Skocz do zawartości

Trojan złapany przez Steam

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety brat nie zachował ostrożności przy klikaniu linków od znajomych, łapiąc infekcję która ogołociła jego ekwipunek i wyzerowała środki z portfela. Użyłem funkcji przywracania systemu, ale zastanawiam się czy mimo wszystko nic po tej akcji w systemie się nie gnieździ.

Comodo i Malwarebytes zainstalowane zostały niestety już po infekcji, z obu programów przeprowadziłem pełne skanowanie.

Tutaj skany pliku, na który infekcja podmieniła binarkę steama.

FRST.txt

Addition.txt

Shortcut.txt

gmer.txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

To prawdopodobnie odbyło się na serwerze, bez udziału Twego komputera.

Wiem, to coś wykrada hashe autoryzacyjne dla danego urządzenia i hasło logowania, a stąd już krótka droga.

Dziękuję za zainteresowanie.

Opublikowano

Tutaj skany pliku, na który infekcja podmieniła binarkę steama.

Skoro był na VirusTotal skanowany bardzo konkretny zainfekowany plik "Steam.exe_backup" (najwyraźniej pochodzący z dysku), to infekcja była jak najbardziej po stronie komputera (zainfekowany lokalny Steam). Logi przedstawione w pierwszym temacie są mocno zmanipulowane Przywracaniem systemu, więc nie wiadomo jaki obraz był pierwotnie. A nawet gdyby nie użyto Przywracania, FRST w ogóle nie skanuje katalogów Steam i jego plików, więc podmienione pliki aplikacji i tak nie byłyby odnotowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...