Amrot87 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2016 Witam, Uprzejmie proszę o pomoc. Problem jest następujący przy próbie otwarcia niektórych programów wyskakuje okno z komunikatem "aplikacja nie została właściwie uruchomiona (0xc00000e5). Kliknij ok by zakończyć aplikację. " po czym następuje zamknięcie okienka i tyle. Może napisze jak doszło do pojawienia się problemu. Zainstalowałem przez Steam grę Total War Warhammer. W menu gry chciałem zmienić rozdzielczość, po wybraniu innej niż domyślna ekran zrobił się czarny i komputer nie reagował na wciskane klawisze . Gdy trochę to trwało z braku cierpliwości i roztropności, niestety wyłączyłem laptopa poprzez długie wciśnięcie przycisku power. Po kolejnym włączeniu komputera zaczął pojawiać się wyżej wspomniany błąd. Kilka okienek wyskakuje od razu po włączeniu systemu, dotyczą one niemożności otwarcia: IAStoreIcanLaunch.exe, NvBackend.exe, OneDriveSetup.exe. Przy innych aplikacjach błąd występuje dopiero po kliknięciu ikonki. Niektóre aplikacje działają normalnie i ich problem nie dotknął np.chrome, comodo,avg. Wiedzmin 3 a próby zainicjowania innych kończą się fiaskiem CCleaner, NVidiaExperience, Steam. Info dodatkowe- przy przycisku play na steamie był komunikat, że nie wszystkie sterowniki mam zaktualizowane,ale nie stanowiło to przeszkody. Włączałem i wyłączałem grę kilka razy i wszystko "hulało" jak należy. Jeszcze raz proszę o wsparcie i z góry dziękuję za pomoc. Poniżej załączam loga z FRST Addition.txt FRST.txt Shortcut.txt
picasso Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2016 W menu gry chciałem zmienić rozdzielczość, po wybraniu innej niż domyślna ekran zrobił się czarny i komputer nie reagował na wciskane klawisze . Gdy trochę to trwało z braku cierpliwości i roztropności, niestety wyłączyłem laptopa poprzez długie wciśnięcie przycisku power. Po kolejnym włączeniu komputera zaczął pojawiać się wyżej wspomniany błąd. Z raportów FRST nic nie wynika, ale skoro objawy wystąpiły po wymuszonym restarcie komputera, to nasuwa podejrzenia w kwestii naruszeń plików. Poproszę o wykonanie weryfikacji sfc /scannow i dostarczenie raportu z przefiltriwanymi wynikami: KLIK.
Amrot87 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2016 Wykonałem zalecone czynności: Skan zakończony wynikiem: Verification 100% complete Windows Resource Protection did not find any integrity violations. W folderze logs nie ma pliku CBS, jest tylko mnóstwo plików z rozszerzeniem evtx.
picasso Opublikowano 10 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2016 W tej sytuacji mam pytanie czy w Trybie awaryjnym Windows * też występują określone błędy. Nie wszystko da się sprawdzić w tym trybie, np. te błędy startowe się nie pokażą, ale przynajmniej ręczne uruchomienie CCleaner możesz zweryfikować. * Tryb awaryjny Windows 10: przycisk Start > Ustawienia > Aktualizacja i zabezpieczenia > Odzyskiwanie > Uruchamianie zaawansowane > Uruchom teraz > system zrestartuje i pojawi się ekan z opcjami > Ustawienia zaawansowane > Ustawienia uruchamiania > Tryb awaryjny. W folderze logs nie ma pliku CBS, jest tylko mnóstwo plików z rozszerzeniem evtx. Opis sugeruje, że sprawdzasz nie ten folder co należy: C:\Windows\Logs\CBS ----> Folder o którym mówię C:\Windows\system32\winevt\Logs ----> Folder który prawdopodobnie sprawdzasz Niemniej nie jest w ogóle potrzebne filtrowanie raportu CBS.log, skoro zwrotem jest brak naruszeń.
Amrot87 Opublikowano 10 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2016 Błąd nie występuje w trybie awaryjnym. Na początku nie wyskakują okienka z informacją o błędzie a aplikacje dotknięte nim w trybie normalnym w trybie awaryjnym otwierają się normalnie (firefox, pliki z rozszerzeniem pdf, ccleaner). Wykonałem przy pomocy ccleaner skan rejestru zapisując wyniki do pliku txt (nie wciskałem opcji naprawy). registry.txt
picasso Opublikowano 10 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2016 Test z Trybem awaryjnym wskazuje, że problem raczej jest w uruchomionych procesach. Konkretnie to zmierzam tu do Comodo. Odinstaluj go na próbę i podaj rezultaty czy widzisz zmiany.
Amrot87 Opublikowano 10 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2016 picasso dziękuję za pomoc. Odinstalowanie Comodo naprawiło problem.
Rekomendowane odpowiedzi