Skocz do zawartości

Virtual Box - Instalacja XP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Posiadam windows 7 Ultimate. Chciałbym zainstalować sobie XP na maszynie wirtualnej. Próbowałem już kiedyś, ale nie mogłem odpalić żadnego exeka. I tu moje pytanie, czy taki systemu da się normalnie używać? Czy coś źle robię, czy nie da się niczego instalować?

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Da się, oczywiście, że się da.

Mam VirtualBox na Win Vista, a w nim: XP, 98, MS-DOS i kilka innych (w tym pingwiny).

Zainstaluj najnowszą (3.2.6) wersję VirtualBox, a potem utwórz maszynkę z XP'kiem - powinno wszystko działać.

Opublikowano

Wróć!

A Win 7 w wersjach powyżej Prof. nie ma czasem Trybu XP?

Więc po co Ci VirtualBox, skoro masz gotowe rozwiązanie od Microsoftu?

Podobno były tam jakieś problemy z grafiką w XP Mode... (nie znam sprawy).

Opublikowano
RTM
RTM = Ready To Manufacturing, czyli nie różni się od wersji produkcyjnej.

Poza tym żeby mieć tę wersję musisz być subskrybentem Technetu, MSDN lub beta-testerem. Jeśli nie, no to masz illegala...:unsure:

Tak czy siak i tak Windows XP Mode powinien działać.

Opublikowano

Virtual Box to lepszy pomysł niż tryb XP (który z tego co pamiętam i tak trzeba pobrać). Nie wiem też jak jest z możliwością uruchomienia na tym pirackiego XP (były głosy, że trzeba mieć oryginalny klucz).

VirtualBox to nie tylko XP. Można na tym zainstalować cokolwiek, dlatego jest lepszym rozwiązaniem.

Opublikowano

XP z kluczem SLP da się zainstalować bez problemu, nowe wersje VBoxa mają w konfigu opcję DmiBIOSVendor w której można wpisać dowolnego producenta, oczywiście nie każdy zadziałaa (vide dell).

Do kompletu potrzeba jeszcze plików oembios (sig ,dat, cat, bin) danego producenta a klucz podaje sam MS:

Klucze SLP.

Niestety wyższe wersje stanowią większy problem, nie da się podpiąć slic-a bo nie mamy dostępu do biosu, tutaj lepiej jest z vmware. w przypadku Vboxa istnieją wersje OSE do samodzielnej kompilacji z wprowadzonym patchem pozwalającym na podanie slica z pliku ale ja nie miałem z nimi styczności.

pzdr

Opublikowano

Już postawiłem system na VBoxie, exeki faktycznie działają, nie wiem czemu wcześniej nie chciały. Tylko mam teraz problem, jak podpiąć pena? W sumie to tyle wystarczyło by mi do szczęścia...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...