Adam Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Jak mogę sprawdzić czy płyta główna (w moim przypadku Abit KN8 Ultra) wspiera bootowanie przez USB? Co to są za urządzenia, które figurują w Biosie pod nazwa ZIPXXX, USB-ZIP oraz Add-in Card? Odnośnik do komentarza
Tyrol Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 USB-ZIP To ustawiasz jako first boot device. Odnośnik do komentarza
Adam Opublikowano 27 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Wybranie tej opcji nie daje efektu (tak samo jak USB-FDD oraz USB-CDROM). Podczas gdy na notebooku program na USB uruchamia się. Odnośnik do komentarza
Sevard Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Jak rozumiem chodzi o pamięć na USB (typu pendrive, lub dysk przenośny), tak? Jeśli tak, to w niektórych płytach trzeba zrobić taki myk, że podłącza się ową pamięć, wtedy (nie wcześniej) należy wejść do BIOSu i urządzenie pojawia się jako dysk twardy. Wtedy wystarczy zmienić kolejność bootowania się z dysków twardych i wszystko powinno działać. Nie wiem jak jest w przypadku tej płyty, ale pewnie w instrukcji coś na ten temat jest. Odnośnik do komentarza
czynmydobro4fun Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Nie wiem jak tam jest w abitach ale ja w gigabajcie wciskam f12 i po prostu wybieram urządzenie z którego ma bootować. Z tym, że nie wybieram usb-hdd, usb-zip itd. Rozwijam gałąź dysków twardych (przy HDD mam "plusik") i stamtąd wybieram pendrive. Oczywiście pendrive musi być bootowalny. Przydaje się programik HP USB Disk Storage Format Tool i pliki bootujące np z win98. Wpisz w google "bootowalny pendrive". Jeden z pierwszych linków prowadzi już za rączkę... Odnośnik do komentarza
CKUreprezent Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Zawsze można obejść to w mniej lub bardziej elegancki sposób http://www.bootdisk.com/pendrive.htm Odnośnik do komentarza
Tyrol Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Skoro USB-ZIP nie daje efektu = Sevard i czynmydobro4fun to będzie w ten deseń. Miałem kiedyś Abit`a = Adam jest w opcjach bootowania pozycja Harddisk? Jeżeli tak rozwiń (przez enter) i podaj jakie są pozycje. Btw. Niestety manual jest chwilowo(?) niedostępny. Odnośnik do komentarza
Sevard Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Z Abitami jest ten problem, że firma się wycofała i z tego powodu trudno jest znaleźć jakiekolwiek manuale w sieci. Wiele linków niestety nie działa, dlatego najlepiej by było, gdyby autor tematu przeszukał papierowy manual, który powinien posiadać, bo nie wiadomo kiedy i czy w ogóle ten manual znajdzie się znowu dostępny na stronie. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Manuale są w sieci (nie dalej jak dziś ściągnąłem), ale w tym konkretnym nic na ten temat nie ma, tzn nie są tekstowo rozwinięte wszystkie dostępne te opcje o, których pisze @Tyrol. Odnośnik do komentarza
Anonim5 Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Adam Jak mogę sprawdzić czy płyta główna (w moim przypadku Abit KN8 Ultra) wspiera bootowanie przez USB? Podłącz urządzenie (włącz komputer) wejdz do BIOS-u i sprawdz czy zostało wykryte i przypisane w sekcji boot. Odnośnik do komentarza
Adam Opublikowano 29 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Nie wiem jak tam jest w abitach ale ja w gigabajcie wciskam f12 i po prostu wybieram urządzenie z którego ma bootować. Z tym, że nie wybieram usb-hdd, usb-zip itd. Rozwijam gałąź dysków twardych (przy HDD mam "plusik") i stamtąd wybieram pendrive. Oczywiście pendrive musi być bootowalny. Przydaje się programik HP USB Disk Storage Format Tool i pliki bootujące np z win98. Wpisz w google "bootowalny pendrive". Jeden z pierwszych linków prowadzi już za rączkę... Urządzenia nie ma wśród dysków twardych. Oczywiście pendrive jest bootowalny, pośrednio o tym wspomniałem w poprzednim poście. Dodane: Gdy podłączyłem pendrivea do portu umieszczonego z tył obudowy i wybrałem z listy "Bootable add-in card" zadziałało! Dziękuje za okazany mi czas. Ciekawe dlaczego gdy podłączam pamięć do przedniego wejścia to wtedy nie działa? Może ktoś wie o co chodzi? Rzecz jasna poza tym mankamentem to port ten działa poprawnie. Odnośnik do komentarza
Tyrol Opublikowano 29 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Tu masz manual (i tak się przyda) http://www37.zippyshare.com/v/25454234/file.html Sprawdź jak jest podłączony. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 29 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Ciekawe dlaczego gdy podłączam pamięć do przedniego wejścia to wtedy nie działa? Może ktoś wie o co chodzi? Rzecz jasna poza tym mankamentem to port ten działa poprawnie. 1. Zła jakość gniazda przedniego panelu + kabla łączącego. 2. Sprawdź czy kabel łączący ma podpięte wszystkie kabelki pojedyńcze (jeżeli nie jest to kompletny wtyk 9-pinowy). 3. Są płyty, które mają gniazda USB jako dodatkowe z ograniczoną funkcjonalnością. 4. Zastosuj przedłużacz USB. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi