Skocz do zawartości
14 stycznia 2020 - Koniec wsparcia Microsoftu dla Windows 7 ×

Padnięta usługa Windows Audio

krypa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wyłączyłem usługę harmonogram klas multimediów, ona z kolei wyłączyła usługę audio bo nie sprawdziłem zależności.

Po zrozumieniu błędu przywróciłem harmonogram klas i wszystko inne co wyłączyłem wcześniej, żeby zacząć optymalizować od nowa,

ale usługa audio dalej nie daje się uruchomić i pozostaje wyłączona. Gdy klikam uruchom usługę, dostaję komunikat

"Błąd 1079:Konto podane dla tej usługi różni się od konta podanego dla innych usług działających w tym samym procesie"

Znacie jakieś wyjście z tej sytuacji ?

Pracuję na orginalnym windows 7 home premium.

Pozostaje chyba format i postawienie na nowo systemu. :confused:

Nic nie dają przywracania systemu nawet z odległych czasów,

audio jak nie odpala tak nie odpala.

Tak dla ścisłosci to mam dwa dyski i na tych dwóch dyskach ten sam system, :cheer:

na jednym jest wszystko ok, na drugim nie. Musiałem coś nieżle nagmerać. :D

Jeszcze jedna dźiwna sprawa, po wgraniu wczorajszych poprawek nie mogłem się połaczyć z BGŻ

komp, twierdził, że mam nie aktualny certyfikat, po deinstalacji poprawki KB2563227 wszystko wróciło do normy na obu dyskach i jest ok.

Co jeszcze zauważyłem to to, że na jednym dysku została zmieniona data systemowa na 01-01-2002.

Na drugim zaś poprawki windows z 10-08-2011 maja też zmienioną date na 01-01-2002.

System instalowany był w 2011 roku

Czary!!!

OTL.Txt

Extras.Txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano
Gdy klikam uruchom usługę, dostaję komunikat

"Błąd 1079:Konto podane dla tej usługi różni się od konta podanego dla innych usług działających w tym samym procesie"

Wyeksportuj klucz usługi do weryfikacji (przy okazji również jej nadrzędne zależności), w OTL ustaw wszystkie opcje na Brak + Żadne, a w polu Własne opcje skanowania / skrypt wklej co podane niżej i klik w Skanuj

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\Audiosrv /s
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\MMCSS /s
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\AudioEndpointBuilder /s

Dodatkowo, w Dzienniku zdarzeń widać i takie błędy:

Error - 2011-08-10 10:58:15 | Computer Name = Marek-Domowy | Source = Application Popup | ID = 1060

Description = فadowanie sterownika \SystemRoot\SysWow64\Drivers\GEARAspiWDM.sys

zostało zablokowane z powodu niezgodności z tym systemem. Skontaktuj się z dostawcą

oprogramowania w celu uzyskania zgodnej wersji sterownika.

Error - 2011-08-10 10:58:47 | Computer Name = Marek-Domowy | Source = Service Control Manager | ID = 7026

Description = Nie można załadować następujących sterowników startu rozruchowego

lub systemowego: AFPAnsi FO_PAnt

Wg OTL to są okropnie stare sterowniki:

DRV - [2006-09-19 12:44:04 | 000,015,664 | ---- | M] (GEAR Software Inc.) [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\Windows\SysWOW64\drivers\GEARAspiWDM.sys -- (GEARAspiWDM)

DRV - [2003-07-17 13:56:32 | 000,089,216 | ---- | M] () [Kernel | Boot | Stopped] -- C:\Windows\System32\Drivers\FO_PAnt.sys -- (FO_PAnt)

DRV - [2002-10-09 14:53:54 | 000,043,904 | ---- | M] (Alfa Corporation) [Kernel | Boot | Stopped] -- C:\Windows\System32\Drivers\AFPAnsi.sys -- (AFPAnsi)

Należy się tego pozbyć, ale deinstalacją w menedżerze urządzeń + usuwaniem usług zajmiemy się potem. Najpierw dostarcz dane na temat konfigu usługi Audio.

.

Opublikowano

Witam. I dzięki za szybką odpowiedź. Zastanawiałem się gdzie Zginełaś z poprzedniego forum a tu proszę jak miło. :thumbsup:

Wyeksportuj klucz usługi do weryfikacji (przy okazji również jej nadrzędne zależności),

to tylko ten otl.txt czy jeszcze coś??? :blink:

OTL.Txt

Opublikowano
to tylko ten otl.txt czy jeszcze coś??

Mój skan automatycznie podaje wyniki z konfiguracji rzeczonych usług i nic więcej nie trzeba.

