Skocz do zawartości

Drukarka przez LAN

Mixon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Kupiłem drukarkę SAMSUNG ML-1660 Series. Mam 2 komputery, podłączone LAN`em, więc pomyślałem, że podłącze je do drukarki. I teraz pytanie: Czy w ogóle da się podłączyć drukarkę do 2 komputerów poprzez lan? Przedstawię wam to na prostym rysunku:

aaaaaaaaaaaaye.png

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Ze specyfikacji: drukarka ma tylko wejście USB 2.0. Stąd pozostaje Ci podłączenie jej do jednego komputera i udostępnienie z niego drukarki w sieci.

Wadą rozwiązania jest konieczność ciągłego działania komputera, do którego Samsung ML-1660, kiedy potrzebujesz coś wydrukować z drugiego kompa.

Jak dokładnie udostępnia się drukarkę mogę napisać, o ile podasz, jaki masz system operacyjny.

Opublikowano

Hmmm... Pliki udostępniałem (z powodzeniem) z setki razy... Na stronach które podałeś, jest napisane, że trzeba wejść w Właściwości --> Udostępnianie --> Udostępnij tę drukarkę, czyli podobnie jak przy plikach... Lecz na 2 komputerze tej drukarki nie wyszukuje....

Dzięki za podane strony, puki co, temat niech będzie otwarty, może ktoś miał taki sam przypadek, i wie co zrobić.

Opublikowano

System na drugim PC - też Windows XP. Najdziwniejsze jest to, że teraz plików też nie chce udostępnić. Zapewne wiąże się to z nieudanymi udostępnieniami drukarki.

PS. JUŻ! Właśnie odinstalowałem Norton Sectury Scan (sam nie wiem, skąd znalazł się na moim komputerze) i udało się! Na podanych stronach szperałem, aż znalazłem, że antyvirus może tą opcję blokować....

WIELKIE dzięki! Temat zamykam.

Pozdrawiam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...