Roman2233 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Otóż rezultat jest taki, że komp nie startuje gdy kość znajduje się w slocie dimm_a1 (ani pierwsza, ani druga). To samo się dzieje, gdy zajęte są a1 oraz b1 (bez względu na kolejność wkładania kostek). Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 1. W BIOS w sekcji Main - SystemSummary - musisz mieć info o poprawnym rozpoznaniu RAM - Montuj kostki w DIMM-A1, A2 lub B1, B2. 2. Czy masz możliwość sprawdzenia RAM na innym kompie z DDR3!!!? Odnośnik do komentarza
Roman2233 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) Może prościej działa jedynie na:B1 samoB2 samo B1 z B2 Mam możliwość sprawdzenia tych kostek w innym kompie. Edytowane 12 Listopada 2013 przez Roman2233 Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Sprawdź je na innym kompie. Dodatkowo bardzo dokładnie obejrzyj przy pomocy lupy sloty RAM oraz złącza RAM. To jest podstawowy Twój problem. Jutro wracam po 20:00. W pracy mam blokadę na obrazki. Odnośnik do komentarza
Roman2233 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 A nie jest to po prostu wina płyty głównej? Albo ten asus nie toleruje Kingston'ów? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Jeżeli sprawdzisz RAM na innej płycie i będzie OK (667 MHz i CL9 - tak jak w pierwszym wierszu SPD w SS) - uwalona płyta (prawdopodobnie). Mam Asusy od dawna i zawsze Kingstony. Żadnych problemów. Obie firmy markowe. Odnośnik do komentarza
Roman2233 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Ok jutro zabiorę się do sprawdzania tych kostek ramu na innym kompie. Na koniec jeszcze dzisiaj zobaczę, co się stanie jak ustawię 1,65V. ECC jest na Disable. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Nie podnoś napięcia. Jeżeli RAM na innym kompie zadziała prawidłowo to demontujesz procka (kontroler siedzi w nim) - dokładnie lupą oglądasz gniazdo (nadpalenia) oraz piny procka (czy któryś nie jest zagięty). Oczywiście przy ponownym montażu - nowa pasta. Pokaż ewentualnie fotki. Czy dodatkowe złącze na płycie +12V obok procka podpięte? Odnośnik do komentarza
Roman2233 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 ATX12V podpięte ramy z ustawionym 1,65V: Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Nie kombinuj. Zrób to co zalecałem. Masz nadal 200 MHz i CL1 zamiast 667 MHz i CL9. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Jakbys nie miał mozliwości sprawdzenia kości to spróbuj inne. Nigdzie nie jest napisane że muszą pracować. I ostatnia uwaga dokładne forki procka i gniazda bo może być uwalony procek. I to by było z mojej strony na tyle. Odnośnik do komentarza
Roman2233 Opublikowano 13 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 A więc mam trochę wyników: sprawdzałem na ASUS M4A785TD-V EVO + AMD Athlon II X4 620 z tym, że ustawienia ramu w biosie wyglądają tak: napiecie jest ustawione na 1,71V gdy moje kości siedzą pojedynczo w slocie #2 lub #4 lipa inna pojedyncza kość w slocie #2 lub #4 lipa gdy moje siedzą pojedynczo w slocie #1 lub #3 ok inna pojedyncza kość w slocie #1 lub #3 ok gdy moje siedzą razem w slocie #1 i #2 ok gdy moje siedzą razem w slocie #1 i #3 ok CR 2T gdy moje siedzą razem w slocie #1 i #4 ok gdy moje siedzą razem w slocie #2 i #3 ok gdy moje siedzą razem w slocie #2 i #4 lipa gdy moje siedzą razem w slocie #3 i #4 ok Odkryłem też, że w slotach #2 i #4 tylko moje ramy umożliwiają bootowanie kompa Czyżby problem polegał na tym, że moja płyta główna nie pozwala na bootowanie ze slotu ram #1 badź #3? