Skocz do zawartości

Zmiana hostingu

mojomr

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

chciałbym jak w temacie: przenieść swoją stronę internetową (i pewnie powiązany z nią adres mailowy + jeden alias) na inny hosting. Dotychczasowy (nazwa.pl) zrobił się niemożebnie drogi (jak dla mnie), a to strona-wizytówka = nie komunikuję się przez nią, nie działam, nie sprzedaję nic... jest, bo jest. Wisi sobie gdyby ktoś chciał się zorientować kto ja jestem i co/jak robię. Potrzebuję ją raz w miesiącu zaktualizować, raz na ok.6 miesięcy dodać/usunąć jakiś wpis. I to wszystko.

Czy może ktoś mi polecić gdzie mogę się przenieść i - najważniejsze - jak to zrobić? Chodzi o to, żebym nie miał "co chwilę" zmian, podwyżek, wciskania niechcianych opcji (za które po miesięcznym okresie próbnym trzeba płacić), itp. Ja już teraz niespecjalnie biegły jestem w komputery więc chętnie zlecę taką operację. Rozliczę się, rzecz jasna (niestety😜, wszystko na fakturę).

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Nie chcę wprost reklamować jednej firmy, Nie mam też doświadczenia z tego typu usługami, moją stronę mam w Witrynach Google i na moje potrzeby puki co to starcza aż nadto. Obacz może takie marki jak np. dhosting.pl, IQHost.pl, czy i-host.pl, ale to tylko przykłady, a nie rekomendacja. Warto sprawdzić opinie na ich temat na niezależnych forach. Co ważne przeniesienie strony nie powinno być problematyczne a w miarę proste. Co do samego przeniesienia strony, cytuje tutaj co w temacie napisało mi tez AI:

Cytat

Proces migracji dla prostej strony (jak zakładam, nie jest to bardzo zaawansowany technicznie projekt) można podzielić na dwa równoległe etapy.

Ważna uwaga: Transfer domeny do nowego operatora w przypadku nazwa.pl to najbardziej czasochłonny i biurokratyczny krok. Nie czekaj z resztą prac na dopełnienie formalności! Możesz przenieść stronę i pocztę na nowy hosting, podczas gdy domena będzie jeszcze technicznie "mieszkać" u starego dostawcy .

Cytat

Krok 1: Przygotowania i formalności w nazwa.pl (to zleć specjaliście)

Największą bolączką przy ucieczce z nazwa.pl jest uzyskanie kodu AuthInfo (zwanego też kodem EPP), niezbędnego do przeniesienia domeny .pl. Niestety, w nazwa.pl nie dostaniesz go ot tak z panelu. Trzeba przejść przez procedurę pisemną :

1. Wygeneruj wniosek: W panelu nazwa.pl (w szczegółach domeny) generujesz wniosek PDF.

2. Wydrukuj i podpisz: Wniosek musi być podpisany przez właściciela domeny (czyli Ciebie).

3. Wyślij pocztą: Podpisany wniosek wysyłasz tradycyjną pocztą na adres nazwa.pl w Krakowie.

4. Czekaj: Na tym etapie czeka Cię oczekiwanie. Procedura może trwać od 7 do 21 dni. Kod przyjdzie do Ciebie... również pocztą tradycyjną .

To jest ten moment, w którym naprawdę warto zlecić to komuś, jeśli nie masz ochoty na zabawę w papierkową robotę. Osoba, która zajmie się Twoim zleceniem, będzie wiedziała, jak wypełnić wniosek i gdzie go wysłać.

Krok 2: Przeprowadzka strony i poczty na nowy hosting (to też zleć)

Gdy już wybierzesz nowy hosting i opłacisz usługę, można zabrać się za przenosiny. Nowy operator często zrobi to za Ciebie za darmo w ramach "pomocy w migracji". Jeśli jednak robisz to samodzielnie (lub zlecasz komuś), schemat jest prosty:

1. Kopia zapasowa (backup): Ze starego hostingu (nazwa.pl) pobierasz wszystkie pliki strony (np. przez FTP) oraz robisz eksport bazy danych (jeśli strona jej używa, np. w WordPressie) przez phpMyAdmin .

2. Wgrywanie na nowy: Na nowym hostingu tworzysz bazę danych (jeśli potrzebna), a następnie wgrywasz pliki strony (np. przez FTP) i importujesz bazę danych .

3. Poczta email: Jeśli masz skrzynki w domenie, na nowym hostingu zakładasz je od nowa. Aby przenieść stare maile, najprościej skorzystać z programu pocztowego (np. Outlook, Thunderbird) i metodą "przeciągnij i upuść" przenieść je ze skrzynki na starym serwerze do nowej .

4. Testy: Na koniec, zanim przekierujesz domenę, nowy hosting prawdopodobnie da Ci tymczasowy adres, pod którym możesz sprawdzić, czy strona działa poprawnie .

Cały ten proces techniczny również możesz śmiało zlecić. Wiele firm hostingowych robi to w ramach onboardingu nowego klienta, a osoby zajmujące się takimi przeprowadzkami na zlecenie zrobią to szybko i sprawnie.

Krok 3: Ostatni ruch - transfer domeny (zwieńczenie dzieła)

Dopiero gdy masz już kod AuthInfo (z listu!) i wszystko działa na nowym hostingu, inicjujesz transfer domeny u nowego dostawcy. W panelu nowego operatora wybierasz opcję "transfer domeny", wpisujesz swoją domenę i kod AuthInfo. Resztą zajmą się już systemy .

🤔 Najczęstsze pytania i problemy

• Czy stracę maile podczas przenosin?
    Nie, jeśli zrobisz to z głową. Maile, które przyszły na starą skrzynkę, możesz ściągnąć na swój komputer (np. do programu pocztowego), a potem przesłać je na nową skrzynkę. Nowe maile, które przyjdą w trakcie przenosin, nie zginą, jeśli odpowiednio wcześnie skonfigurujesz przekierowanie lub nowe serwery pocztowe.

• Co z certyfikatem SSL?
    O to nie musisz się martwić. Nowy hosting na pewno oferuje darmowe certyfikaty Let's Encrypt, które możesz aktywować jednym kliknięciem. Działają one tak samo jak płatne .

• Ile to potrwa?
    Samo przeniesienie plików to kwestia godzin. Cały proces, głównie przez oczekiwanie na kod od nazwa.pl i propagację DNS (czyli rozchodzenie się informacji o nowym adresie serwera w internecie, co trwa do 24h), może się rozciągnąć do kilku tygodni. Dlatego, jak pisałem, nie odkładaj tego na ostatnią chwilę 

W tej sprawie, jak już dokonasz wyboru hostingu, to najlepiej z pomocą ich obsługi technicznej próbować tez migrować stronę na ich hosting.

•