Skocz do zawartości
picasso

Przerwa techniczna - konwersja bazy

Rekomendowane odpowiedzi

Spróbuj jeszcze tego ustawienia w Operze: Ustawienia > Szybka konfiguracja > Preferencje dla witryny > Sieć > "Używaj pamięci podręcznej aplikacji" przestawione na "Nie" i restart Opery.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Potwierdzam błąd opisany przez Suchego. Nie wygląda mi to na błąd Opery, aczkolwiek seria 12.1x jest... dziwna.

 

Testowo: Ł Ł Ł

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Kcurek, mam zainstalowaną Operę 12.15 i temat wygląda z jej poziomu poprawnie:

opera.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

A może przepuść przez bazę zapytanie zamieniające Ł na Ł? To powinno rozwiązać problem, co prawda nie na IPB, ale na innych silnikach ten sposób kilkakrotnie mi pomógł.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłam jeszcze raz kilka instalacji Opera 12.15. W końcu udało mi się zobaczyć to co Wy. Efekt występuje tylko na Operze zainstalowanej w XP. Na nowszych systemach nie, dlatego tego nie widziałam wcześniej. Nie wiem skąd ta różnica...

Zweryfikujemy w bazie jak ten znak tam wygląda, w razie potrzeby będzie przebicie konwersyjne. Nie obiecuję szybkiego wdrożenia tego. Są to drobnostki "wizualne" (i ciągle mam tu zaległe niektóre znaki specjalne), aktualnie są na głowie mocarniejsze rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Bonifacy. Mój post #19 (czyli do konwersji „” i kreska –). W poście powyżej napisałam "ciągle mam tu zaległe niektóre znaki specjalne".

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

W tym temacie http://www.fixitpc.p...owiązkowe-logi/ w tym zdaniu "WŁASNY TEMAT o stosownym tytule" występuje kwadracik między literą Ł i A. Czy to błąd Opery czy forum ? Na Firefoxie jest normalnie.

 

Jak dla mnie to błąd Opery - mam tylko wersję mobile i znaczków w temacie nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

http://www.fixitpc.pl/topic/8-dezynfekcja-zbi%C3%B3r-narz%C4%99dzi-usuwaj%C4%85cych/
Edit:

 

Post do usunięcia link po wklejeniu odpowiednio się przetworzył

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Conor29134, to jest normalne. Najnowsza linia IPB 3.4.x tworzy FURL z polskimi znakami diakrytycznymi. Kopiowanie takich adresów w przeglądarkach podstawia zamienniki UTF-8:

 

https://www.fixitpc.pl/topic/8-dezynfekcja-zbiór-narzędzi-usuwających/

 

W starszej wersji IPB w FURL konwertowano polskie znaki na odpowiedniki bezogonkowe:

 

https://www.fixitpc.pl/topic/8-dezynfekcja-zbior-narzedzi-usuwajacych/

 

URL sprzed aktualizacji (z wyjątkiem kilku ręcznie poprawionych), w tym w postach wklejone, nie posiadają polskich ogonów, bo nie przebudowałam zawartości forum mając ku temu powody (był jakiś bug destrukcyjnie wpływający na zawartość i obawiałam się uruchomić opcję przebudowy dla małej drobnostki jaką jest "kosmetyka" linków). Zwłaszcza, że to nie ma wpływu na funkcjonowanie linków, działają obie formy URL, "polskawa" i polska.

 

Polskie znaki diakrytyczne w FURL można owszem wyłączyć edytując jeden z plików IPB i przebudować ponownie zawartość, ale nie podjęłam takiej decyzji.

 

 

.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

W końcu się zabraliśmy za zaległe znaki. Robota zajęła cały dzień. Konwersja była robiona w oparciu o tabelę UTF-8 Encoding Debugging Chart (przetworzona większość prawdopodobnych tu ciągów). Zapytania wyszukiwania i konwersji zostały przeprowadzone na głównych tabelach postów i tematów. Tak więc zostały ominięte takie rzeczy jak Wasze sygnatury czy komentarze w profilach. Wybaczcie, tego już nie mieliśmy po prostu sił przeszukiwać, a jest tam mniejsza szansa wystąpienia takich znaków.

Tak więc proszę tu teraz zgłaszać wszystkie wyłapane krzaki na forum sprzed daty 23-03-2013 (konwersja bazy), one już zostaną przeze mnie ręcznie poprawione. Krzaki mogą być w następujących miejscach:
- Jak powiedziane: Wasze profile i podpisy.
- W postach pojedyncze wystąpienia nietypowych znaków.
- W postach skrypty np. do OTL, do których z logów były przeklejane jakieś nienaturalne "chińskie" ciągi. Te rzeczy muszą być ponownie przeklejone z oryginalnego raportu w załączniku.
- W postach jakieś wklejki z innych raportów czy zawartości plików rodzaju autorun.inf (może być dużo śmieciowych ciągów, które muszą być usunięte w całości).
- W postach wyciągi z okna cmd. W normalnych okolicznościach output cmd z polskimi znakami jest "niepoprawny" (polskie ogonki są zastępowane krzakami). Jednakże taki stan został dodatkowo zaprawiony konwersją bazy i mogą wystąpić jakieś skomasowania śmieci. O takie wyniki mi chodzi.


A co do problemu ze znakiem "Ł" nakreślonym w postach #23 i #31, który ujawniał się tylko na Operze na XP: cuda, cuda. Problem się sam rozwiązał bez naszej interwencji. Ostatnia wersja Opery na silniku autorskim Presto (Opera 12.16) zainstalowana na XP w ogóle tego już nie pokazuje w poście, najnowsza seria Opera 17 na nowym silniku Webkit tym bardziej. Po drugie: w bazie znak jest poprawny, nie ma czego konwertować.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Te znaki są już dawno poprawione ręcznie i wyświetlają się jak powinny. One obrazują problem z przestawionym układem klawiatury, który wtedy zgłaszałeś.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

I wszystko się zgadza - te znaki mają być widzialne. Przed konwersją bazy założyłeś temat, który wyglądał dokładnie tak jak teraz, czyli były w nim obce znaki zamiast polskich fontów ze względu na przestawiony układ klawiatury (nie byłeś w stanie polskich czcionek wklepać). Po konwersji poprawiłam owe specjalne znaki, by wyświetlały się jak przed konwersją. Nie zastąpiłam ich polskimi znakami, bo pierwotnie temat ich nie miał i przedstawiał co się u Ciebie dzieje z klawiaturą.

Edytowane przez picasso
18.10.2014 - Brak zgłoszeń. Temat myślę można zamknąć. Gdyby ktoś jednak znalazł coś jeszcze, proszę o kontakt na PW.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...