Skocz do zawartości

100% użycia procesora, ręcznie usunięty UKASH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dostałem od znajomego laptopa do sformatowania, gdyż miał blokadę z prośbą o token ukash (na forum trochę tego było). W trybie awaryjnym usunąłem przez msconfig uruchamianie dwóch podejrzanych execów i znalazlem w ProgramData folder ze stroną, która uruchamiała się ponad systemem. Naturalnie ją usunąłem.

Miałem już oddać lapka (Pavilion dv6) bez formatowania, ale widzę 100% użycia procesora, dlatego zdecydowałem się dostarczyć logi i być może uda się go odratować i nie formatować.

Antywirus mu wygasł kilka dni temu, chciałem tymczasowo mu wrzucić avasta, ale instalacja w tych warunkach mija się z celem.

Zestaw logów:

Results of screen317's Security Check version 0.99.42

Windows 7 x64 (UAC is disabled!)

Out of date service pack!!

Internet Explorer 8 Out of date!

``````````````Antivirus/Firewall Check:``````````````

Windows Security Center service is not running! This report may not be accurate!

Norton Internet Security

WMI entry may not exist for antivirus; attempting automatic update.

`````````Anti-malware/Other Utilities Check:`````````

Java™ 6 Update 19

Java version out of Date!

Adobe Flash Player 10 Flash Player out of Date!

Adobe Reader 9 Adobe Reader out of Date!

Mozilla Firefox 12.0 Firefox out of Date!

````````Process Check: objlist.exe by Laurent````````

`````````````````System Health check`````````````````

Total Fragmentation on Drive C:

````````````````````End of Log``````````````````````

Edit:

Logi wygenerowane w trybie awaryjnym. Dzwoniłem do znajomego z zapytaniem co robił z komputerem, ale nie był w stanie stwierdzić czego dokonał.

Edit 2: Naturalnie w wykazie procesów nie widać skurczybyka, który tak bardzo obciąża komputer :(

OTL.Txt

Extras.Txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Infekcja zdaje się być usunięta, choć nadal widzę po niej jeden plik w ProgramData. System jest tu upstrzony różnymi paskami sponsoringowymi. Ponadto, stary program antywirusowy AVG zdaje się być niedokładnie usunięty, a drugi w kolekcji może być problemem. System jest też kompletnie nieaktualizowany (brak SP1+IE9).

Miałem już oddać lapka (Pavilion dv6) bez formatowania, ale widzę 100% użycia procesora, dlatego zdecydowałem się dostarczyć logi i być może uda się go odratować i nie formatować

Dobry kandydat na obciążenie ujawnianie w Trybie normalnym lecz nie awaryjnym to Norton Internet Security. Toto ma macki jak ośmiornica, rozbudowany zestaw niskopoziomowych sterowników. I właśnie:

Antywirus mu wygasł kilka dni temu, chciałem tymczasowo mu wrzucić avasta, ale instalacja w tych warunkach mija się z celem.

Toteż dlatego jest tu prowadzony punkt 1 w instrukcjach.

1. Usuń antywirusy i ich szczątki. Spróbuj odinstalować Nortona naturalną drogą przez Panel sterowania. Następnie z poziomu Trybu awaryjnego załaduj kombinację specjalizowanych usuwaczy: Norton Removal Tool + AVG Remover.

2. Przez Panel sterowania odinstaluj Ask Toolbar, Ask Toolbar Updater, MediaBar (podwójne wystąpienie od Bearshare + Shareaza), Pasek narzędzi AOL 5.0. W Firefox w menedżerze dodatków powtórz usuwanie oraz dodatkowo odmontuj rozszerzenie po AVG.

3. Zastosuj AdwCleaner z opcji Delete.

4. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

:Files
C:\ProgramData\hpvrgsfa.exe
C:\Users\pawel\AppData\Local\Temp*.html
@C:\Windows:0595212A53846229

:Reg
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]
"DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}"
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{E2958F71-2B50-4864-811E-2F39556414E9}]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{71C63272-91A7-436a-843D-A1C641D1C626}]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{9BB47C17-9C68-4BB3-B188-DD9AF0FD2A69}]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{E2958F71-2B50-4864-811E-2F39556414E9}]
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main]
"Start Page"="about:blank"
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]
[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{171DEBEB-C3D4-40b7-AC73-056A5EBA4A7E}]
[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{71C63272-91A7-436a-843D-A1C641D1C626}]
[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{9BB47C17-9C68-4BB3-B188-DD9AF0FD2A69}]
[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{E2958F71-2B50-4864-811E-2F39556414E9}]

:Commands
[emptytemp]

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany i w C:\_OTL powstanie log z wynikami usuwania.

5. Wygeneruj nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). Dołącz logi z usuwania narzędziami w punktach 3+4.

.

Opublikowano

1. Antywirusy odinstalowałem jak kazałaś

2. Te operacje wykonałem jeszcze zanim mi odpowiedziałaś, podobnie jak większość instrukcji z Twojego skryptu, dlatego log z ptk. 4 wygląda jak wygląda

3. Log w załączniku, nic nie wykrył

4. Log w załączniku - jak już pisałem, sporo już było wykonane wcześniej

5. Log w załączniku

Ponadto wywaliłem z autoruna trochę ficzerów HP, bo też zamulały. Muszę koledze jeszcze odradzić GG10 bo żre porównywalnie z Photoshopem :)

Komputer działa teraz dużo szybciej niż w momencie gdy go otrzymałem. Dziękuje serdecznie na pomoc, a odnośnie PM - odpiszę jak wrócę z pracy. Wtedy też zainstaluje na tym laptopie brakujące SP i update-y Windowsa a także pożądnego antywirusa.

Jeżeli widzisz coś jeszcze do poprawy, to czekam już bardzo cierpliwie rozumiejąc niski już priorytet tego tematu.

Raz jeszcze dzięki i obiecane logi (przy czym log z wykonania skryptu ma zmienione rozszerzenie txt, gdyż komputer w pracy blokuje możliwość przesyłania plików *.log):

OTL.Txt

AdwCleanerS1.txt

07042012_032900.txt

Opublikowano

Jest jakiś szczególny powód dla którego logi tym razem zrobione z poziomu awaryjnego?

(przy czym log z wykonania skryptu ma zmienione rozszerzenie txt, gdyż komputer w pracy blokuje możliwość przesyłania plików *.log)

To nie wina komputera w pracy lecz moich ustawień forum. W załącznikach dopuszczam tylko format *.TXT, *.LOG jest wykluczone.

3. Log w załączniku, nic nie wykrył

Widzę tu sprzeczność między "nic nie wykrył" a jawnymi kasacjami nagranymi w logu. Może masz na myśli, iż po usunięciu ponownie uruchomiony nic już nie wykrywa?

Ponadto wywaliłem z autoruna trochę ficzerów HP, bo też zamulały.

Idąc tym tropem te wpisy startowe też niekluczowe:

O4 - HKLM..\Run: [AutoEJCD_0ACE20FF] C:\Program Files (x86)\AutoInstall\ZD1211B_Auto_Install_CD_Only_Gen_0ACE20FF\AutoEJCD.EXE ()

O4 - HKLM..\Run: [HPCam_Menu] c:\Program Files (x86)\Hewlett-Packard\Media\Webcam\MUITransfer\MUIStartMenu.exe (CyberLink Corp.)

O4 - HKLM..\Run: [NokiaMServer] C:\Program Files (x86)\Common Files\Nokia\MPlatform\NokiaMServer.exe (Nokia)

O4 - HKLM..\Run: [NokiaMusic FastStart] C:\Program Files (x86)\Nokia\Ovi Player\NokiaOviPlayer.exe (Nokia)

O4 - HKLM..\Run: [updatePRCShortCut] C:\Program Files (x86)\Hewlett-Packard\Recovery\MUITransfer\MUIStartMenu.exe (CyberLink Corp.)

O4 - HKLM..\Run: [WinampAgent] C:\Program Files (x86)\Winamp\winampa.exe ()

O4 - HKU\S-1-5-21-149139801-2917846268-1919882342-1000..\Run: [NokiaOviSuite2] C:\Program Files (x86)\Nokia\Nokia Ovi Suite\NokiaOviSuite.exe (Nokia)

O4 - HKU\S-1-5-21-149139801-2917846268-1919882342-1000..\Run: [shareaza] "C:\Program Files (x86)\Shareaza\Shareaza.exe" -tray File not found

I ta usługa ma kwalifikacje do wyłączenia, skoro ma tu wejść pełnowartościowy antywirus (który i tak zdeaktywuje częściowo funkcjonalność Defendera):

SRV:64bit: - [2009-07-14 03:41:27 | 001,011,712 | ---- | M] (Microsoft Corporation) [Auto | Running] -- C:\Program Files\Windows Defender\MpSvc.dll -- (WinDefend)

1. Minimalne korekty:

---- Zapuść skrypt o treści (usuwanie odpadków pasków w Firefox):

:OTL
FF - prefs.js..extensions.enabledItems: {1d5287d1-8a92-0001-1f31-1cec198018d8}:2.0.20080718
FF - prefs.js..extensions.enabledItems: {D238F46A-64EC-11DE-9C5A-D54056D89593}:3.1
FF - prefs.js..extensions.enabledItems: toolbar@ask.com:3.14.0.100013

---- Oraz zaimportuj plik REG o treści (przestawienie domyślnej wyszukiwarki 64-bitowego IE):

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]

2. Porządki po narzędziach: w OTL Sprzątanie, w AdwCleaner Uninstall, usunięcie folderu C:\Users\pawel\DoctorWeb.

3. Czyszczenie folderów Przywracania systemu.

4. Trzymam za słowo:

Wtedy też zainstaluje na tym laptopie brakujące SP i update-y Windowsa a także pożądnego antywirusa.

Nie zapomnij i o pobocznych aplikacjach, którymi m.in. straszy SecurityCheck.

5. Można jeszcze wykonać defragmentację dysku, w tym Boot Time dysku systemowego. Darmowe propozycje z tą funkcjonalnością: PerfectDisk Free Defrag, Puran Defrag Free Edition.

.

Opublikowano

Zrobione. Naturalnie o aktualizacji Javy i adobe (flasha i reader) pamiętam. FF chyba mu wymienię na chrome, IE się ściąga razem z poprawkami powolutku.

Wszelkie sprzątania porobione. Wpis do rejestru dodany. Na później zostawiam czyszczenie folderów przywracania i defragmentację. Teraz czas odespać noc póki jeszcze jest temperatura pozwalająca na spokojny sen. Myślę, że temat jest do zamknięcia.

Dziękuję za pomoc.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...