Skocz do zawartości

Zablokowany komputer UKASH - Prośba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam ten sam problem co wszyscy dziś :(

Będę bardzo wdzięczny za pomoc - jestem w rozpaczy bo moja praca magisterska leży. Boję się że utracę dane.

Bardzo bardzo proszę Panią Administratorkę o pomoc .... PLS.

Przepraszam ale w tej panice nie doczytałem wszystkich wymgań OTL.

Poniżej wszystkie już mam nadzieję właściwe pliki.

Extras.Txt

OTL.Txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Wiem że nie jestem jedyny od wczoraj z tym problemem ale bardzo bardzo ładnie proszę - muszę dokońćzyć pracę mgr na poniedziałek.

Sytuacja jest naprawdę kryzysowa... Oczywiście możecie liczyć na moje wsparcie waszej strony...

Pozdrawiam

Opublikowano

Do uzupełnienia posta / wymiany załączników poprawnymi służy opcja Edytuj. Posty sklejam, nadwyżkę logów obcinam.

Logi z OTL:

- przepuszczałeś tu jakiś skrypt. Takich rzeczy nie wolno robić. To skrypty unikatowe dla danego systemu.

- czy to na pewno logi z właściwego konta i nie zmanipulowane msconfig? Ja tu nie widzę w ogóle wpisu startowego tej infekcji. Jest tylko poboczny folder infekcji C:\Users\Daniel\AppData\Roaming\hellomoto.

.

Opublikowano

Włączyłem jedynie Trojan Kilera ale był darmowy ... nie jestem fachowcem od tych rzeczy.

Znalazłem taki opis na jednej ze stron w sieci ze ten progrma pomaga ale po skanie okazało się że jest odpłatyn 150 PLN ,

MOże ja coś źle zrobiłem z OTL ale tak jak było napisane włączyłem opcje które trzeba i zaznaczyłem użyj filtrowania.

Robiłem to w trybie awaryjnym, Odpalałem kompa kilka razy tryb awaryjny włącza się normalnie a tryb normalny po właczeniu pokazuje ekran blokady.

Opublikowano

Picasso

Odpaliłem ponownie kompa w trybie normalany i Win 7 włączył mi się "normalnie" czyli bez strony blokady :)

Zrobiłem odrazu skan OTL pliki poniżej.

Bardzo Ci dziękuję za pomoc :) Choć Win już działa to proszę zerknij co mam zrobić żeby nie wróciło to pskudztwo - nie wierzę w cuda i samonaprawy.

P.S. Pierwszy raz jestem na Twojej stronie i wielki szacun za to co robisz (pomoc potrzebna czy też nie - Win działa - to wsparcie poszło bo takie inicjatywy trzeba wspierać).

OTL.Txt

Opublikowano

Wnioski: infekcja musiała zostać czymś usunięta, bo ja też nie wierzę w cuda i samonaprawy. UKASH nie ma predyspozycji samozanikowych. W związku z tym mogę tu zrobić tylko to co widzę jeszcze do korekty, a są to już rzeczy skali kosmetycznej:

1. W Google Chrome są śmieciarskie wtręty:

========== Chrome  ==========

CHR - plugin: Babylon Chrome Plugin (Enabled) = C:\Users\Daniel\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\dhkplhfnhceodhffomolpfigojocbpcb\1.0_0\BabylonChromePI.dll

CHR - Extension: Babylon Chrome OCR = C:\Users\Daniel\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\dhkplhfnhceodhffomolpfigojocbpcb\1.0_0\

W menedżerze rozszerzeń odinstaluj Babylon Chrome OCR. Jest i drugie wystąpienie, czyli wtyczka Babylon, ale usunięcie wtyczki to już inna operacja, czyli bezpośrednia edycja pliku Preferences. Jako wzornik operacji ten post i punkt 3: KLIK. Po tym należy ręcznie usunąć z dysku folder C:\Users\Daniel\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\dhkplhfnhceodhffomolpfigojocbpcb.

2. Mini skrypt poprawkowy. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

:OTL
[2012-07-06 18:51:36 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Users\Daniel\AppData\Roaming\hellomoto
[2012-06-10 22:38:38 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Users\Daniel\AppData\Roaming\OpenCandy
[2010-03-28 18:56:18 | 000,002,035 | ---- | M] () -- C:\Program Files (x86)\mozilla firefox\searchplugins\fcmdSrchFxt.xml
IE - HKCU\..\SearchScopes\{0ECDF796-C2DC-4d79-A620-CCE0C0A66CC9}: "URL" = "http://search.babylon.com/web/{searchTerms}?babsrc=browsersearch&AF=14542"
O4 - HKLM..\Run: [incmd]  File not found
O4 - HKCU..\Run: []  File not found

:Commands
[emptytemp]

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany + otworzy się log z wynikami usuwania. I tylko ten mi przedstaw, tyle wystarczy.

P.S. Pierwszy raz jestem na Twojej stronie i wielki szacun za to co robisz (pomoc potrzebna czy też nie - Win działa - to wsparcie poszło bo takie inicjatywy trzeba wspierać).

Bardzo dziękuję.

.

Opublikowano

Skrypt wykonany.

albo jestem gapowaty albo nie wiem gdzie znaleźć menager rozszeżeń

Musisz otworzyć przeglądarkę Google Chrome i wejść do Opcji lub od razu z paska adresów polecenia chrome://extensions + chrome://plugins. A to się nie zgadza:

Nie mam Google Chrome

Raporty wskazują coś kompletnie przeciwnego. Otóż widzę wpis na liście zainstalowanych:

========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ==========

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]

"Google Chrome" = Google Chrome

OTL podaje też pełną konfigurację tej przeglądarki (wyciągnął to z dysku + rejestru):

CHR - default_search_provider: Google (Enabled)

CHR - default_search_provider: search_url = {google:baseURL}search?{google:RLZ}{google:acceptedSuggestion}{google:originalQueryForSuggestion}{google:searchFieldtrialParameter}{google:instantFieldTrialGroupParameter}sourceid=chrome&ie={inputEncoding}&q={searchTerms}

CHR - default_search_provider: suggest_url = {google:baseSuggestURL}search?{google:searchFieldtrialParameter}{google:instantFieldTrialGroupParameter}client=chrome&hl={language}&q={searchTerms}

CHR - plugin: Shockwave Flash (Enabled) = C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\15.0.874.106\gcswf32.dll

CHR - plugin: Java Deployment Toolkit 6.0.230.5 (Enabled) = C:\Program Files (x86)\Java\jre6\bin\new_plugin\npdeployJava1.dll

CHR - plugin: Java™ Platform SE 6 U23 (Enabled) = C:\Program Files (x86)\Java\jre6\bin\new_plugin\npjp2.dll

CHR - plugin: Adobe Acrobat (Disabled) = C:\Program Files (x86)\Adobe\Reader 10.0\Reader\Browser\nppdf32.dll

CHR - plugin: Silverlight Plug-In (Enabled) = C:\Program Files (x86)\Microsoft Silverlight\4.0.50917.0\npctrl.dll

CHR - plugin: Remoting Viewer (Enabled) = internal-remoting-viewer

CHR - plugin: Native Client (Enabled) = C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\15.0.874.106\ppGoogleNaClPluginChrome.dll

CHR - plugin: Chrome PDF Viewer (Enabled) = C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\15.0.874.106\pdf.dll

CHR - plugin: Babylon Chrome Plugin (Enabled) = C:\Users\Daniel\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\dhkplhfnhceodhffomolpfigojocbpcb\1.0_0\BabylonChromePI.dll

CHR - plugin: Google Update (Enabled) = C:\Program Files (x86)\Google\Update\1.3.21.79\npGoogleUpdate3.dll

CHR - plugin: MSN\u00AE Toolbar (Enabled) = C:\Program Files (x86)\MSN Toolbar\Platform\4.0.0357.1\npwinext.dll

CHR - plugin: Unity Player (Enabled) = C:\Users\Daniel\AppData\LocalLow\Unity\WebPlayer\loader\npUnity3D32.dll

CHR - plugin: Default Plug-in (Enabled) = default_plugin

CHR - Extension: Babylon Chrome OCR = C:\Users\Daniel\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\dhkplhfnhceodhffomolpfigojocbpcb\1.0_0\

.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Temat dołączam do poprzedniego. Niezbyt dawno temu byłeś tu z tym samym ... Przy okazji, nowy OTL potwierdza, że kwestia Google Chrome nie została skorygowana, nadal widać wpis na liście zainstalowanych programów + konfigurację na dysku.

1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

:OTL
O4 - HKU\S-1-5-21-877702136-2145338818-763332896-1000..\Run: [qgrsbrduigffmby] C:\ProgramData\qgrsbrdu.exe (TechnoTrend AG)
[2012-09-01 15:40:07 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\ProgramData\vtxangpgidwkfjn
[2012-09-01 15:40:07 | 000,078,043 | ---- | M] () -- C:\ProgramData\uzthcdxtuovfosx

[emptytemp]

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany (i odblokowany), otworzy się log z wynikami usuwania.

2. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras).

.

Opublikowano
Odinstalowałem Google Chrome, czy terz jest ok ?

Log z OTL zrobiony po deinstalacji? Jeśli tak, deinstalacja nie usunęła wszytkiego, bo w logu niezmiennie widoczna konfiguracja Google Chrome. Poprawka pod tym kątem:

1. Start > w polu szukania wpisz regedit > sprawdź czy jest poniższy klucz (skasuj):

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Google\Chrome

Przez SHIFT+DEL skasuj z dysku folder C:\Users\Daniel\AppData\Local\Google\Chrome.

2. Dla formalności zrób nowy log OTL, ale ogranicz go: opcję Rejestr ustaw na Użyj filtrowania, za to pozostałe na Brak + szukanie plików na Żadne.

P.S. mam pytanie jak skutecznie się zabezpieczyć przed tego typu problemami użwałem do tej pory darmowego AVG ale może jest coś lepszego / skuteczniejszego

W dyskusji na temat tej infekcji przeplatają się różne wątki: KLIK.

.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.

Z Ukashem miałem już doczynienia dwa razy (bez waszej pomocy nie dałbym wogóle rady) i ten był trzeci, choć udało mi się samemu z tym uporać., dzięki temu co podpatrzyłem na forum. Trochę analizy tego co było co wpisywane było w wykonaniu skryptu i co nieco zakumałem. Choć fachowce nie jestem :) Z resztą to czysta amatorka i fak że miałem trochę czasu.

W każdym razie najważniejsze że zlokalizowałem źródło problemów (przenośny dysk pod USB :( ) na który przechodził u mnie z rąk do rąk.

Ale do sedna. Po "usunięciu" złych wpisów i zrobieniu restartu pozostał mi wyskakujący błąd że brak jest w User/Daniel/ (...)/OCBrowser (...) - niestety nie dało się skopiować tekstu :(

Pls tylko o podpowiedź lub pomoc w naprawie tego problemu wszystko inne już działa normalnie tylko to okienko wyskakuje mi raz na godzinę:( i po włączeniu WIN 7 (klika OK- znika ) i pracuję normalnie. nie wiem czy to kwestianadal UKASHA (odnośnika) czy coś za dużo usunołem :)..

W załączeniu świeży OTL, i Extr... oraz log po ostatnim wykonaniu skryput...

Dzięki...

EDIT: Akurat wyskoczyło :) treść brzmi:

Wystąpił problem podczas uruchamiania pliku

c:\USER\DANIEL\AppData\Roaming\OpenCandy\3C5CB547F9884CBA91

DBE7118E89BF56\OCBrowserHelper_1.0.3.85.dll

Nie można odnaleźć określonego modułu

Extras.Txt

OTL.Txt

10032012_212321.txt

Opublikowano

Ten temat doklejam do poprzedniego, bo jest tu niejako kontynuacja niektórych wątków. W logu OTL nie widać oznak infekcji. Są tylko szczątki adware Babylon w Google Chrome, o czym było już mówione poprzednio:

W poprzednim wątku twierdziłeś, że Google Chrome odinstalowane. Bieżący log nadal pokazuje pełną konfigurację tej przeglądarki. Nie wygląda na to, że wykonałeś zalecenia z mojego poprzedniego posta #13. Czyli wykonaj.

udało mi się samemu z tym uporać., dzięki temu co podpatrzyłem na forum

Tu się niestety posunąłeś za daleko:

========== OTL ==========

Registry value HKEY_USERS\S-1-5-21-877702136-2145338818-763332896-1000\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\\Shell:explorer.exe deleted successfully.

