Skocz do zawartości

Trojan.Agent.CK - wysokie obroty procesora i spowolnienie systemu

pavel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nagle komp zaczął mi zwalniać (wolne uruchamianie Windowsa, plików i programów, opóźnienia w odtwarzaniu dźwięku) bez konkretnych przyczyn - zwykłe przeglądanie Internetu. Procesor zaczął chodzić na 100% i spowalniać kompa. W menedżerze zadań Windowsa proces ekrn.exe (związane z Esetem) najbardziej obciążał pamięć i procesor i komputer mi zwalniał właśnie w tym czasie. Mój antywirusowy program Eset Smart Security 4 (mam system Windows XP SP3) nie wykrył niczego. Nauczony doświadczeniem z poprzedniej przygody z wirusami włączyłem Malwerbytes antymalware i zainstalowałem jego aktualną wersję wraz z aktualną bazą sygnatur wirusów. Program wykrył mi 2 infekcje Trojan.Agent.CK powiązane chyba z plikami od Eset Smart Security więc je usunąłem - załączam loga z tego działania. Ale komp dalej mi zwalnia jak wcześniej, ciągle ten proces związany z Esetem obniża płynność działania systemu. Kiedyś miałem problem z wirusami i profesjonalnie pomógł mi użytkownik Landuss. Proszę o pomoc w usunięciu złośliwego oprogramowania. Wiem, że jestem "Małomównym" użytkownikiem forum ale proszę o pomoc, chciałbym uniknąć formatowania dysku. Załączam logi z OTL, gmer i czekam na dalsze instrukcje.

mbam-log-2011-10-02 (23-52-29).txt

OTL.Txt

Extras.Txt

gmer.txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Log z GMER tworzony w złym środowisku, nie usunąłeś emulatora (KLIK).

Nauczony doświadczeniem z poprzedniej przygody z wirusami włączyłem Malwerbytes antymalware i zainstalowałem jego aktualną wersję wraz z aktualną bazą sygnatur wirusów. Program wykrył mi 2 infekcje Trojan.Agent.CK powiązane chyba z plikami od Eset Smart Security

Dla uściślenia: to crack ESET a nie pliki ESET. Poza tą (drobną) detekcją brak tu jakichkolwiek śladów infekcji i nie ma się czym zajmować.

W menedżerze zadań Windowsa proces ekrn.exe (związane z Esetem) najbardziej obciążał pamięć i procesor i komputer mi zwalniał właśnie w tym czasie.

To czyż nie należy przyjąć, że problemem jest po prostu ESET per se? Potwierdzenie teorii: pełna testowa deinstalacja (tylko to gwarantuje wstrzymanie wszystkich aktywności sterowników). Poza tym: daty sterowników ESET sugerują, że to jest wersja 4 a nie najnowsza 5, a jawny ślad crackowania obniża poziom żalu przy wyrzucaniu (nie wydany złamany cent na aplikację).

PS. Napraw drobny błąd nieuruchamiającej się usługi:

Error - 2011-10-02 17:58:46 | Computer Name = PAWEL | Source = Service Control Manager | ID = 7000

Description = Nie można uruchomić usługi Securom User Access for Windows 2000 and

Windows XP a technology by Sony DADC z powodu następującego błędu: %%2

SRV - File not found [Auto | Stopped] --  -- (UserAccess)

Start > Uruchom > cmd i wpisz komendę SC DELETE UserAccess

.

Opublikowano

Tak, odinstalowałem i usunąłem całkowice Eset Smart Security 4 bo to on okazał się sprawcą mulenia procesora. Problem był tylko wtedy jak włączał się Windows, potem Eset włączał aktualizację bazy sygnatur wirusów i skanowanie. Nie wiem tylko czemu tak nagle się to stało, że procesor kręcił jak kombajn ponieważ wcześniej wszystko było normalnie oraz skąd te trojany wcześniej się pojawiły. Teraz mam Avast, a jaki polecasz dobry program antywirusowy (darmowy) nie obciążający pamięci i procesora?

Opublikowano (edytowane)
Nie wiem tylko czemu tak nagle się to stało, że procesor kręcił jak kombajn ponieważ wcześniej wszystko było normalnie oraz skąd te trojany wcześniej się pojawiły.

Kręcenie procesorem = Windows to tkanka płynna, nic nie jest takie samo w trakcie dłuższego użytkowania, mogły uaktualnić się jakieś komponenty tworząc sprzeczność w zasobach, trudno powiedzieć. Poza tym, krakowany program. Objawienie trojanów = MBAM mógł uaktualinić definicje.

Teraz mam Avast, a jaki polecasz dobry program antywirusowy (darmowy) nie obciążający pamięci i procesora?

Skoro masz Avast i nie widzę być narzekał na wydajność aktualnie, to dalsze poszukiwania nie muszą się odbywać. Jest to dobry antywirus.

.

Edytowane przez picasso
10.12.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...