Skocz do zawartości
14 stycznia 2020 - Koniec wsparcia Microsoftu dla Windows 7 ×

BSOD - Driver Power State Failure

alialhasan

Rekomendowane odpowiedzi

Specyfikacja komputera:

Gigabyte GA-Z77X-UD3H

Intel i5 3570K + Zalman CNPS10X Extreme

2x4 GB Kingston HyperX 1600Mhz CL9

Gigabyte GeForce GTX670 OC

OCZ Mod Extreme 750W

128GB OCZ Vertex 4 (system)

80GB Seagate

500GB WD

Windows 7 64-bit

Dodam że bios mam najnowszy , system zaktualizowany , zainstalowany SP 1 , procesor nie kręcony , w menadżerze urządzeń brak żółtych wykrzykników

Najczęściej dzieje się tak , gdy gram w Battlefield 3 , FIFE 13 myślałem że to kwestia instalacji Origina lub samej gry lecz kilkakrotne przeinstalowania nie pomogły

Ostatni plik .dmp do pobrania

http://przeklej.net/...4ead7568a2.html

OTL.TxtPobieranie informacji ...

Extras.TxtPobieranie informacji ...

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Temat przenoszę do działu Windows 7, a być może i Hardware jest na widoku. Temat założyłeś w dziale diagnostyki infekcji, w jakim celu? Pod tym kątem adresuję na szybko określone drobnostki (kuriozalna ilość wartości DisallowRun + śmieci), które jednak nie mają związku z zasadniczym problemem:

Pokaż ukrytą zawartość

.

Dostosowałem się do zaleceń i niestety bez efektu najnowszy .dmp

http://przeklej.net/...a264be7957.html

Może dokładniej opiszę jak problem wygląda :

Modernizowałem komputer wymieniłem procesor , grafikę , ram , płyte główną i zaczęło się .... myśląc że to wina sprzętowa wymieniłem jeszcze raz tylko po koleii płyte główną na obecną Gigabyte , póżniej zmieniłem grafikę z HD7950 na GTX670 OC (firmowo podkręcany) i ostatnio wymieniłem kości RAM , mimo że memtest nie wykrywał żadnych błędów.

Dyski sprawdzałem HD Tune i nie ma sie do czego przyczepić , to samo procesor potraktowałem go OCCT i tez wszystko ok .

Problem pojawia się nagminnie gdy odpalam Origina i Teamspeaka 3, a objawia się to tym że przestają działać diody na klawiaturze ,pod CapsLock'iem mam ustawiony mikrofon i po każdym klinknięciu dioda się zapala lub gasnie

w momencie "zwiechy" przestają działać diody , ale klawiatura działa , mozna pisać w notatnkiu sa również duże litery.

Gdy gram w BF3 i jestem na serwerze to w momencie takiej "zwiechy" dalej mogę grać ale jeśli wyjdę z serwera to juz na niego drugi raz nie wejdę tak samo z przeglądarką , jesli zamknę to juz nie otworzę

a w przypadku kliknięcia "uruchom ponownie" baaardzo długo będzie zamykał system i się wylogowywał coś ok 15 min po czym blue screen

Czy masz też plik c:\windows\memory.dmp? Powninien być całkiem spory - czy możesz go spakować (dodaj też jakieś hasło) i shostować na speedyshare.com? Jeśli go tam nie ma, to czy możesz zmienić we właściwościach systemu -> zakładka 'Zaawansowane' -> 'uruchamianie i odzyskiwanie - ustawienia' -> 'zapisywanie informacji o debugowaniu - zrzut pamięci jądra' (KLIK)i poczekać na kolejny zrzut, po czym spakować i shostować?

m.g.

Dzięki - podesłałeś kolekcję minidumpów, a mi zależało na kernel dumpie :). Nie ukrywam, że kernel dump (czyli plik C:\WINDOWS\Memory.dmp) mógłby rzucić więcej światła....