Usługa Audio ma złe konto skonfigurowane:

"Start" = 2

"DisplayName" = Windows Audio

"Group" = AudioGroup

"ImagePath" = %SystemRoot%\System32\svchost.exe -k LocalServiceNetworkRestricted -- [2009-07-14 03:14:41 | 000,020,992 | ---- | M] (Microsoft Corporation)

"Description" = @%SystemRoot%\System32\audiosrv.dll,-201

"ObjectName" = LocalSystem

"ErrorControl" = 1

"Type" = 32

"DependOnService" = AudioEndpointBuilderRpcSsMMCSS [binary data]

"ServiceSidType" = 1

"RequiredPrivileges" = [binary data over 100 bytes]

"FailureActions" = 80 51 01 00 00 00 00 00 00 00 00 00 03 00 00 00 14 00 00 00 01 00 00 00 60 EA 00 00 01 00 00 00 C0 D4 01 00 00 00 00 00 00 00 00 00 [binary data]

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\Audiosrv\Parameters]

"ServiceDll" = %SystemRoot%\System32\Audiosrv.dll

"ServiceDllUnloadOnStop" = 1

Domyślnym kontem usługi jest LocalService a nie LocalSystem.

1. Start > w polu szukania wklep regedit > z prawokliku Uruchom jako Administrator > w kluczu:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\Audiosrv

Dwuklik w wartość ObjectName i zamień figurujące tam LocalSystem na NT AUTHORITY\LocalService. Ponadto skoryguj wartość DisplayName zamieniając tam widoczne aktualnie Windows Audio na @%SystemRoot%\system32\audiosrv.dll,-200

2. Zresetuj system i zobaczymy.

.

Opublikowano
Jaka może być przyczyna tak złego skonfigurowania?

Czyżby moje grzebanie w usługach :confused:

Możliwe, że wyłączenie usługi zależności + ponowne jej włączenie spowodowało odziedziczenie parametrów konta przez usługę podrzędną, gdyż nadrzędne usługi mają właśnie LocalSystem a nie LocalService.

Możemy się zająć resztą, czyli zakreślonymi przeze mnie błędami w Dzienniku:

1. Start > w polu szukania wpisz devmgmt.msc > z prawokliku Uruchom jako Administrator. W menu Widok włącz pokazywanie ukrytych. Pojawi się lista Sterowników niezgodnych z Plug and Play. Na tej liście szukaj sterowników: GEAR ASPI Filter Driver (nazwa systemowa GEARAspiWDM) + FotoOffice VirtualDisc Driver (FO_PAnt) + G-DATA Ukrywacz Ansi (AFPAnsi). Co znajdziesz podświetl i odinstaluj, restart kompa.

2. Dokończenie usuwania usług. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej co podane niżej i klik w Wykonaj skrypt:

:OTL
DRV - [2006-09-19 12:44:04 | 000,015,664 | ---- | M] (GEAR Software Inc.) [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\Windows\SysWOW64\drivers\GEARAspiWDM.sys -- (GEARAspiWDM)
DRV - [2003-07-17 13:56:32 | 000,089,216 | ---- | M] () [Kernel | Boot | Stopped] -- C:\Windows\System32\Drivers\FO_PAnt.sys -- (FO_PAnt)
DRV - [2002-10-09 14:53:54 | 000,043,904 | ---- | M] (Alfa Corporation) [Kernel | Boot | Stopped] -- C:\Windows\System32\Drivers\AFPAnsi.sys -- (AFPAnsi)

Z tego usuwania powstanie log, wystarczy że tylko ten mi pokażesz.

3. Na liście zainstalowanych jest G DATA FotoOffice. Jak widać powyżej aplikacja wprowadziła bardzo stary sterownik, którego system nie może w ogóle uruchomić. Całkowicie odinstaluj.

PS. I jeszcze mam propozycję zamiany ciężkiego GG10. Aplikacja alternatywna lepiej zgrana z 64-bit (natywna wersja), z dobrą obsługą GG10 i importem archiwum GG10 oraz całkowicie pozbawiona reklam to WTW. Opis znajdziesz w moim artykule: Darmowe komunikatory.

.

Opublikowano

Foto office żeczywiście jest stary podczas uruchamiania monituje o błedzie sejfu.Ale dalej działa dobrze.

(G-DATA Ukrywacz Ansi )niedawno ściągnołem i użyłem avcleaner chyba to on nakaszanił w Gdata,

antywirus zainsalowałem od nowa.

Opublikowano
Foto office żeczywiście jest stary podczas uruchamiania monituje o błedzie sejfu.Ale dalej działa dobrze.

System mieli błędy w Dzienniku, ta aplikacja jest niezgodna z systemem Windows 7 i pozbądź się jej.

antywirus zainsalowałem od nowa.

Ale to niepotrzebne. Te sterowniki, które wyliczam, nie są związane z antywirusem. I tak masz do przeprowadzenia akcje ręczne na wyliczanych sterownikach.

