picasso Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2011 Proszę używaj opcji Edytuj zamiast tworzyć X postów w ciągu, gdy nikt jeszcze nie odpisał. Posty łączę. Nie wiem po co mi podajesz zdezaktualizowany obrazek z uprzednio widocznym pytajnikiem PCI Device. Usuwam. Uzupełniony "wg podłączeń" daje niepotrzebne informacje, chodziło tylko o rozwinięcie USB (czyli Jednoprocesorowy komp > rozwijasz w dół > ten fragment z porozwijanym USB pokaż, rozwiń wszystko do końca). W związku ze znakami dymnymi, też nie wiem w jaki sposób aktualizowałeś sterownik i do czego tak naprawdę. Pobierz ID sprzętowe + dane sterownika dla "Standardowy rozszerzony kontroler hosta PCI to USB" (tak uprzednio to było widać). .
hom3r Opublikowano 27 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2011 Przepraszam, zapędziłem się. Pobierz ID sprzętowe + dane sterownika dla "Standardowy rozszerzony kontroler hosta PCI to USB". Szczegóły sterownika: PCI\VEN_10B9&DEV_5239&SUBSYS_52391849&REV_01 PCI\VEN_10B9&DEV_5239&SUBSYS_52391849 PCI\VEN_10B9&DEV_5239&CC_0C0320 PCI\VEN_10B9&DEV_5239&CC_0C03
picasso Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2011 Nie wiem co uprzednio aktualizowałeś. Ten "Standardowy rozszerzony kontroler hosta PCI to USB" (aktualnie jadący na przestarzałych sterownikach MS z roku 2002) ma się przemienić w "Rozszerzony ULi..." (na sterownikach ULi z 2005). Czyli powtarzaj procedurę, którą omawiałam wcześniej: prawoklik na "Standardowy rozszerzony ..." > Aktualizuj sterownik > Nie tym razem > Zainstaluj z wybranej lokalizacji (Zaawansowane) > Nie szukaj, sam wybiorę > Z dysku > wskazujesz folder USB20 z paczki ULi. Restart komputera. .
hom3r Opublikowano 28 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września 2011 Oby na pewno to jest ten folder C:\Documents and Settings\Czege\Pulpit\ULi_Integrated220\IntegratedDriver2.20\USB20 ? Opisze co po kolei robię : 1.Wchodzę w MU 2.Klikam prawym na "Standardowy rozszerzony...." --> właściwości -->Sterownik--> Aktualizuj sterownik-->nie, nie tym razem-->zainstaluj z listy (zaawansowane)--> Uwzględnij tę lokalizację, wybieram lokalizację C:\Documents and Settings\Czege\Pulpit\ULi_Integrated220\IntegratedDriver2.20\USB20 --> Dalej szuka i wyskakuję
picasso Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2011 Oby na pewno to jest ten folder C:\Documents and Settings\Czege\Pulpit\ULi_Integrated220\IntegratedDriver2.20\USB20 ? Readme paczki: #### ULi Integrated Driver(...)13.USB 2.0 controller 1.76 for Win98SE/WinME/Win2K/2003/WinXP. Zawartość pliku AliEhci.inf: ;;/////////////////////////////////////////////;; ;; AliEhci.inf ;; ;; Copyright © ULI. ;; ;; 09/07/2005 ;; ;;/////////////////////////////////////////////;; [Version] Signature="$CHICAGO$" Provider=%ALi% Class=ALiUSB ClassGuid={4B571702-E6C6-4db1-A2C6-FD1D53A70FC3} DriverVer = 09/07/2005,5.1.2600.0176 ;CatalogFile=aliehci.cat [sourceDisksNames] 1="EHCI Driver Installation Disk",,, [sourceDisksFiles] AliEhci.sys = 1 AliHub.sys = 1 AliRtHub.sys = 1 ALiGP.sys=1 GreenMk.exe = 1 RunQFE.EXE = 1 [Manufacturer] %MfgName%=ALi [ALi] %ALI_USBEHCD.DeviceDesc%=ALIEHCD,PCI\VEN_10B9&DEV_5239&CC_0C03 %OEM0_USBEHCD.DeviceDesc%=ALIEHCD,PCI\VEN_10B9&DEV_5239&SUBSYS_11021735 %ALIHUB.DeviceDesc%=ALIHUB,{4B571702-E6C6-4db1-A2C6-FD1D53A70FC3}\CLASS_09&SUBCLASS_00 %ALIROOTHUB.DeviceDesc%=ALIROOTHUB,{4B571702-E6C6-4db1-A2C6-FD1D53A70FC3}\EHCI_ROOT_HUB %ALICOMPOSITE.DeviceDesc%=ALICOMPOSITE,{4B571702-E6C6-4db1-A2C6-FD1D53A70FC3}\ALICOMPOSITE [DestinationDirs] ALIEHCD.Files.Ext = 10,SYSTEM32\DRIVERS ALIEHCD.DelFiles.Ext = 10,SYSTEM32\DRIVERS ALIEHCD.GreenMark = 11, ;QFERUN = 1, [ClassInstall] Addreg=ALiUSB98_ClassReg [ALiUSB98_ClassReg] HKR,,,,%USBClassName% HKR,,Icon,,-20 [ClassInstall32] Addreg=ALiUSBClassReg [ALiUSBClassReg] HKR,,,,%USBClassName% HKR,,Icon,,-20 HKR,,NoInstallClass,,1 [ALIEHCD] CopyFiles=ALIEHCD.Files.Ext,ALIEHCD.GreenMark DelFiles=ALIEHCD.DelFiles.Ext AddReg=ALIEHCD.AddReg,ALIEHCD.AddReg2 [ALIEHCD.NT] CopyFiles=ALIEHCD.Files.Ext DelFiles=ALIEHCD.DelFiles.Ext AddReg=ALIEHCD.AddReg,ALIEHCD.AddReg.NT [ALIEHCD.NT.Services] AddService = ALIEHCD, 0x00000002, ALIEHCD.AddService [ALIEHCD.AddService] DisplayName = %ALI_USBEHCD.DeviceDesc% ServiceType = 1 ; SERVICE_KERNEL_DRIVER StartType = 2 ; SERVICE_AUTO_START ErrorControl = 1 ; SERVICE_ERROR_NORMAL ServiceBinary = %10%\System32\Drivers\ALIEHCI.sys LoadOrderGroup = Base [ALIEHCD.AddReg] HKR,,DevLoader,,*ntkern HKR,,NTMPDriver,,AliEhci.sys ;HKLM,Software\ULi,"FIFOEnable",,"1" [ALIEHCD.AddReg2] HKLM,Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run,"ALiUSBfix",,"%11%\GREENMK.exe" HKLM,Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunONCE,"QFERUN",,"%1%\RunQfE.exe" ;HKLM,Software\ULi,"ULiUSBID",,"1" [ALIEHCD.Files.Ext] AliEhci.sys AliHub.sys AliRtHub.sys AliGP.sys [ALIEHCD.GreenMark] GreenMk.exe [QFERUN] RunQFE.EXE [ALIEHCD.DelFiles.Ext] AliEhci.sys,,,1 AliHub.sys,,,1 AliRtHub.sys,,,1 AliGP.sys,,,1 [ALIHUB] AddReg=ALIHUB.AddReg [ALIHUB.NT] AddReg=ALIHUB.AddReg.NT [ALIHUB.AddReg] HKR,,DevLoader,,*ntkern HKR,,NTMPDriver,,"AliHub.sys" [ALIHUB.AddReg.NT] HKR,,DevLoader,,*ntkern HKR,,NTMPDriver,,"AliHub.sys" [ALIHUB.NT.Services] AddService = alihub, 0x00000002, ALIHUB.AddService [ALIHUB.AddService] DisplayName = %ALIHUB.DeviceDesc% ServiceType = 1 ; SERVICE_KERNEL_DRIVER StartType = 3 ; SERVICE_DEMAND_START ErrorControl = 1 ; SERVICE_ERROR_NORMAL ServiceBinary = %12%\AliHub.sys LoadOrderGroup = Base [ALIROOTHUB] AddReg=ALIROOTHUB.AddReg [ALIROOTHUB.NT] AddReg=ALIROOTHUB.AddReg.NT [ALIROOTHUB.AddReg] HKR,,DevLoader,,*ntkern HKR,,NTMPDriver,,"AliRtHub.sys" [ALIROOTHUB.AddReg.NT] HKR,,DevLoader,,*ntkern HKR,,NTMPDriver,,"AliRtHub.sys" [ALIROOTHUB.NT.Services] AddService = aliroothub, 0x00000002, ALIROOTHUB.AddService [ALIROOTHUB.AddService] DisplayName = %ALIROOTHUB.DeviceDesc% ServiceType = 1 ; SERVICE_KERNEL_DRIVER StartType = 3 ; SERVICE_DEMAND_START ErrorControl = 1 ; SERVICE_ERROR_NORMAL ServiceBinary = %12%\AliRtHub.sys LoadOrderGroup = Base [ALICOMPOSITE] AddReg=ALICOMPOSITE.AddReg [ALICOMPOSITE.NT] AddReg=ALICOMPOSITE.AddReg.NT [ALICOMPOSITE.AddReg] HKR,,DevLoader,,*ntkern HKR,,NTMPDriver,,"AliGP.sys" [ALICOMPOSITE.AddReg.NT] HKR,,DevLoader,,*ntkern HKR,,NTMPDriver,,"AliGP.sys" [ALICOMPOSITE.NT.Services] AddService = aligp, 0x00000002, ALICOMPOSITE.AddService [ALICOMPOSITE.AddService] DisplayName = %ALICOMPOSITE.DeviceDesc% ServiceType = 1 ; SERVICE_KERNEL_DRIVER StartType = 3 ; SERVICE_DEMAND_START ErrorControl = 1 ; SERVICE_ERROR_NORMAL ServiceBinary = %12%\AliGP.sys LoadOrderGroup = Base [strings] USBClassName="Universal Serial Bus Controllers" ALi="ULi Corporation" ALIHUB.DeviceDesc="Generic Hub on USB 2.0 Bus" ALICOMPOSITE.DeviceDesc="USB Composite Device" MfgName="ULI" ALI_USBEHCD.DeviceDesc="ULi PCI to USB Enhanced Host Controller" OEM0_USBEHCD.DeviceDesc="USB2.0 PCI to USB Enhanced Host Controller" ALIROOTHUB.DeviceDesc="USB 2.0 Root Hub" Może z innej strony potraktujmy. Widać, że USB chodzi na strasznie starych sterownikach Microsoftu. Tu oto w bazie wiedzy MS problem z XP SP2 i jego wersją sterownika USB 2.0: KLIK. Aktualnie to na tym wadliwym MS siedzisz. Sprawdź podstawy raz jeszcze: "Standardowy rozszerzony ..." > Aktualizuj sterownik > tym razem zaznacz połączenie z witryną Windows Update > wyniki? A tak w ogóle to i tak, co już tu było wałkowane, do aktualizacji cały Windows (instalacja SP3 z podanego wcześniej linka + wejście na Windows Update i załadowanie wydań post SP3). Powątpiewam, czy przed formatem Windows był w odpowiednim stanie aktualizacji, bo zadawałeś na początku pytanie: "nie wiem jakie to "wszystkie inne łaty wydane po SP3"" .
hom3r Opublikowano 28 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września 2011 Sprawdź podstawy raz jeszcze: "Standardowy rozszerzony ..." > Aktualizuj sterownik > tym razem zaznacz połączenie z witryną Windows Update > wyniki? Wynik końcowy nie przyniósł rezultatu ponownie, nadal to samo. Powątpiewam, czy przed formatem Windows był w odpowiednim stanie aktualizacji, bo zadawałeś na początku pytanie: "nie wiem jakie to "wszystkie inne łaty wydane po SP3"" Nie był... niestety nie posiadam komputera nowego już ma swoje lata a ja nie potrzebuje lepszego, raczej system Vista będzie zamulał, dlatego posiadam win xp sp3 postaram się te aktualizację zrobić i dam znać, dziękuje za pomoc
3oo Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2011 marekW i na elektrodzie.pl sugerowali Ci aktualizację BIOS-u z uwagi na Modify USB code. , co kompletnie olałeś - więc może chociaż podasz jaką masz wersję BIOS-u? http://www.asrock.com/mb/download.asp?Model=775Twins-HDTV&o=BIOS Tak profilaktycznie, opcje w BIOS-ie dotyczące USB ustawione są na Enabled? BTW Masz jakiś dodatkowy kontroler USB na PCI? Urządzenia zewnętrzne Kontroler USB1 ULi/ALi M5237 USB Open Host Controller Kontroler USB1 ULi/ALi M5237 USB Open Host Controller Kontroler USB1 ULi/ALi M5237 USB Open Host Controller Kontroler USB2 ULi/ALi M5273 USB 2.0 Host Controller Literówka? 37 vs 73? Mostek południowy wg specyfikacji to - Southbridge: Uli® 1573 To co instalowałeś w zasadzie powinno problem rozwiązać. Jeśli masz zewnętrzy kontroler spróbowałbym go wypiąć by sprawdzić czy to on nie miesza. Spotkałem się też z przypadkami, że problem z USB wynikał z kiepskiego zasilania. Tutaj pozostaje kwestia przetestowania na innym, markowym zasilaczu. Na płycie głównej masz dwa złącza do wyprowadzenia USB na przedni panel, więc możesz przepiąć na ten drugi i sprawdzić podłączenia na przednim panelu. Tyle, że tutaj przy kiepskim zasilaniu wpływ może mieć też długość/jakość kabla.
hom3r Opublikowano 28 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września 2011 Problem rozwiązany. Wszedłem na stronę http://www.asrock.com/mb/download.asp?Model=775Twins-HDTV&o=BIOS pobrałem 2.10 12/18/2006 Windows® 553.15KB Modify USB code. KLIK Zainstalowałem, wszedłem do Biosa następnie w ACPI SETTINGS zaznaczyłem PCI DEVICES POWER ON na "Enable" bo było na disable i wszystko działa czyta Pendriva, myszka się już nie zacina Chciałbym bardzo podziękować picasso, że włożyła wszelkie starania by pomóc w rozwiązaniu problemu, jesteś wielka "3oo" Dzięki wielkie Życzę miłego dnia !! Pełen profesjonalizm polecam forum!!
Rekomendowane odpowiedzi