Anonim3 Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 mycha69 (jak ja lubię te cyferki w tej konfiguracji ) jest tak: masz stockowy ( czyli fabryczny) cooler procka, kręci się jak szalony, może i chłodzi (nie koniecznie skutecznie) a hałasuje przy tym niemiłosiernie, wymień na to: http://www.arest.pl/...54-4-9-24-9-dB/ dobra wydajność i cisza w dobrej cenie. Cytat można jakoś przemieszać te kolejności , czy też co jest po czym to "sztywne" ustawienia i można jedynie przesuwać góra/dół całość ? kolejność możesz dowolnie konfigurować, lecz nie na zasadzie przenoszenia góra/dół lecz wybierasz co ma być na pozycji 1, 2 ..... i tak dalej. Proponuje w biosie całkiem wyłączyć napęd FDD (flop, dyskietka) jeśli jej nie używasz, pokusił bym się nawet o fizyczne odłączenie tak zasilania jak i taśmy sygnałowej, sam napęd może robić jako "zaślepka" w obudowie (w dobie pendraków nie wiem czy ktoś jeszcze tego używa chyba, że w urzędach ). Cytat ale też wydawało mi się, że kiedyś ciut inaczej wyglądały te opcje do przestawiania bootowania - nie wiem, czy coś mogło się w ustawieniach Biosu przestawić na skutek awarii ? - choć może to złudzenie, zapewne każdorazowe przywracanie w biosie ustawień domyślnych ("load bios default") lub tzw. reset ustawia napęd CD/DVD jako pierwszy. Wydaje mi się, że testów już ci wystarczy, nie ma co męczyć kompa testami OCCT, w przypadku zaś "wywalania się" OCCT są też inne testery, nie mniej (a nawet lepiej) obciążające kompa testy, np. LynX. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Ja tylko dodam. Cytat nie mogę ( w sensie - nie wiem czy można i jak ) ustawić kolejności 1) CD/DVD, 2) dysk twardy, 3) USB, 4) ... Masz BIOS AMI. Strzałkami wybierasz element bootowania i klawiszem "+" - wyżej "-" - niżej przenosisz dany element. EDYTA Czy dobrze masz podpięty wtyk od wentylatora procka (CPU-Fan)? Bo mam wątpliwości. Odnośnik do komentarza
Mysza Opublikowano 8 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 No więc jest tak : świadoma "konsekwencji po robocie" użyłam MHDD z opcją Remap na ON - rezultat - zawiesił się na pierwszym wadliwym sektorze i tak "wisiał" opcji Erase - nie odważyłam się użyć, dotąd myślałam, że to mi wyczyściłoby cały dysk, ale z tego co było powyżej napisane, o ile wszystko by zadziałało prawidłowo, to jak rozumiem teraz, Erase powinno zadziałać tylko na tych niestabilnych/błędnych sektorach, a reszta powinna być nienaruszona... dalej zrobiłam tak : reset , ponowny MHDD w trybie zwykłym ( Remap i Erase na ON) - oto nowy wynik oraz SMART z MHDD niestabilne sektory zniknęły, a jednocześnie nie zostały realokowane, więc chyba mój dysk jest mało przewidywalny dla raportów SMART teraz to wygląda tak w CrystalDiskInfo @marekW - na Twoją propozycję skuszę się , będzie okazja do ponownego przećwiczenia nakładania pasty wieslaw531 - wtyk od wentylatora procka (CPU-Fan) - chodzi o tę białą wtyczkę z kolorowymi kabelkami ? włożyłam dokładnie w to samo miejsce, z którego wyjęłam, wydaje mi się, że dobrze docisnęłam, sprawdziłam jeszcze raz, tak TO wygląda (czerwona ramka) w zasadzie to byłby chyba koniec tematu - mam tylko jeszcze pytania teoretyczne odnośnie tych ustawień w BIOS W dniu 6.07.2011 o 19:16, wieslaw531 napisał(a): Strzałkami wybierasz element bootowania i klawiszem "+" - wyżej "-" - niżej przenosisz dany element. + W dniu 6.07.2011 o 18:43, marekW napisał(a): kolejność możesz dowolnie konfigurować, lecz nie na zasadzie przenoszenia góra/dół lecz wybierasz co ma być na pozycji 1, 2 ..... i tak dalej. Proponuje w biosie całkiem wyłączyć napęd FDD (flop, dyskietka) jeśli jej nie używasz, pokusił bym się nawet o fizyczne odłączenie tak zasilania jak i taśmy sygnałowej, sam napęd może robić jako "zaślepka" w obudowie (w dobie pendraków nie wiem czy ktoś jeszcze tego używa chyba, że w urzędach ). no właśnie, z tą dowolnością konfiguracji to tak nie do końca - to znaczy, tak jakby poszczególne źródła bootowania miały sztywną kolejność w zamianie się miejscami do bootowania - to znaczy USB będzie zawsze zaraz po CD/DVD, a CD/DVD zawsze zaraz po SATA, czyli, że można zrobić jako pierwszy DYSK TWARDY, a jako drugi CD/DVD, ale już nie można zrobić jako pierwszy CD/DVD a jako drugi DYSK TWARDY, ponieważ zawsze w kolejności po CD/DVD ustawia się USB, każda zmiana np. na pierwszej pozycji automatycznie dokonuje zmian również na drugiej, trzeciej i czwartej pozycji - stąd moje pytania, jak to mogę zmienić ... zobrazowałam to w załączniku jeśli chodzi o napęd FDD (flop, dyskietka) - to go nie ma , tam jest zaślepka od początku , dlatego też tak mi się wydawało, że kiedyś tam w BIOS nie widziałam tego napędu w możliwościach przy ustawianiu kolejności bootowania, dlatego pytałam, czy coś mogło się przy okazji ostatniej awarii przestawić samo ... co mam zrobić konkretnie, żeby napęd FDD w BIOS wyłączyć i na której zakładce - czy to będzie któraś z tych opcji KLIK, czy w innym miejscu ? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 9 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 Sprostowanie i inne wyjaśnienia: 1. Wentylator podpięty poprawnie. Ale wg mnie masz w BIOS w H/W Monitor wyłączoną funkcję CPU Quiet Fan (Manual str 44). To skutkuje maksymalnymi obrotami wentyla i nawet jeżeli zmienisz na nowy (co polecam) to on również będzie chodził na maksa. 2. Wyłącz Floppy (Manual str. 42) -> Enter i Disable (również floppy controller). Restart i ponownie BIOS. 3. W CPU Configuration (M 33) C&Q ustaw na Disable (masz co prawda XP ale potestuj). Ta funkcja zmienia częstotliwości procka i innych elementów przy małych potrzebach systemu. 4. Kolejność bootowania - "+" i "-" powoduje takie efekty, które przećwiczyłaś. Sprawdziłem i należy to zrobić inaczej. Pisał o tym marekW ale nie podał jak: Cytat kolejność możesz dowolnie konfigurować, lecz nie na zasadzie przenoszenia góra/dół lecz wybierasz co ma być na pozycji 1, 2 ..... i tak dalej. - Wybierasz strzałką pierwszy element -> Enter -> wybierasz to co chcesz -> Enter. Tu ważny punkt nr. 2. - Wybierasz strzałką drugi element ........ Proponuję ustawić 1. CD, 2. HD, 3. Flash Odnośnik do komentarza
Mysza Opublikowano 10 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 @wieslaw531 - dziękuję, opcje w BIOS sprawdzę jutro ( nie mogę teraz wyłączyć komputera), ale: Cytat Manual str 44, Manual str. 42 o jakim Manualu piszesz ? gdzie go znajdę ? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Cytat o jakim Manualu piszesz ? gdzie go znajdę ? Manual do płyty głównej. A gdzie - to już sama powinnaś wiedzieć gdzie trzymasz takie papiery. Lub: http://asrock.com/mb/manual.asp?Model=ALiveNF6P-VSTA Odnośnik do komentarza
