Skocz do zawartości

Przerwa techniczna - konwersja bazy

picasso

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spróbuj jeszcze tego ustawienia w Operze: Ustawienia > Szybka konfiguracja > Preferencje dla witryny > Sieć > "Używaj pamięci podręcznej aplikacji" przestawione na "Nie" i restart Opery.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

A może przepuść przez bazę zapytanie zamieniające Ł na Ł? To powinno rozwiązać problem, co prawda nie na IPB, ale na innych silnikach ten sposób kilkakrotnie mi pomógł.

Opublikowano

Sprawdziłam jeszcze raz kilka instalacji Opera 12.15. W końcu udało mi się zobaczyć to co Wy. Efekt występuje tylko na Operze zainstalowanej w XP. Na nowszych systemach nie, dlatego tego nie widziałam wcześniej. Nie wiem skąd ta różnica...

Zweryfikujemy w bazie jak ten znak tam wygląda, w razie potrzeby będzie przebicie konwersyjne. Nie obiecuję szybkiego wdrożenia tego. Są to drobnostki "wizualne" (i ciągle mam tu zaległe niektóre znaki specjalne), aktualnie są na głowie mocarniejsze rzeczy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Cytat

(...) występuje kwadracik między literą Ł i A. Czy to błąd Opery czy forum ? Na Firefoxie jest normalnie.

Jak dla mnie to błąd Opery - mam tylko wersję mobile i znaczków w temacie nie ma.

Opublikowano

Conor29134, to jest normalne. Najnowsza linia IPB 3.4.x tworzy FURL z polskimi znakami diakrytycznymi. Kopiowanie takich adresów w przeglądarkach podstawia zamienniki UTF-8:

https://www.fixitpc.pl/topic/8-dezynfekcja-zbiór-narzędzi-usuwających/

W starszej wersji IPB w FURL konwertowano polskie znaki na odpowiedniki bezogonkowe:

https://www.fixitpc.pl/topic/8-dezynfekcja-zbior-narzedzi-usuwajacych/

URL sprzed aktualizacji (z wyjątkiem kilku ręcznie poprawionych), w tym w postach wklejone, nie posiadają polskich ogonów, bo nie przebudowałam zawartości forum mając ku temu powody (był jakiś bug destrukcyjnie wpływający na zawartość i obawiałam się uruchomić opcję przebudowy dla małej drobnostki jaką jest "kosmetyka" linków). Zwłaszcza, że to nie ma wpływu na funkcjonowanie linków, działają obie formy URL, "polskawa" i polska.

Polskie znaki diakrytyczne w FURL można owszem wyłączyć edytując jeden z plików IPB i przebudować ponownie zawartość, ale nie podjęłam takiej decyzji.

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

W końcu się zabraliśmy za zaległe znaki. Robota zajęła cały dzień. Konwersja była robiona w oparciu o tabelę UTF-8 Encoding Debugging Chart (przetworzona większość prawdopodobnych tu ciągów). Zapytania wyszukiwania i konwersji zostały przeprowadzone na głównych tabelach postów i tematów. Tak więc zostały ominięte takie rzeczy jak Wasze sygnatury czy komentarze w profilach. Wybaczcie, tego już nie mieliśmy po prostu sił przeszukiwać, a jest tam mniejsza szansa wystąpienia takich znaków.

Tak więc proszę tu teraz zgłaszać wszystkie wyłapane krzaki na forum sprzed daty 23-03-2013 (konwersja bazy), one już zostaną przeze mnie ręcznie poprawione. Krzaki mogą być w następujących miejscach:
- Jak powiedziane: Wasze profile i podpisy.
- W postach pojedyncze wystąpienia nietypowych znaków.
- W postach skrypty np. do OTL, do których z logów były przeklejane jakieś nienaturalne "chińskie" ciągi. Te rzeczy muszą być ponownie przeklejone z oryginalnego raportu w załączniku.
- W postach jakieś wklejki z innych raportów czy zawartości plików rodzaju autorun.inf (może być dużo śmieciowych ciągów, które muszą być usunięte w całości).
- W postach wyciągi z okna cmd. W normalnych okolicznościach output cmd z polskimi znakami jest "niepoprawny" (polskie ogonki są zastępowane krzakami). Jednakże taki stan został dodatkowo zaprawiony konwersją bazy i mogą wystąpić jakieś skomasowania śmieci. O takie wyniki mi chodzi.

A co do problemu ze znakiem "Ł" nakreślonym w postach #23 i #31, który ujawniał się tylko na Operze na XP: cuda, cuda. Problem się sam rozwiązał bez naszej interwencji. Ostatnia wersja Opery na silniku autorskim Presto (Opera 12.16) zainstalowana na XP w ogóle tego już nie pokazuje w poście, najnowsza seria Opera 17 na nowym silniku Webkit tym bardziej. Po drugie: w bazie znak jest poprawny, nie ma czego konwertować.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

I wszystko się zgadza - te znaki mają być widzialne. Przed konwersją bazy założyłeś temat, który wyglądał dokładnie tak jak teraz, czyli były w nim obce znaki zamiast polskich fontów ze względu na przestawiony układ klawiatury (nie byłeś w stanie polskich czcionek wklepać). Po konwersji poprawiłam owe specjalne znaki, by wyświetlały się jak przed konwersją. Nie zastąpiłam ich polskimi znakami, bo pierwotnie temat ich nie miał i przedstawiał co się u Ciebie dzieje z klawiaturą.

Edytowane przez picasso
18.10.2014 - Brak zgłoszeń. Temat myślę można zamknąć. Gdyby ktoś jednak znalazł coś jeszcze, proszę o kontakt na PW.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...