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 (edytowane) Coś jest nie tak. Zwróć uwagę na info Single/Dual Channel. Wykonaj dokładnie to: Jeżeli RAM na innym kompie zadziała prawidłowo to demontujesz procka (kontroler siedzi w nim) - dokładnie lupą oglądasz gniazdo (nadpalenia) oraz piny procka (czy któryś nie jest zagięty). Oczywiście przy ponownym montażu - nowa pasta. Zrób fotki gniazda i pinów procka i pokaż. Dodatkowo zobacz jak interpretuje RAM CPU-Z. W manualu do tej płyty brak informacji o zalecanych konfiguracjach RAM. Wszystko wskazuje na to, że powinny być montowane parami wg kolorów slotów czyli #1 i #2 lub #3 i #4 lub wszystkie razem w przypadku czterech. W Bios ustaw wszystko na AUTO - napiecie 1,5V. Edytowane 13 Listopada 2013 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Moim zdaniem zamiast ogladac procka i socket - sprawdz lepiej kondensatory na płycie. Zobacz czy są wybrzuszone, czy się nie wylały. Oczywiscie nie zaszkodzi i to i to. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 @Groszexxx Asus już od dawna stosuje inny typ kondensatorów na swoich płytach i takich efektów o których myślisz już nie zobaczysz. Odnośnik do komentarza
Roman2233 Opublikowano 13 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Ramy mają 1,5V, reszta to auto tak widzi go cpu-z: natomiast tak hwinfo: Procka jeszcze nie oglądałem, natomiast na płycie głównej kondensatory wyglądają ok. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Czy dobrze widzę, że obsadziłeś slot #2 i #4? Masz obsadzić 1 i 2 - pomarańczowe (3 i 4 wolne do obsadzenia dodatkowych kostek). Odnośnik do komentarza
Roman2233 Opublikowano 13 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 (edytowane) Jeżeli kostki będą w slotach #1 i #2 to nie uzyskam jakiegokolwiek wyniku - komp się nie uruchomi, jedynie wiatraczki się kręcą. @Edit: Mam tutaj zdjęcia płyty głównej z zaznaczonym obszarem, który wygląda mi podejrzanie (żółty nalot?) http://www73.zippyshare.com/v/74231278/file.html Edytowane 13 Listopada 2013 przez Roman2233 Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Zobacz swój post z testami na innym kompie 1 i 2 i tak powinno być poprawnie. Wymontuj wreszcie proca i pokaż fotki. W nim siedzi kontroler RAM.!!! Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 @Belfegor Zobacz co to jest. Ja mam szlaban na obrazki. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Mam tutaj zdjęcia płyty głównej z zaznaczonym obszarem, który wygląda mi podejrzanie (żółty nalot?) dla mnie to jakaś pasta (klej) termoizolacyjny lub coś w ten deseń. Choc u mnie nie ma czegoś podobnego, ale to kompletnie inna płyta. Odnośnik do komentarza
Roman2233 Opublikowano 13 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Procesor jak i gniazdo wyglądają w porządku, przyglądałem się przy pomocy lupy wzdłuż i wszerz - nóżki procesora są proste, w gnieździe tylko kurz, którego się już pozbyłem. http://www74.zippyshare.com/v/14262620/file.html zdjęcia Pozostaje podmienić płytę główną? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Nie. Podmień RAMY z tego drugiego kompa na którym testowałeś. Podmiana płyty to BSOD!!!! Zainstaluj je parami w slot 1 i 2 lub 3 i 4. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 (edytowane) @Belfegor Zobacz co to jest. Ja mam szlaban na obrazki. Szlaban na własnym czy firmowym pc? Ok ściagne i zobacze. Wisisz mi 5 zł. obejrzałem zdjęcia procka i podstawki. Dla mnie wszystko jest okej. Jakby zeszły przed chwilą z taśmy i przeszły kontrolę jakości. Edytowane 13 Listopada 2013 przez Belfegor Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 @Groszexxx Asus już od dawna stosuje inny typ kondensatorów na swoich płytach i takich efektów o których myślisz już nie zobaczysz. Niemal od zawsze procesor jest elementem, który psuje się najmniej. Prawdopodobieństwo takiego zdarzenia jest minimalne. Dawno byśmy wszyscy w totka 6 trafili.A walnięte płyty to nie taka rzadkość. Róznica jest kolosalna. Druga sprawa, że kondensatory polimerowe też padają. I statystycznie one padaja (tzn ogolnie kondensatory na plycie) najczesciej. Jakie by nie byly. Ale zobaczymy jaki będzie wynik. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi