Skocz do zawartości

Laptop - cały czas działa na baterii

wyga

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem niedawno lapka Toshiba TECRA A6. Problem polega na tym, że po podpięciu ładowarki do laptopa działa dalej na baterii. Diody jak i system pokazuje, że ładowarka jest podpięta ale wciąż na baterii. W końcu bateria pada laptop się wyłącza i trzeba ładować w spoczynku baterię przez pare godzin.

System w laptopie win xp. Pozmieniałem opcje zasilania ale nic to nie dało.

Jakieś sugestie?

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Sugestie jakby proste.

Masz sygnalizację ładowania w lapku?

Prąd jest w gniazdku? Wtyczki OK?

A najprawdopodobniej jest tak: wtyczka ma metalowe bolce krótkie, wciskasz wtyczkę zbyt głęboko do gniazdka, wysuń lekko.

Ewentualnie uszkodzenie na płycie w miejscu połączenia wtyku z płytą. Spróbuj poruszać wtykiem i zobacz czy coś się dzieje.

Oczywiście walnięty może być zasilacz.

Opublikowano

Z gniazdem raczej nie ma problemów. Bo tak jak napisałem wpinam i bez problemu dioda ładowania świeci, w systemie w opcjach zasilania automatycznie pokazuje Bieżące źródło zasilania: Prąd przemienny (AC), pod baterią ładowanie, a mimo wszystko poziom baterii cały czas spada.

Jeżeli chodzi o zasilacz, nie widać, żeby był uszkodzony w gnieździe siedzi ciasno.

Ruszanie wtykiem nic nie daje

Opublikowano

Bardzo możliwe.

Jak na złość wczoraj po napisaniu posta zaczął ładować się normalnie 1 raz od kilku dni. No ale nic potestuje jeszcze i zobaczymy. Na szczęście sprzedający daje 7 dni gwarancji rozruchowej więc może się z nim jeszcze dogadam.

Faktycznie coś jest widocznie z wtykiem, bądź z gniazdem. Nie wiem jak ja to wczoraj sprawdzałem ale tak jak mówicie wtyk nie łączy bądź coś w gnieździe. W każdym bądź razie nie zamierzam ryzykować. Pewnie go oddam.

Dzięki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...