File move failed. C:\Windows\SysWOW64\explorer.exe scheduled to be moved on reboot.

C:\Users\Daniel\AppData\Local\DCBC2A71-70D8-4DAN-EHR8-E0D61DEA3FDF.ini moved successfully.

- Załączyłeś linię kierującą do 32-bitowego C:\Windows\SysWOW64\explorer.exe, a dyrektywa OTL wyrzuca równocześnie wpis + plik. Tego pliku nie wolno usunąć, jest prawidłowy. Na szczęście skrypt padł na tej komendzie i jej nie wykonał w 100% (plik zablokowany przez uprawnienia).

- Plik C:\Users\Daniel\AppData\Local\DCBC2A71-70D8-4DAN-EHR8-E0D61DEA3FDF.ini również był prawidłowy (tworzy go Windows Media Player), wygrzeb go z katalogu kwarantanny C:\_OTL i wstaw na poprzednie miejsce.

Wystąpił problem podczas uruchamiania pliku

c:\USER\DANIEL\AppData\Roaming\OpenCandy\3C5CB547F9884CBA91

DBE7118E89BF56\OCBrowserHelper_1.0.3.85.dll

Nie można odnaleźć określonego modułu

To nie jest związane z UKASH czy innymi trojanami. To błąd od adware OpenCandy, coś próbuje to załadować. Z OTL nie wynika co, bo brak takich danych. Wstępnie uruchom AdwCleaner, klik w opcję Search i podaj log wynikowy.

.

Opublikowano

Dziękuje Picasso jak zwykle mogę na Ciebie liczyć. Ukash był napewno bo wywaliło mi stronę z policja. Trochę faktycznie poniosło mnie z liniami skryptów ... Cóż amartszczyzna z mojej strony. Jak tylko wejdę do domu zrobię jak napisalaś , i wrzuce logi... Dziękuje za odpowiedź...

Opublikowano
Ukash był napewno bo wywaliło mi stronę z policja.

Przecież nie mówię, że go nie było. Był = msconfig.dat (ładowany przez Shell) + msconfig.ini. Ja punktuję w skrypcie to co nie pochodziło od infekcji i nie powinno być usuwane.

.

Opublikowano

1. AdwCleaner widzi wpis OpenCandy w rejestrze i nie tylko to. Uruchom ponownie narzędzie i tym razem wybierz opcję Delete.

2. Do wykonania też zaległa czynność:

Start > w polu szukania wpisz regedit > sprawdź czy jest poniższy klucz (skasuj):

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Google\Chrome

Przez SHIFT+DEL skasuj z dysku folder C:\Users\Daniel\AppData\Local\Google\Chrome.

.

Opublikowano

Powtórz jeszcze raz funkcję Delete, bo zostały szczątki adware. Następnie sam sobie sprawdź czy nowy Search coś widzi. Logów nie muszę oglądać. i wypowiedź się wyraźnie czy po usunęciu adware OpenCandy z rejestru ów błąd nadal występuje.

.

Opublikowano

Picasso HELP

Po zrobieniu drugi raz delete przez AdwCleaning znowu pojawił się UKASH :(

Wrzucam Logi... Cóż moja chupnicza metdoa nie pomogło na zbyt długo.

Dodam tylko że aby wejść i coś zrobić wymuszam wylogowanie z (CTRL+ALT+DEL) , i klikam anuluj jak pojawi się okno o tym że muszę coś tam zamknąć za program. Bo inaczej mam to badziewie też w Trybie Awaryjnym :(

Błąd z OpenCandy jest nadal rzyciłem w Regedit znalezienie OpenCandy ale nie mogłem znaleźć.

Extras.Txt

OTL.Txt

Opublikowano

SonGokudj, do uzupełniania odpowiedzi, gdy nikt jeszcze nie odpisał, służy opcja Edytuj, zamiast pisanie posta pod postem. Napisałeś trzy posty w serii, sklejam.

Cóż moja chupnicza metdoa nie pomogło na zbyt długo.