Z Twojego dumpa wynika, że przyczyna leży gdzieś w urządzeniach USB:

Pokaż ukrytą zawartość

a zaglądając głębiej znajdziemy:

Pokaż ukrytą zawartość

co wskazuje na WUDFrd. Dodatkowo:

Pokaż ukrytą zawartość

a także

Pokaż ukrytą zawartość

I tu trafiamy na "WpdBusEnumRoot\UMB\2&37c186b&0&STORAGE#VOLUME#_??_USBSTOR#DISK&VEN_GENERIC&PROD_STORAGE_DEVICE-A&REV_9727#000000009727&0#", czyli prawdopodobnie jakiś dysk podłączony przez USB.

Tu jeszcze dla porządku lista modułów

Pokaż ukrytą zawartość

Sugestie

1. Zacznij od odłączenia tego dysku i sprawdzenia, czy pojawiają się kolejne BSODy

2. Sprawdź aktualizacje do sterowników iaStor, "Intel® USB 3.0 eXtensible Host Controller Driver" (np. tu: [KLIK]).

m.g.

Zainstalowalem najnowszy sterownik Intel® USB 3.0 eXtensible Host Controller Driver

Zrobiem tak jak sugerowałeś jako że mam aktualnie 3 dyski a ten trzeci SSD kupiłem jak już malem w/w problem

Więc zacząłem zabawę z pozostałymi dwoma dyskami , zauważyłem że problem występuje w trakcie uruchamiania platformy Origin i gry Battlefield 3

Pierwsze co zrobilem to odpiołem i pozbawilem zasilania mniejszy dysk 80GB niestety problem pozostał , tak samo zrobiłem z dyskiem 500GB ale wiedząc że tak się dzieje na Originie zainstalowalem go na mniejszym dysku i zainstalowalem Battlefield 3

okazało się również że bez efektu

Do pyty głównej mam odpięte pod USB - Czytnik kart (odpinałem , nie pomogło) mam również podpięte zintegrowane z obudową wejścia USB , eSATA, FireWire ,Audio

Dyski mam podpiete do SATA2 z wyjątkiem SSD który jest pod SATA3 , aha pod SATA2 mam jeszcze nagrywarkę DVD

Z tyłu komputera pod porty USB podpięte są klawiatura , mysz , drukarka HP

Dzięki za kernel dump. Jest znacznie więcej informacji, ale wszystko wskazuje na usługę WUDFRd powiązaną z "Windows Driver Foundation - User-mode Driver Framework", tu w okolicach umbus, czyli portów i urządzeń USB. Nie mam jednak wglądu w tryb użytkownika i nie wiem jakie sterowniki trybu użytkownika są załadowane. Wygląda na to, że jeszcze jakiś sterownik jest wplątany. Uruchom zatem driver verifier:

1. Uruchom cmd jako administrator i wpisz w nim:

verifier /standard /all

2. Uruchom ponownie komputer i doprowadź do padu.

3. Wyłącz driver verifier: uruchom cmd jako administrator i wpisz w nim:

verifier /reset

4. Dostarcz kolejne dumpy.

Odłącz drukarkę, wymień kontrolnie klawiaturę i myszkę wraz z przełączeniem na inne porty usb, sprawdź kabelki. Czytnik kart odłącz. Na wszelki wypadek możesz sprawdzić zasilacz, skorzystaj z hwinfo.

m.g.

Wczoraj zrobiłem format i postawiłem system od nowa myśląc że to może wina jakiejś aktualizacji

Na czystym systemie zainstalowałem Origin i BF3 i problem pozostał :(

Zastosowałem się do instrukcji

Paczka dump'ów

http://speedy.sh/JRuaY/bluescreeny.rar

Co ciekawe w trakcie uruchamiania platformy Origin nastąpiła "zwiecha" standardowo code 9F , po restarcie chciałem odczytac dokładnie z płyty DVD (do plyty głównej) Gigabyta jakie sterowniki zainstalowałem

lecz nie moge , jak wkladam płytę do napędu to blue screen z codem C4