vatrasmac Opublikowano 8 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Witam Mam problem z Windowsem 7 64 bit. Często mam taką sytuację ze eksplorator Windows wywala mi, że przestał działać. Również mam uciążliwy problem, przy przenoszeniu plików/folderów muszę odświeżyć dane miejsce gdzie wkleiłem plik/folder aby ten się pojawił. Dowiedziałem się również, że mam dysk do wymiany, lecz na razie komputer chodzi, mogę na nim wszystko robić więc nie widzę potrzeby, tylko może te problem co wyżej wymieniłem to pierwsze objawy końca dysku? Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 9 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Mam problem z Windowsem 7 64 bit. Często mam taką sytuację ze eksplorator Windows wywala mi, że przestał działać. Obawiam się że nie Ty jeden masz problem. Bądź uprzejmy podać stosowne raporty z OTL i FRST. https://www.fixitpc.pl/topic/61-diagnostyka-ogolne-raporty-systemowe/#1 Odnośnik do komentarza
vatrasmac Opublikowano 10 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 Log dodane w załaczniku , pozdrawiam Nie wiem co sie stało z plikiem extras z OTL, nie wyświetlił mi się. Addition.txt FRST.txt OTL.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 zęsto mam taką sytuację ze eksplorator Windows wywala mi, że przestał działać. Również mam uciążliwy problem, przy przenoszeniu plików/folderów muszę odświeżyć dane miejsce gdzie wkleiłem plik/folder aby ten się pojawił. Wg Dziennika zdarzeń modułem powodującym błąd jest rozszerzenie FTP Microsoftu: Error: (05/09/2014 08:12:28 PM) (Source: Application Error) (User: ) (EventID: 1000) Description: Nazwa aplikacji powodującej błąd: Explorer.EXE, wersja: 6.1.7601.17567, sygnatura czasowa: 0x4d672ee4 Nazwa modułu powodującego błąd: msieftp.dll, wersja: 6.1.7601.17514, sygnatura czasowa: 0x4ce7c806 Kod wyjątku: 0xc000041d Przesunięcie błędu: 0x0000000000018b90 Identyfikator procesu powodującego błąd: 0x5b0 Godzina uruchomienia aplikacji powodującej błąd: 0xExplorer.EXE0 Ścieżka aplikacji powodującej błąd: Explorer.EXE1 Ścieżka modułu powodującego błąd: Explorer.EXE2 Identyfikator raportu: Explorer.EXE3 Nie wiem co o tym sądzić i czy dalsza diagnostyka jest w ogóle zasadna, skoro mowa tu o grubszej usterce ogólnej, która owszem może mieć związek: Dowiedziałem się również, że mam dysk do wymiany, lecz na razie komputer chodzi, mogę na nim wszystko robić więc nie widzę potrzeby, tylko może te problem co wyżej wymieniłem to pierwsze objawy końca dysku? W jaki sposób to diagnozowano i w czym konkretnie leży problem? Druga sprawa, w Dzienniku zdarzeń jest złapany również błąd sugerujący problem z grafiką: System errors: ============= Error: (05/06/2014 08:16:20 PM) (Source: nvlddmkm) (User: ) (EventID: 14) Description: \Device\Video5!051d(2558) Dla porównania temat: KLIK. Czy ten błąd w Dzienniku powtarza się? Skoro są tu problemy sprzętowe, to te powinny być rozwiązane w pierwszej kolejności. Problemy w systemie mogą być tylko skutkami ubocznymi. PS. Do usunięcia szczątkowe wpisy, choć te akcje w obliczu problemu z dyskiem są "akademickim" działaniem: Otwórz Notatnik i wklej w nim: Task: {3882CDBB-1167-4C4A-92E2-63DF340C0896} - \{A1EE8F9E-ACD2-421B-A789-3F5174C19D8D} No Task File Task: {CEFA5669-BEF6-48E7-B39D-03F0BCDDC13F} - \{77B712E4-9A2F-4730-BE4A-0DB364027187} No Task File AlternateDataStreams: C:\Windows:2A482558C665C235 HKU\S-1-5-21-353425091-1286850787-2251853746-1001\...\Run: [AdobeBridge] => [X] S3 esgiguard; \??\C:\Program Files\Enigma Software Group\SpyHunter\esgiguard.sys [X] S3 pccsmcfd; system32\DRIVERS\pccsmcfdx64.sys [X] Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Przedstaw wynikowy fixlog.txt. . Odnośnik do komentarza
