Morys0856 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Witam serdecznie, W ramach praktyk i samonauki postanowiłem rozwinąć sieć szkolną. Korzystając z artykułu (http://netdiag.pl/artykuly/router/) ustawiłem głowny router na 192.168.1.1 i włączyłem mu serwer DHCP. Pozostałym 6 routerom przypisałem adresy od 192.168.1.2 do 192.168.1.7 i powyłączałem serwery DHCP. Dodatkowo jest router, który oddziela sieć w sali informatycznej od reszty sieci (ma adres 192.168.2.1 i ma włączony serwer DHCP). Chce by podsieć w sali informatycznej była oddzielona od reszty sieci. W głównym routerze ustawiłem adresy klientów DHCP od 192.168.1.2 do 192.168.1.254. Zarezerwowałem w tablicy DHCP routerom adresy ip odpowiadające ich adresom, czyli router 192.168.1.2 ma zarezerwowany adres 192.168.1.2 etc. W artykule było trochę inaczej, stąd moje pytanie czy nie popełniłem błędu? Zrobiłem tak, gdyż obawiałem się, że jak zrobię podobnie do rozwiązania z artykułu może zabraknąć adresów dla routerów i przez to sieć przestanie być efektywna. Dodatkowo chciałbym zapytać co jeszcze można zrobić by usprawnić działanie sieci? Z góry dziękuje za wszelkie rady i pomoc. Pozdrawiam Dawid Kosiński Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Jest ok. Nie wiem, po co 7 routerów, bo ja bym kupił jakieś używane switche Cisco Catalyst i łatwiej byłoby tym zarządzać. Przynajmniej osobie, która już trochę w sieciach siedzi. Wtedy tworzyłbyś sobie VLAN-y (sieci wirtualne) w zależności od tego, jakie chcesz komputery odizolować. Postawić jeden komputer z Vyatta Core jako router, wpiąć go do trunka i mieć na kilka lat święty spokój z siecią, która po prostu działa. Sposób przydzielania adresów nie jest w stanie w znaczący sposób wpłynąć na wydajność sieci. No może poza tym, że uzyskanie adresu IP z DHCP trwa ze 2 sekundy, a jak jest skonfigurowany statycznie, to jest od razu, jak tylko TCP/IP na komputerze się podniesie do działania. Ale to jest pomijalna różnica. Odnośnik do komentarza
Morys0856 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Routery z tego względu, że w całej szkole musi być wifi (większość komputerów to laptopy, zapomniałem o tym napisać), dlatego też chciałem by nie było problemów z mobilnością (przeskakiwanie połączenia z jednego routera na drugi podczas przejścia nauczyciela z klasy do klasy). Co do wydajności to zastanawiałem się też czy ten sposób przydzielania adresów nie będzie sprawiał w przyszłości problemów (np: że któryś komputer nie dostanie adresu i nie będzie miał internetu) oraz czy router uciągnie przydzielanie takiej ilości adresów i nie zacznie się zacinać (nie pamiętam teraz modelu routera ale jak jutro będę w szkole to mogę podać). Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Szybciej według mnie padnie na routerze z przeciążenia access point, niż serwer DHCP. To nie jest zasobożerna usługa. Odnośnik do komentarza
Morys0856 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Ok, wielkie dzięki za informacje Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi