Skocz do zawartości
14 stycznia 2020 - Koniec wsparcia Microsoftu dla Windows 7 ×

Błędzik kopiowania plików

faral21

Rekomendowane odpowiedzi

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Ja wiem, że dla Ciebie sytuacja jest klarowna i wiesz co się dzieje i w jakich warunkach co skutkuje takim postem.

W dniu 25.08.2011 o 21:22, faral21 napisał(a):

Mój problem polega na tym że podczas próby skopiowania pliku z dysku zewnętrznego na kompa bądź inne urządzenie (jaki komp - typ, jaki dysk - typ, jakie urządzenie - typ) wyskakuje mi komunikat "nie można odczytać z pliku :confused: lub dysku źródłowego".

Opisz to dokładniej.

Podepnij ten dysk zewnętrzny i pokaż obrazek z Menadżera Urządzeń.

Pokaż również obrazek z zarządzania dyskami lub podaj ilość dostęnego miejsca na dysku docelowym (wiem, że jest komunikat iż nie można odczytać).

Czy chodzi o dowolny plik czy o jakiś konkretny typ?

1. Kolego, jak wynika z lektury wujka Google, kupiles awaryjny dysk i mozesz miec po prostu problem jakich mnostwo na sieci.

2. Mozesz teraz np. przez LiveCD zgrac wazne dane i oddac dysk do naprawy lub po zgraniu plikow, przez np Paragon Partition zrobic ze dwie partycje i sprobowac jeszcze raz szczescia.

3. Kolejny problem to pytanie: czy sam instalowales OS-a ? jesli tak to dlaczego masz 19.5 GB nie wykorzystanej powierzchni dysku podstawowego ?, a co za tym idzie czy na pewno wiesz/masz swiadomosc co robiles prawidlowo/nie prawidlowo przy podpinaniu dysku na USB. Moze trzeba go np. sformatowac, zasilic dodatkowo itp.

Chyba, ze to laptop (tak wynika z dysku podstawowego) i masz ukryta partycje recowery. Bez urazy, ale nie podajesz tak jak prosil Wieslaw prawie wcale informacji wklejasz za to powielane scriny to i postrzelac mozemy w niebo ze slepakow.

W dniu 30.08.2011 o 08:48, faral21 napisał(a):

a co do sprzętu to lapek

ASUS/HDD500GB/amdturion2 P520/ATImobilityHD5730 1GB/4Gb ram/

+

Cytat

Witam. Mój problem polega na tym że podczas próby skopiowania pliku z dysku zewnętrznego na kompa bądź inne urządzenie wyskakuje mi komunikat "nie można odczytać z pliku lub dysku źródłowego". Prosiłbym o Pomoc w zwalczeniu tego problemu. Z Góry wszystkim Chętnym do pomocy Dziękuje. Pozdrawiam.

Jeśli to problem wymiany danych między dyskiem zewnętrznym a jakikolwiek inny nośnik (dysk w laptopie,pendrive) to byłbym skłonny uważać że tu jest problem z zasilaniem dysku zewnętrznego.Czy używasz huba i co najważniejsze : czy ma własne zasilanie,jaki model huba

W dniu 30.08.2011 o 10:12, faral21 napisał(a):

nie używam huba dysk jest bezpośrednio podłączony do lapka przez kabel usb. dysk jest 2,5 cala.

I to może być problem - nawet jesli są używane 2 wejścia USB do podłączenia - jeśli ten lap pracuje jako stacjonarny to kup huba z własnym zasilaniem...tylko nie jakiś czysto chiński produkt bo to może się skończyć tragicznie dla dysku...także musisz uważać co kupujesz.

W dniu 30.08.2011 o 20:55, faral21 napisał(a):

na dysku twardym nie pokazuje mi zadnych błędów ale na przenosnym tak załączam screeny

Dysk będzie się kwalifikował do wymiany.

Żeby odczytać dane z dysku bady trzeba zremapować -użyj narzędzia HDAT2 ,pobierz plik HDAT2ISO_481.EXE ktory zawiera obraz iso i wypal bootowalną płytę (ignoruj info że narzedzie jest okrojone bo wersja 4.8.1 dla DVD jest w pełni funkcjonalna).

FYI

HDAT2 wykonuje skan powierzchni i remapowanie dla dysków podłączonych do USB ale nie potrafi czytać SMART tych dysków.Odczyt SMART z poziomu tego narzędzia jest tylko możliwe dla dysków SATA.

W dniu 31.08.2011 o 07:26, faral21 napisał(a):

a jak ściągnę ten program i wykonam remapowanie to jakieś dane z dysku mi sie pousuwaja czy co?

Głupie pytanie :lol: .Kiedy masz bada na dysku jest niemożliwy odczyt danych z takiego sektora.Gdy program skanujący zaznacza taki sektor jawnie jako bad block to stara się przenieść zawartość tego sektora (o ile to możliwe) do jakiegoś innego zdrowego sektora a uszkodzony sektor jest wywalany poza obszar partycji (remapowanie)- inaczej jaki byłby sens skanowania powirzchni :lol: ?

Edytowane przez picasso
12.12.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi autora. //picasso
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...