Nie, Twoje usuwanie było kompletne. Nastąpiła reinfekcja, prawdopodobnie z tego samego źródła co poprzednio (określony URL odwiedzony).

Błąd z OpenCandy jest nadal rzyciłem w Regedit znalezienie OpenCandy ale nie mogłem znaleźć.

Coś gdzieś musi się odwoływać do tego pliku. Będę robić szukanie.

Przechodząc do usuwania UKASH (oraz resztek adware BrowserManager):

1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

:Files
C:\Users\Daniel\AppData\Roaming\msconfig.dat
C:\Users\Daniel\AppData\Roaming\msconfig.ini
C:\Windows\SysWow64\Extensions
C:\Windows\SysWow64\searchplugins

:Reg
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon]
"Shell"=-
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main]
"bProtector Start Page"=-

[emptytemp]

Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany.

2. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). I dodaj mi szukanie na OpenCandy. Uruchom SystemLook x64 i w oknie wklej:

:regfind

OpenCandy

:filefind

*OpenCandy*

.

Opublikowano

Zrobiłem wszystko jak w opisie.

Najpierw wykonałem załączony skrypt w OTL.

Powstał Log.

Potem po restarcie zrobiłem SystemLocka z podanym skryptem.

No i oczywiście wykonałem na koniec nowy skan w OTL.

Wszystko w załączeniu.

SystemLook 30.07.11 by jpshortstuff

Log created at 18:07 on 06/10/2012 by Daniel

Administrator - Elevation successful

========== regfind ==========

Searching for "OpenCandy"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Schedule\TaskCache\Tasks\{5DC3DF92-C96D-43DD-87FA-6C3ABA7AFAB2}]

"Path"="\OpenCandyHelperRun"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Schedule\TaskCache\Tasks\{6CED5A77-39EE-4868-9C29-25A524D7D5E5}]

"Path"="\OpenCandyHelper"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Schedule\TaskCache\Tree\OpenCandyHelper]

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Schedule\TaskCache\Tree\OpenCandyHelperRun]

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Schedule\TaskCache\Tree\OpenCandyHelperRunOnce]

========== filefind ==========

Searching for "*OpenCandy*"

C:\Windows\System32\Tasks\OpenCandyHelper --a---- 3708 bytes [19:33 27/09/2012] [17:31 03/10/2012] 841DF525C3C89E6D8035217C960CEC0F

C:\Windows\System32\Tasks\OpenCandyHelperRun --a---- 3180 bytes [18:03 30/09/2012] [17:31 03/10/2012] EE9C84CCEE94AD7F66DBE218CDC3228E

C:\_OTL\MovedFiles\10032012_000852\C_Windows\Tasks\OpenCandyHelper.job --a---- 706 bytes [19:33 27/09/2012] [21:57 02/10/2012] 02183E298715861B0557D9601D2FA926

C:\_OTL\MovedFiles\10032012_000852\C_Windows\Tasks\OpenCandyHelperRun.job --a---- 706 bytes [18:03 30/09/2012] [21:57 02/10/2012] 8E603154410D7DDBC274F7D1F8F28FED

C:\_OTL\MovedFiles\10032012_180321\C_Windows\Tasks\OpenCandyHelper.job --a---- 706 bytes [22:10 02/10/2012] [15:59 03/10/2012] 3515AC71D41A7EA70968B19410501C35

C:\_OTL\MovedFiles\10032012_180321\C_Windows\Tasks\OpenCandyHelperRun.job --a---- 706 bytes [22:10 02/10/2012] [15:59 03/10/2012] 5BAF64126F7020C7D0F29D259A935982

C:\_OTL\MovedFiles\10032012_194030\C_Windows\Tasks\OpenCandyHelper.job --a---- 706 bytes [16:05 03/10/2012] [17:31 03/10/2012] C08B1CCB947242563CD04853D163FC6D

C:\_OTL\MovedFiles\10032012_194030\C_Windows\Tasks\OpenCandyHelperRun.job --a---- 706 bytes [16:05 03/10/2012] [17:31 03/10/2012] AB570A3AD9E79C502EEBBAB1915D8806

-= EOF =-

OTL.Txt

10062012_175732.txt

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...