Skocz do zawartości

Problem z instalacja Windows XP - Nie botuje system

djkipero14

Rekomendowane odpowiedzi

Dziwi mnie napięcie na pamięciach?? 1.92 zamiast 1.8V. Nie masz przypadkiem gdzieś opcji over voltage ustawionej?? czy coś w ten ząb? Druga ciekawa rzecz to ustawianie tryby PIO3 zamiast UDMA dla dysku

hda: host max PIO5 wanted PIO255(auto-tune) selected PIO3.

Dodatkowo CDROM też zwalnia

ata1.00: limiting speed to PIO4

Masz może drugi kabel ATA80?? bo być może ten jest wadliwy.

Musisz mieć o taki

ATA-80P-Cable-SL-ATC01-.jpg

JAk będziesz miał już porządny kabel to pamiętaj CDROM jako SLAVE podpięty na środkowe złącze a dysk jako MASTER na koniec kabla.

Po tym daj loga z Live CD.

P.S Chyba jednak kupiłeś ten 80 żyłowy ;)) to podepnij tak jak napisałem. Nie stosuj przejściówki na SATA w CDROM-ie.

Pozdrawiam

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Czujnikom w BIOS nie ma co wierzyć. To jest tylko tak na oko a na oko to jeden umarł :) nie ma to jak woltomierz. CPU FAN to pewnie zwykłe przekłamanie.

@djkipero Chodzi mi po głowie iż windowsa98 nie zainstalujesz przy 4GB ramu w kompie, gdzieś była na to jakaś poprawka choć to be znaczenia teraz.

IMO podmień zasiłkę jak nie pomoże to reklamuj płytę główną.

@Wtomczak w tym BIOSIE nie ma opcji właczania/wyłączania UDMA.

Djkipero zobacz jak masz ustawioną opcję jak na zdjęciu niżej

post-3168-0-97921000-1320299651_thumb.jpg

W dniu 2.11.2011 o 18:51, djkipero14 napisał(a):

Więc aby upewnić się z czym jest problem muszę pożyczyć od kolegi dysk SATA bądź zasilacz ?

Zasilacz tak czy inaczej musisz wymienić na Seasonic, Fortron najlepiej z certyfikatem 80 Plus Bronze/Silver/Gold.

Lepiej weź swój dysk i sprawdź czy wykryje go u kolegi, zanim go podłączysz zmień zworkę na slave.

Wiec bylem u kolegi dwa dni temu, przy okazji spalil sie jego dysk ( Tez mial jakis chinski zasilacz ) wiec w ramach tego ze jego komputer byl bez dysku chcialem zobaczyc u niego jak zachowa sie moj dysk u niego i bez nowosci.

Dysk byl wykryty przez BIOS, 60 GB wszystko ladnie, pieknie. Wiec przystepujemy do instalacji Windowsa , wszystko cacy i nastepuje reboot co wiaze sie z koncem bajki :/ Pokazuje sie u niego "Disk boot failure, insert system disk and press enter" Oczywiscie dysk byl jako master, naped slave.

PS. Zalacze SS'a z HDTune, mam Windows XP z BartPE ( Jakos dziala, ale przyzwyczailem sie znowu do linuxa :D )

hdtunehealthst360015a.png

PS. Dziwi mnie w wiekszosci wartosc "100" ktora tyczy sie wlasnie MBR.

Cytat
Próbowałeś instalacji z innego nośnika? Inna płyta z XP-ekiem? Czy ten system przypadkiem nie jest jakimś ISO pobranym z internetu?

To nie może być wina nośnika dla tego że dalsza instalacja powinna iść z dysku.

Ja bym zasugerował coś takiego, sformatować dysk z zewnętrznego programu, np. Partition Manager, sprawdzić czy partycja systemowa jest partycją aktywną, no i jeżeli na tym dysku był instalowany Linux to wskazane jest na początku fixowanie MBR i but sektora, normalnie robi się to z konsoli odzyskiwania, nie wiem czy da się to zrobić w tej chwili z konsoli odzyskiwania kiedy jest jeszcze zaczęta instalacja, ale może jak sformatujesz dysk to się naprawi samo.

Odnośnie S.M.A.R.T.-u dysku

W dniu 8.11.2011 o 19:56, djkipero14 napisał(a):

PS. Dziwi mnie w wiekszosci wartosc "100" ktora tyczy sie wlasnie MBR.

Gdyby w kolumnie Data wzrastała wartość mógłbyś się niepokoić... bo to mogłoby oznaczać problemy z podsystemem mechanicznym dysku. W przypadku tego atrybutu wartość progowa (Treshold) wynosi 97, a standardowo, jeśli którakolwiek z wartości Current lub Worst danego atrybutu osiągnie wartość progową to byłoby już bardzo źle.

Zastanowić powinieneś się nad atrybutem C7, którego niezerowa wartość w kolumnie Data oznacza zwykle problemy na styku płyta główna / dysk - w większości przypadków powodem jest uszkodzona taśma (i/lub zabrudzenie styków). Taśmę już ponoć wymieniałeś, więc możliwe że problem jest już nieaktualny. W każdym bądź razie wartość tego atrybutu nie zeruje się i jeśli nie będzie wzrastać, jest OK.

Poza tym, atrybuty krytyczne C5 i C6 (wartości w kolumnie Data)... Pierwszy to liczba potencjalnych bad sektorów, oba zaś wskazywałyby na potencjalne problemy z powierzchnią dysku. A jak wygląda powierzchnia dysku możesz sprawdzić wykonując skan w MHDD. I ewentualnie wykonać remapowanie.

http://www.fixitpc.p...rukcja-obslugi/

Więcej o interpretacji wyników skanu powierzchni możesz znaleźć na poniższej stronce.

http://www.nirvanowi...ka.pl/MHDD.html

W dniu 9.11.2011 o 22:15, marcinkowski napisał(a):

Ja to nie był bym pewien czy to elektronika, dla tego że dysk jest wykrywany przez BIOS, nie jest widoczny przez system.

Widziałem dysk który był wykrywany przez system i przez BIOS a dane znikały :) w sumie to pewnego razu cały serwer pocztowy zniknął :). Winna była elektronika.

Edytowane przez picasso
12.12.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi autora. //picasso
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...