(G-DATA Ukrywacz Ansi )niedawno ściągnołem i użyłem avcleaner chyba to on nakaszanił w Gdata,

Szczerze wątpię. Tu jest problem kompatybilności, to próchna sprzed prawie 8-9 lat:

.

Opublikowano
1. Start > w polu szukania wpisz devmgmt.msc > z prawokliku Uruchom jako Administrator. W menu Widok włącz pokazywanie ukrytych. Pojawi się lista Sterowników niezgodnych z Plug and Play. Na tej liście szukaj sterowników: GEAR ASPI Filter Driver (nazwa systemowa GEARAspiWDM) + FotoOffice VirtualDisc Driver (FO_PAnt) + G-DATA Ukrywacz Ansi (AFPAnsi). Co znajdziesz podświetl i odinstaluj, restart kompa.

Brak powyższych plików w zakładce 'sterowniki niezgodne z plug an play

Foto offisa odinstalować??

========= OTL ==========

Error: No service named GEARAspiWDM was found to stop!

Service\Driver key GEARAspiWDM not found.

File C:\Windows\SysWOW64\drivers\GEARAspiWDM.sys not found.

Error: No service named FO_PAnt was found to stop!

Service\Driver key FO_PAnt not found.

File C:\Windows\System32\Drivers\FO_PAnt.sys not found.

Error: No service named AFPAnsi was found to stop!

Service\Driver key AFPAnsi not found.

File C:\Windows\System32\Drivers\AFPAnsi.sys not found.

OTL by OldTimer - Version 3.2.26.1 log created on 08112011_135626

Opublikowano
Brak powyższych plików w zakładce 'sterowniki niezgodne z plug an play

Jeśli ich nie ma, to idź wprost do punktów 2 + 3 z instrukcji.

I określ co Ci potrzebne, to może jakiś darmowy nowoczesny zamiennik na FotoOffice się skołuje.

EDIT: czy Ty przypadkiem już czegoś (poza antywirusem) nie odinstalowałeś przed uruchomieniem skryptu (lub może skrypt uruchomiony dwa razy)? Usługi były a nagle ich nie ma.

.

Opublikowano
skrypt uruchomiony dwa razy zgoda.

Jeśli rzeczywiście przez "Wykonaj skrypt" (co do czego mam wątpliwości) przepuściłeś dwa razy skrypt, to mnie nie dziwi "not found" w logu. Skrypt jest jednorazowy, jego ponowne wykonanie jest pozbawione sensu, bo nie usunie czegoś co już usunięto pierwszym podejściem. A teraz to co pokazujesz jeszcze bardziej bez sensu, bo wyraźnie mylisz opcję Skanuj z opcją Wykonaj skrypt = raport pokazuje, że wkleiłeś skrypt (który jest przeznaczony do akcji Wykonaj skrypt) jako ... skanowanie.

FotoOffice już odinstalowany?

.

Opublikowano (edytowane)

Początki to i błedy sory ;)

sprawdze czy foto nie wyżuci mi zdjęć i odinstaluje zaraz.

FotoOffice poszedł precz.Jakiego loga wysłać żeby było ok.

Edytowane przez picasso
Posty połączone. //picasso
Opublikowano

krypa proszę używaj funkcji "Edytuj", jeśli nikt pod Tobą nie odpisał, zamiast pisać w serii x własnych postów. Posty łączę ....

Logów to ja już nie muszę oglądać, bo wynik przetwarzania skryptu w OTL w poście #9 mówi sam za siebie. Wszystkie problemy wyglądają na rozwiązane, jeśli nie masz więcej pytań, temat będziemy zamykać.

Opublikowano

Dziękuję za pomoc wszystko gra i buczy. :thumbsup:

Ponownie wgrałem porawke kb 2563227 i tez jest ok.

Nie wiem tylko co sądzić o samoczynnej zmianie daty i czasu??

Jak by co to można zamykać. :)

Opublikowano
Jeszcze jedna dźiwna sprawa, po wgraniu wczorajszych poprawek nie mogłem się połaczyć z BGŻ

komp, twierdził, że mam nie aktualny certyfikat, po deinstalacji poprawki KB2563227 wszystko wróciło do normy na obu dyskach i jest ok.

Co jeszcze zauważyłem to to, że na jednym dysku została zmieniona data systemowa na 01-01-2002.

Na drugim zaś poprawki windows z 10-08-2011 maja też zmienioną date na 01-01-2002.

System instalowany był w 2011 roku

Nie wiem tylko co sądzić o samoczynnej zmianie daty i czasu??

Tu nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie cóż to za samoczynne zjawisko z przedatowaniem. Choć te objawy i feler z certyfikatem sugerują, ze nastąpiło po prostu przestawienie czasu systemowego (rozsynchronizowana usługa Czas systemu Windows / bateryjka BIOS?).

Temat zamykam.

.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...