Mysza Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 W dniu 9.07.2011 o 18:34, wieslaw531 napisał(a): 1. Wentylator podpięty poprawnie. Ale wg mnie masz w BIOS w H/W Monitor wyłączoną funkcję CPU Quiet Fan (Manual str 44). To skutkuje maksymalnymi obrotami wentyla i nawet jeżeli zmienisz na nowy (co polecam) to on również będzie chodził na maksa. OK - włączyłam funkcję, zostawiając te parametry, które automatycznie się pokazały, czyli temperatura 50 stopni +/- 2 W dniu 9.07.2011 o 18:34, wieslaw531 napisał(a): 2. Wyłącz Floppy (Manual str. 42) -> Enter i Disable (również floppy controller). Restart i ponownie BIOS. Wyłączyłam na zakładce Advanced - Floppy Configuration - mam teraz Floppy A jako [Disabled] - tylko nie widziałam i nie wiem gdzie szukać dodatkowo floppy controller W dniu 9.07.2011 o 18:34, wieslaw531 napisał(a): 3. W CPU Configuration (M 33) C&Q ustaw na Disable (masz co prawda XP ale potestuj). zmieniłam W dniu 9.07.2011 o 18:34, wieslaw531 napisał(a): 4.- Wybierasz strzałką pierwszy element -> Enter -> wybierasz to co chcesz -> Enter. Tu ważny punkt nr. 2. - Wybierasz strzałką drugi element ........ dzięki - teraz na każdej pozycji otworzyło mi się dodatkowe okienko Options i w ten sposób faktycznie mogłam wybrać kolejność dowolnie, jednocześnie po zmianach na zakładce Advanced z Floppy Configuration automatycznie na zakładce Boot już nie miałam tego do wyboru W dniu 11.07.2011 o 05:47, wieslaw531 napisał(a): Manual do płyty głównej. A gdzie - to już sama powinnaś wiedzieć gdzie trzymasz takie papiery. Lub: http://asrock.com/mb/manual.asp?Model=ALiveNF6P-VSTA Gdzie trzymam papiery to zasadniczo wiem, tylko nie zawsze wiem, co w nich mam - wśród papierów znalazłam tylko książeczkę "Quick Installation Guide" - za link bardzo dziękuję, przydał się. To by było na tyle - dziękuję za wszystkie wskazówki Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Czy zmieniły się obroty wentylatora procka czy nadal około 3100 w HWInfo? I jak trzymają się temperatury procka? Odnośnik do komentarza
Mysza Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 (edytowane) W dniu 11.07.2011 o 19:18, wieslaw531 napisał(a): Czy zmieniły się obroty wentylatora procka czy nadal około 3100 w HWInfo? I jak trzymają się temperatury procka? Obroty wentylatora to teraz 2960 - 3013 Temperatura procesora 38-39 °C EDIT: Zamontowałam ten Wentylator SILENTIUMPC Spartan HE923 (1366/1155/1156/775) i w porównaniu do tego powyżej to umocowanie fabrycznego coolera to był pryszcz w fabrycznym coolerze powierzchnia radiatora była dużo większa od powierzchni procesora, nie trzeba było precyzji w zakładaniu, by powierzchnie do siebie przylegały, a zaczepy się w sumie bez wysiłku (fizycznego) zapinały, wiatraczek leżał płasko na radiatorze i wszystko było jasne, a w tym... radiator ma wiatraczek z boku - może inni nie mają takich wątpliwości, ale ja zaczęłam się głowić którą stroną zamontować cooler, z której strony powinien być wiatraczek ? w końcu zdecydowałam się zrobić tak, żeby ta "wajcha" była tak jak poprzednio na górze, dalej - powierzchnia radiatora w miejscu styku z procesorem jest dopasowana do wielkości procesora i pewną trudność stanowi po włożeniu coolera w pierwszy zaczep takie jego położenie, żeby powierzchnie się idealnie stykały ( i nie rozmazać przy tym pasty) - był to pewien problem, a na koniec "naciągnięcie" tak tego całego coolera, żeby umocować drugi zaczep - to już myślałam, że kota dostanę , przy tej sile, którą musiałam w to włożyć dużo nie brakowało, żebym zniszczyła ten nowiutki cooler, bo te blaszki zaczęły mi się pod siłą nacisku uginać ... w końcu jednak zamontowałam to paskudztwo i mam tylko nadzieję, że dobrze KLIK jeśli chodzi o ciszę - jakoś nie zauważam specjalnej różnicy po dwóch dniach pracy komputera z nowym coolerem HWInfo wskazuje: obroty wentylatora: 2410-2481 RPM temperatura procesora 33,5 - 36 °C Edytowane 16 Lipca 2011 przez mycha69 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi