PhatDerick Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 Witam! Posiadam windows 7 Ultimate. Chciałbym zainstalować sobie XP na maszynie wirtualnej. Próbowałem już kiedyś, ale nie mogłem odpalić żadnego exeka. I tu moje pytanie, czy taki systemu da się normalnie używać? Czy coś źle robię, czy nie da się niczego instalować?
DawidS28 Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 Da się, oczywiście, że się da. Mam VirtualBox na Win Vista, a w nim: XP, 98, MS-DOS i kilka innych (w tym pingwiny). Zainstaluj najnowszą (3.2.6) wersję VirtualBox, a potem utwórz maszynkę z XP'kiem - powinno wszystko działać.
Eru Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 A tak ogólnie rzecz biorąc po co ci XP'ek ?
DawidS28 Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 Wróć! A Win 7 w wersjach powyżej Prof. nie ma czasem Trybu XP? Więc po co Ci VirtualBox, skoro masz gotowe rozwiązanie od Microsoftu? Podobno były tam jakieś problemy z grafiką w XP Mode... (nie znam sprawy).
deFco247 Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 Żeby skojarzyć XP Mode z Virtualboksem trzeba doinstalować VMLite XP Mode Plugin: http://www.howtogeek...-vmlite-plugin/
PhatDerick Opublikowano 2 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 XP Mode? Nie spotkałem się z czymś takim, ale może to dlatego że mam jeszcze wersję RTM
deFco247 Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 RTMRTM = Ready To Manufacturing, czyli nie różni się od wersji produkcyjnej.Poza tym żeby mieć tę wersję musisz być subskrybentem Technetu, MSDN lub beta-testerem. Jeśli nie, no to masz illegala... Tak czy siak i tak Windows XP Mode powinien działać.
dejko Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 Virtual Box to lepszy pomysł niż tryb XP (który z tego co pamiętam i tak trzeba pobrać). Nie wiem też jak jest z możliwością uruchomienia na tym pirackiego XP (były głosy, że trzeba mieć oryginalny klucz). VirtualBox to nie tylko XP. Można na tym zainstalować cokolwiek, dlatego jest lepszym rozwiązaniem.
PhatDerick Opublikowano 2 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 Hm... XP mam orginala. A 7 tak trochę mniej Wolał bym jednak właśnie VBoxa
maggreg Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 XP z kluczem SLP da się zainstalować bez problemu, nowe wersje VBoxa mają w konfigu opcję DmiBIOSVendor w której można wpisać dowolnego producenta, oczywiście nie każdy zadziałaa (vide dell). Do kompletu potrzeba jeszcze plików oembios (sig ,dat, cat, bin) danego producenta a klucz podaje sam MS: Klucze SLP. Niestety wyższe wersje stanowią większy problem, nie da się podpiąć slic-a bo nie mamy dostępu do biosu, tutaj lepiej jest z vmware. w przypadku Vboxa istnieją wersje OSE do samodzielnej kompilacji z wprowadzonym patchem pozwalającym na podanie slica z pliku ale ja nie miałem z nimi styczności. pzdr
PhatDerick Opublikowano 2 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 Już postawiłem system na VBoxie, exeki faktycznie działają, nie wiem czemu wcześniej nie chciały. Tylko mam teraz problem, jak podpiąć pena? W sumie to tyle wystarczyło by mi do szczęścia...
deFco247 Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 Podłącz pendrive i z menu VBoxa u góry bądź dołu pulpitu udostępnij go maszynie wirtualnej.
PhatDerick Opublikowano 2 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 Czyli kliknąć na ikonę USB i wybrać pena? Próbowałem tak...
deFco247 Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 Oczywiście katalog główny pendrive jest katalogiem współdzielonym dla maszyny? Dokładne info: http://www.vista.pl/...virtualbox.html
PhatDerick Opublikowano 2 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 O widzisz... Zrobię sobie katalog współdzielony na dysku i przez niego będę wymieniał dane, nie przez pen. Dzięki, pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi