Walkerowy Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2011 Witam, otóż mając windowsa XP korzystałem z usługi Apache, aby zrobić ze swojego laptopa mini serwer FTP (do udostępniania plików znajomym). Teraz chciałbym zrobić to samo na Windows 7 za pomocą IIS i tu zaczynają się kłopoty. - które komponenty IIS są potrzebne do w/w problemu (nie chcę zbędnych atrybutów) - gdzie znajdę folder, do którego mogę wysyłać pliki które chcę udostępnić.
atasuke Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2011 Po zainstalowaniu usługi FTP i IIS Management Console, wykonaj następujące czynności. Uruchom Narzędzia administracyjne | Internet Information Services (IIS) Rozwiń komputerze lokalnym. Kliknij prawym przyciskiem myszy witryny i Dodaj Witryna FTP. Nazwijmy to np"witryna FTP" i takiej ścieżce "C: \ serwerek \root"następnie Start FTP automatycznie, zaznacz pole wyboru Zezwalaj SSL; następnie Włącz uwierzytelnianie anonimowe; Zakończ Teraz powinno działać na FTP na localhost. Uwaga, może być konieczne włączenie serwera FTP w zaporze. Należy użyć następującego polecenia. netsh advfirewall firewall set rule group="FTP Server" new enable="yes" łączysz się za pomocą Total Commandera szybko i bezboleśnie. Myślę że powinno pomóc w razie czego zawsze można skorzystać z alternatywy korzystając np z Filezilli klik
Walkerowy Opublikowano 9 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2011 Wydaje mi się, że chodziło mi o http chyba. Że mam folder na dysku i przez przeglądarke można z niego ściągać pliki.
atasuke Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2011 Tak wchodzisz na przeglądarkę wpisujesz http://localhost i powinno działać. Napisz co to za windows 7 jaka wersja bo na niektórych jest wyłączona możliwość instalacji FTP. Napisz też co zainstalowałeś i co ci się udało uruchomić.
Walkerowy Opublikowano 9 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2011 Windows 7 Professional x64, korzystam z Online Armor. Uruchom Narzędzia administracyjne | Internet Information Services (IIS)zrobione Rozwiń komputerze lokalnym.zrobione Kliknij prawym przyciskiem myszy witryny i Dodaj Witryna FTP.kliknąłem na witryny i wybrałem dodaj witrynę FTP Nazwijmy to np"witryna FTP" i takiej ścieżce "C: \ serwerek \root"następnieścieżka to 'c:\nazwa' Start FTP automatycznie, zaznacz pole wyboru Zezwalaj SSL; następniezrobione Włącz uwierzytelnianie anonimowe; Zakończzrobione Uwaga, może być konieczne włączenie serwera FTP w zaporze. Należy użyć następującego polecenia. Wyświetliło się: "Brak reguł spełniające kryteria."
atasuke Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2011 Wyświetliło się: "Brak reguł spełniające kryteria." To spróbuj ręcznie wchodzisz na zaporę wybierasz dozwolone programy dajesz na zmień ustawienia i zaznaczasz Usługi sieci WWW(HTTP) Co się dzieje jak wpiszesz w przeglądarkę http://localhost Folder twojej witryny powinien być na dysku C w katalogu inetpub w nim z kolei znajduje się folder wwwroot Spróbuj zastosować się jeszcze do tego tutka znalezionego w sieci jak to skonfigurować :klik albo tego klik
Walkerowy Opublikowano 10 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Września 2011 Dzięki za pomoc, będę musiał pogrzebać z tymi tutkami.
Walkerowy Opublikowano 20 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Września 2011 Ok udało mi się to zrobić. Pozdrawiam. Temat do zamknięcia
Rekomendowane odpowiedzi