Skocz do zawartości

Problem z uruchamianiem (czarny ekran) i widocznością napędu DVD

Mysza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zawsze możesz na koniec skryptu (lub między interesującymi Cię poleceniami) dodać linijkę

pause

co spowoduje zatrzymanie skryptu (wyświetlenie napisu Naciśnij dowolny klawisz aby kontynuować...) - i będziesz mogła zweryfikować co jest nie tak.

U mnie polecenia sc start, sc stop nie działaja poprawnie gdy jako argument podaję nazwę wyświetlaną usługi (Display name) zamiast nazwy usługi (Service name) - niejako wspomniałem o tym wcześniej. Polecenie tasklist /svc raczej wyświetla Service name i jeśli te usługi nie mają swojej krótkiej nazwy to raczej ten sposób odpada.

53776507.th.jpg

Użycie skryptu miało tylko ułatwić sprawę gdybyś kilka razy włączała/wyłączała te usługi. Chociaż jeśli stawiasz system od nowa, a wiesz jakie usługi zawsze wyłączasz (a może niektóre musisz włączyć) to można sobie przygotować automat. Podobnie można sobie przygotować wszystkie fix-y rejestru.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

U mnie polecenia sc start, sc stop nie działaja poprawnie gdy jako argument podaję nazwę wyświetlaną usługi (Display name) zamiast nazwy usługi (Service name) - niejako wspomniałem o tym wcześniej. Polecenie tasklist /svc raczej wyświetla Service name i jeśli te usługi nie mają swojej krótkiej nazwy to raczej ten sposób odpada

@300

Wiem, wspomniałeś i pamiętałam ;) , chciałam znaleźć właściwą nazwę usług Net Driver HPZ12 i Pml Driver HPZ12 (systemową) i wcale nie podawałam jako argumentu nazwy wyświetlanej usługi, tylko nazwę usługi, ale w tym konkretnym przypadku obie nazwy wyglądają identycznie (nazwa usługi = nazwa wyświetlana) , bez cudzysłowu żadne polecenie się nie wykonuje, a z cudzysłowem - przynajmniej zatrzymanie usługi działa.

Wychodzi więc na to, że te usługi nie mają swojej krótkiej nazwy i sposób odpada

DZIĘKI :)

hpz122.jpg

Opublikowano

Jeszcze taki chochlik drukarski.... niezbędna jest spacja po znaku = (poprawione wyżej), ale w ostatecznym rozrachunku raczej niczego to zmienia w kwestii nazw usług ze spacjami. :unsure:

Było

sc config NazwaUsługi start=disabled

Powinno być

sc config NazwaUsługi start= disabled

Opublikowano

Jeszcze taki chochlik drukarski.... niezbędna jest spacja po znaku = (poprawione wyżej), ale w ostatecznym rozrachunku raczej niczego to zmienia w kwestii nazw usług ze spacjami.

Jednak zmienia i przeszkodą w wykorzystaniu skryptu nie była nazwa usługi zawierająca spacje - to załatwił cudzysłów - źródłem mojego błędu była jak się okazuje ta nieszczęsna spacja, a raczej jej brak, teraz jest OK :) , działa zarówno skrypt jak i polecenia wpisane po uruchom>cmd

hpz123.jpg

Opublikowano

Hmmm... A to ciekawe. Widać u mnie zależy to od pogody na Hawajach. :)

A co do Ubuntu to myślę, że gdybyś wybrała opcję instalacji na dysku efekt zależałby od podjętych później (tzn. w trakcie instalacji) kroków. Możesz prześledzić w wolnej chwili poniższy temat, w którym znajdziesz m.in. link do instalacji Ubuntu na dysku i trochę chaotycznych informacji jak by to mogło wyglądać w konkretnym przypadku.

https://www.fixitpc.pl/topic/2100-knoppix-uruchomienie-z-plyty/

W każdym bądź razie pierwsze kroki z instalacją linuksa na dysku polecam na virtualbox-ie.

Opublikowano (edytowane)

Co do Data Lifeguard (...) Robimy zarówno quick jak i extended test i zapisujemy czy było PASS czy FAIL.

W końcu zrobiłam jeszcze ten test - EXTENDED, który wcześniej pominęłam - wynik jest również PASS.

extendeddlgdiag.jpg

EDIT:

zalecane raporty i czynności wykonane, na ten moment brak "powtórki" sytuacji - temat do zamknięcia

Edytowane przez mycha69
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...