opublikowano

Zasilacz sprawdza się miernikiem, najpewniej.

Procesor natomiast psuje się tak rzadko, że.... szkoda czasu bez potrzeby.

A co do płyty - tu są największe schody. Bez fachowej, elektronicznej wiedzy możliwości diagnostyczne są ograniczone. Napięcia z programów jak AIDA, CPU-Z.

Opublikowano

Naprawa systemu z pominięciem dysku 80 GB.

Chociaż osobiście sugerowałbym postawienie od nowa. Masz tylko jedną partycję C:.

Przy instalacji określasz wielkość partycji systemowej a po instalacji tworzysz i formatujesz drugą partycję np. na Dane.

I jeszcze jedno, czy moglibyście polecić mi jakiś mulittool który był by w stanie sprawdzić płyte główną, procesor i zasilacz pod wzgledem ewentualnych uszkodzeń.

Wykonaj wszystko co w tym poście - KLIK.

To kawałek mojego tutka, który pojawi się w hardware.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...