vatrasmac Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Gdy używałem firefox'a kiedyś , to po (2 - 3 ) zaczynał sie problem z zawieszającym komputerem , zawieszał się co minutę tak na 10 sekund. Pomagało uruchomienie ponowne, lecz gdy znów włączyłem firefoxa, problem się powtarzał , reinstalacja nic nie dała. Format również. Dlatego korzystam z chrome. Opisywałem ten problem na innym forum i wynikło, że może to być spowodowane umierającym dyskiem. Dodaje wszystkie logi + podstawowe screeny z działu Hardware do którego się odniosłaś. Co do grafiki to problem się powtarza, ale raczej rzadko. Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 1. Dysk będzie się sypał. Ma już 22 sektory realokowane. Pomyśl o wymianie. 2. Szyna systemowa podniesiona do 211 MHz - nominalnie 200 MHz. Grzebałeś coś? Przywróć właściwe wartości. 3. Zaczyna brakować miejsca na partycji systemowej. 4. W zdarzeniach ostrzeżenia NTFS. Do wykonania Start - Akcesoria - Wiersz polecenia - PPM - Uruchom jako administrator - Enter. 5. W oknie wklep kolejno chkdsk e: /f /r Enter i czekasz na zakończenie działania. Skopiuj treść okna i pokaż. 6. Jak p. 5 tylko d: . 7. Jak p. 5 tylko c: - ale w tym przypadku pojawi się komunikat o potwierdzenie sprawdzania przy następnym rozruchu - tak - Ponownie Uruchom. 8. Czekasz do końca - nastąpi restart. Podgląd zdarzeń - Klik na belkę Identyfikator i szukasz zdarzenia 1001 i odpowiadające mu źródło Wininit. 9. Pokaż zawartość dolnego okna. Odnośnik do komentarza
vatrasmac Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Zrobiłem chdisk dyskowi e i chciałem zrobić C lecz po restarcie mam blue screena przy uruchamianiu Windows , oraz z miejsca mówi mi w boot menu ze o zreperowaniu systemu Ktos ma jakiś pomysł? Odnośnik do komentarza
vatrasmac Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Oddam ze zanim zrestartowalem komputer uzywalem go jeszcze przez 3 godziny Odnośnik do komentarza
vatrasmac Opublikowano 13 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Pozbylem się juz blue screena , system niby zreperowal dysk , lecz teraz jest tak ze jak juz mam pulpit to nie mam nic poza czarnym ekranem i myszka Odnośnik do komentarza
vatrasmac Opublikowano 14 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Nie mogłem dłuzej czekać na odpowiedź która albo nadejdzie albo nie. Zrobiłem format, jak narazie wszystko jest dobrze. @weslaw widzę, że masz pojęcie o dyskach, jeślibyś mógł to powiedz mi co to znaczy te relokowane sektory ? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 jeślibyś mógł to powiedz mi co to znaczy te relokowane sektory W dużym skrócie. Pracujący dysk pod systemem w wyniku wad konstrukcyjnych, uszkodzeń spowodowanych niewłaściwą eksploatacją itp. może mieć problemy z zapisem/odczytem danych na dysku. Jeżeli takowe się pojawią kontroler dysku przenosi stosowny wadliwy (problematyczny) sektor(y) do miejsca z zarezerwowaną pulą dodatkowych adresów stosowaną przez wszystkich producentów. Taka pula rezerwowych adresów jest zależna od producenta i modelu dysku. Generalnie - jeżeli taki fakt ma miejsce to powinno Ci się zapalić żółte światełko (mała ilość). Jeżeli ta wartość zaczyna rosnąć - szybko szukasz kasy na wymianę dysku. Pula dodatkowych adresów jest ograniczona i znana tylko producentowi. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi