Skocz do zawartości
14 października 2025 - Koniec wsparcia Microsoftu dla Windows 10 ×

Aplikacja nie została właściwie uruchomiona (0xc00000e5)

Amrot87

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Uprzejmie proszę o pomoc. Problem jest następujący przy próbie otwarcia niektórych programów wyskakuje okno z komunikatem 

"aplikacja nie została właściwie uruchomiona (0xc00000e5). Kliknij ok by zakończyć aplikację. "  po czym następuje zamknięcie okienka i tyle.

Może napisze jak doszło do pojawienia się problemu. Zainstalowałem przez Steam grę Total War Warhammer. W menu gry chciałem zmienić rozdzielczość, po wybraniu innej niż domyślna ekran zrobił się czarny i komputer nie reagował na wciskane klawisze . Gdy trochę to trwało z braku cierpliwości i roztropności, niestety wyłączyłem laptopa poprzez długie wciśnięcie przycisku power. Po kolejnym włączeniu komputera zaczął pojawiać się wyżej wspomniany błąd. Kilka okienek wyskakuje od razu po włączeniu systemu, dotyczą one niemożności otwarcia: IAStoreIcanLaunch.exe, NvBackend.exe, OneDriveSetup.exe. Przy innych aplikacjach błąd występuje dopiero po kliknięciu ikonki. Niektóre aplikacje działają normalnie i ich problem nie dotknął np.chrome, comodo,avg. Wiedzmin 3 a próby zainicjowania innych kończą się fiaskiem CCleaner, NVidiaExperience, Steam.

Info dodatkowe- przy przycisku play na steamie był komunikat, że nie wszystkie sterowniki mam zaktualizowane,ale nie stanowiło to przeszkody. Włączałem i wyłączałem grę kilka razy i wszystko "hulało" jak należy.

Jeszcze raz proszę o wsparcie i z góry dziękuję za pomoc.

Poniżej załączam loga z FRST

Addition.txt

FRST.txt

Shortcut.txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

W menu gry chciałem zmienić rozdzielczość, po wybraniu innej niż domyślna ekran zrobił się czarny i komputer nie reagował na wciskane klawisze . Gdy trochę to trwało z braku cierpliwości i roztropności, niestety wyłączyłem laptopa poprzez długie wciśnięcie przycisku power. Po kolejnym włączeniu komputera zaczął pojawiać się wyżej wspomniany błąd.

Z raportów FRST nic nie wynika, ale skoro objawy wystąpiły po wymuszonym restarcie komputera, to nasuwa podejrzenia w kwestii naruszeń plików. Poproszę o wykonanie weryfikacji sfc /scannow i dostarczenie raportu z przefiltriwanymi wynikami: KLIK.

Opublikowano

Wykonałem zalecone czynności:

Skan zakończony wynikiem:

Verification 100% complete

Windows Resource Protection did not find any integrity violations.

W folderze logs nie ma pliku CBS, jest tylko mnóstwo plików z rozszerzeniem evtx. 

Opublikowano

W tej sytuacji mam pytanie czy w Trybie awaryjnym Windows * też występują określone błędy. Nie wszystko da się sprawdzić w tym trybie, np. te błędy startowe się nie pokażą, ale przynajmniej ręczne uruchomienie CCleaner możesz zweryfikować.

* Tryb awaryjny Windows 10: przycisk Start > Ustawienia > Aktualizacja i zabezpieczenia > Odzyskiwanie > Uruchamianie zaawansowane > Uruchom teraz > system zrestartuje i pojawi się ekan z opcjami > Ustawienia zaawansowane > Ustawienia uruchamiania > Tryb awaryjny.

W folderze logs nie ma pliku CBS, jest tylko mnóstwo plików z rozszerzeniem evtx.

Opis sugeruje, że sprawdzasz nie ten folder co należy:

C:\Windows\Logs\CBS ----> Folder o którym mówię

C:\Windows\system32\winevt\Logs ----> Folder który prawdopodobnie sprawdzasz

Niemniej nie jest w ogóle potrzebne filtrowanie raportu CBS.log, skoro zwrotem jest brak naruszeń.

Opublikowano

Błąd nie występuje w trybie awaryjnym. Na początku nie wyskakują okienka z informacją o błędzie a aplikacje dotknięte nim w trybie normalnym w trybie awaryjnym otwierają się normalnie (firefox, pliki z rozszerzeniem pdf, ccleaner). Wykonałem przy pomocy ccleaner skan rejestru zapisując wyniki do pliku txt (nie wciskałem opcji naprawy).

registry.txt

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...