Skocz do zawartości

Program do edycji PDF bez znaku wodnego

SoundWave

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Dostałem poskanowane notatki do PDF i problem jest taki, że mam tam pełno zbędnych tych czarnych pasków, lini powstałych w wyniku skanowania. Chciałbym to usunąć jakąś "gumką" i zatwierdzić zmiany w pliku PDF.

Jakim programem to mogę zrobić? Nie chcę też aby program zostawiał jakiś znak wodny.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Adobe Reader XI - prawym przyciskiem myszy klikasz na dokumencie i z menu kontekstowego wybierasz narzędzie zaznaczania (select tool) - rączka zamienia się w krzyżyk. Zaznaczasz potrzebny fragment lub cały obszar strony i kopiujesz (Ctrl+C). W dowolnym edytorze graficznym (ja polecam darmowy photofiltre) wybierasz edycja>wklej jako nowy obrazek. Przy użyciu gumki, swobodnego zaznaczania itp. usuwasz niepotrzebne elementy. Można się też pobawić suwakami kontrastu, korekcją gamma, histogramem. Kiedy osiągniesz zamierzony efekt zapisujesz obraz np. jako plik jpg. I tak z każdą kolejną stroną. Na koniec, jeśli chcesz mieć z powrotem wszystko w jednym pliku to wrzucasz obrazki do writera (openoffice lub libreoffice) i eksportujesz do pdf. 

Wszystkie wymienione programy są darmowe. Oczywiście żadnych znaków wodnych (o ile sobie tego nie życzysz).

Efekt będzie zależny od tego, czy niepożądane elementy nakładają się na tekst i od nakładu pracy - może się okazać, że szybszym sposobe jest jednak przepisanie tekstu :)

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi!

Połączyłem trzy programy. Najpierw jak pisze gajowy Adobe Reader i PhotoFiltre, następnie od mojomr PDFill PDF Tools do konwersji z .jpg na pdf, a potem scalenie wszystkim pdfów tym samym programem. Efekt bardzo dobry, bez znaków wodnych - tylko trochę trzeba się naklikać. :thumbsup:

Można zamknąć.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...