Skocz do zawartości

[W7 x64] Nie działający protokół uwierzytelniania, czyli walka z siecią uczelnianią

pkolasa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Picasso doradziła, abym stworzył temat tutaj, więc witajcie! :)

Mam problem z podłączeniem się do sieci uczelnianej. Na mojej uczelni dostęp do Wi-Fi wymaga logowania się do serwera LDAP przy użyciu adresu e-mail i hasła. Konkretnie powinno to być realizowane poprzez zestawienie połączenia szyfrowanego przez WPA2 z protokołem uwierzytelnienia EAP-TTLS/PAP. W instrukcjach konfiguracji polecane są dwie metody: użycie (w XP) SecureW2, albo uwierzytelniania protokołem Cisco (w systemie Vista) - jeśli ktoś posiada karty bezprzewodowe Intela. Niestety, mój laptop (Acer Aspire 5732Z) ma kartę Atherosa (AR5B93), a ponadto w moim Win 7 domyślnie istnieje tylko protokół PEAP Microsoftu (którego wybranie nie pozwala się zalogować), instalacja polecanego SecureW2 (w dwóch wersjach, najnowszej ze strony producenta i starszej, hostowanej przez serwis uczelni) również jest bezskuteczna. Próbowałem znalezionych w sieci rozwiązań:

• klienta Cisco Aironet (pozytywny skutek taki, że PEAP z tej paczki współpracuje z jedną z dwóch sieci Wi-Fi, ale akurat nie z tą, która mi potrzebna),
  • XSupplicanta (również bez rezultatu),
  • SecureW2 (bez zmian, a jakże),

ale nic nie pomogło. I prawdę mówiąc, brak mi pomysłu na więcej, czego jeszcze mógłbym spróbować. Czy ktoś ma może jakiś pomysł - co z tym zrobić?

Wyeksportowałem najnowszy raport diagnostyki sieci Windows - z ostatniej próby rozwiązania problemu za pomocą narzędzi Windows. Podać go, czy jest to zbędne? Czy jeszcze jakieś inne logi?

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Niestety to już nie moja tematyka, a zwłaszcza brak fizycznego dostępu do tej sieci bardzo zadanie mi utrudnia.

http://superuser.com/questions/186647/windows-wifi-with-wpa2-enterprise-eap-ttls-pap

Przejrzałem tą stronkę i spróbuję jeszcze trochę pobawić się XSupplicantem. Może zadziała... Dzięki za radę! :)

Nie ma tam na uczelni jakiegoś normalnego (większość się do nich nie zalicza) admina? ;)

Czyli chyba problem. Bo do administracji jako takiej wysłałem już kilka maili. Oczywiście - bez odzewu, a gdzieżby.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...