Skocz do zawartości
14 stycznia 2020 - Koniec wsparcia Microsoftu dla Windows 7 ×

PC zaczął mulić, znikające miejsce, BSOD

falu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Bardzo proszę o sprawdzenie moich załączonych logów. PC zaczął mulić, twardy dysk zmniejsza objętość, ostatnio kilka razy miałem BSOD

EDIT: nowe logi w następnym poście.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Log z OTL zrobiony na złych ustawieniach. Zaznaczyłeś wszystkie sekcje na Wszystko a ma być Użyj filtrowania, oraz ustawiłeś kuriozalny okres plików na cały rok a ma być ostatni miesiąc. Proszę zrób prawidłowy log (dodatkowo: zaznacz Pomiń pliki MS) i podmień Załączniki, bo nie gwarantuję że tak nadmierny materiał jest sprawdzony rzetelnie (za dużo zbędnych danych). Póki co, nie widzę tu nic związanego z infekcją i temat zapewne pojedzie do działu Windows 7.

Na przyszłość, zasady działu: KLIK. "Prośba o sprawdzenie logów" to ściśle niepożądany tytuł tutaj. Przedmiotem tematu jest określony problem w systemie a nie żadne "analizy logów". Zmieniam tytuł na ludzki. Poza tym, powód do zakładania tematu w dziale Malware (analityka infekcji)? Czy tu jest jakieś podejrzenie tego typu? Problemy nie związane z infekcją idą do innych działów, a obecność logów w temacie bez znaczenia, bo dział Malware to nie jest dział analizy logów tylko dział analizy infekcji. Logi to tylko materiał wglądowy w system, używany przy rozwiązywaniu multum problemów, w tym spoza infekcji.

PC zaczął mulić, twardy dysk zmniejsza objętość, ostatnio kilka razy miałem BSOD

1. O mulenie można podejrzewać Norton Internet Security (w logu notuję też jakby co dopiero były aktualizowane jego komponenty). Przetestuj czy to ma związek. Jedyna w pełni wiarygodna metoda to testowa deinstalacja, zatrzymywanie rezydentów nie wstrzymuje aktywności sterowników Symantec.

2. Do analizy znikającego miejsca na dysku zastosuj SpaceSniffer. Program zastartuj przez opcję Uruchom jako Administrator, a przed uruchomieniem skanu dysku ustaw z menu Edit > Configure > Show Unknown Space.

3. Do analizy BSOD skorzystaj z punktu 5 (kod błędu + debug zrzutów pamięci): KLIK.

.

Opublikowano

Witam!

Załączam dobre logi, ale nie wiem dlaczego proponowane jest wyłączenie plików MS. Jak dla mnie to one mogą zawierać najwiekszy syf, a z ich witryny można zassać "najciekawsze" wirusy. Nie jest tajemnicą, że pewne grupy osób niedażą MS sympatią i podsyłają im co "najlepsze". Natomiast co do mulenia PC, NIS raczej niema na to wpływu. Od zawsze mój PC był chroniony przez produkty firmy Symantec i nigdy problemów z nim nie miewałem. Co do "w logu notuję też jakby co dopiero były aktualizowane jego komponenty" może być, zaktualizowałem NIS 2011 na NIS 2012. Mógłbym w sumie podejrzewać iż wpływ na mulenie na nowa wersja NIS`a, ale problem ten zaczął się jeszcze na starym.

Pozdrawiam

OTL.Txt

Extras.Txt

Opublikowano (edytowane)
nie wiem dlaczego proponowane jest wyłączenie plików MS. Jak dla mnie to one mogą zawierać najwiekszy syf, a z ich witryny można zassać "najciekawsze" wirusy. Nie jest tajemnicą, że pewne grupy osób niedażą MS sympatią i podsyłają im co "najlepsze".

Śpieszę wyjaśniać: po co mi duplikat danych, w pierwszym poście log z tymi danymi, sprawdzonymi. Od góry do dołu pliki MS o parametrach zgodnych z Windows 7. Dane widziałam = nie muszę ich oglądać po raz drugi. Ta konfiguracja jest konsekwencją dialogu w temacie. Każdy użytkownik tworzy log w oparciu o wytyczne w przyklejonym temacie, a te nie prawią nic o pomijaniu plików MS. Tę opcję wskazuję, gdy otrzymuję określony log i uważam za zbędne analizę powtórną tego samego.

Natomiast co do mulenia PC, NIS raczej niema na to wpływu. Od zawsze mój PC był chroniony przez produkty firmy Symantec i nigdy problemów z nim nie miewałem. Co do "w logu notuję też jakby co dopiero były aktualizowane jego komponenty" może być, zaktualizowałem NIS 2011 na NIS 2012. Mógłbym w sumie podejrzewać iż wpływ na mulenie na nowa wersja NIS`a, ale problem ten zaczął się jeszcze na starym.

To nie wyklucza NIS, ponieważ nie ma tu żadnego solidnego kontrargumentu. To że "zawsze było w porządku" o niczym doprawdy nie świadczy, to jest fałszywe założenie, że Windows + NIS są constant. Takich tematów jak Twój (mulenie + BSOD) z NIS całkiem sporo w życiu się naoglądałam. Na chwilę obecną, przy posiadanych danych (w raporcie najbardziej rozbudowany system sterowników wtórnych to właśnie NIS), radzę jednak dokładnie zweryfikować ten aspekt, a weryfikacja jest tautologiczna z pełną deinstalacją, gdyż "wyłączenie" NIS dostępne użytkownikowi jest zaledwie częścią procesu i nie wstrzymuje aktywności sterowników pakietu.

Nie widzę tu żadnych wypowiedzi na temat pozostałych punktów (debug zrzutów pamięci + SpaceSniffer).

.

Edytowane przez picasso
10.12.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...