iurabos Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2011 Dostaję taki komunikat, kiedy chcę sprawdzić zdarzenia: System Windows nie może uruchomić usługi Dziennik zdarzeń systemu Windows na komputerze Komputer lokalny. Błąd 4201: Przekazana nazwa wystąpienia nie została uznana przez dostawcę danych WMI za prawidłową. Pojawiają mi się od pewnego czasu drobne problemy z uprawnieniami i coś tam odmawia posłuszeństwa; z reguły trochę różańca i gotowe. Ale dziennik się nie chce włączyć Bardzo często też zmienia mi się (samodzielnie) układ klawiatury, muszę mieć skrót ctrl+shift żeby przełączać klawiaturę na PL. Sprawdzałem ustawienia skrótów klawiaturowych chyba we wszystkim (wyłączyłem co się da), a i tak zmienia mi się układ klawiatury - nie wiem też na jaki .
Flavius Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2011 Co do błędu dziennika to wypróbuj ten tutorial https://www.fixitpc.pl/topic/1753-brak-podgladu-zdarzen-blad-4201-uslugi-dziennika-zdarzen/
iurabos Opublikowano 29 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2011 Co do błędu dziennika to wypróbuj ten tutorial https://www.fixitpc.pl/topic/1753-brak-podgladu-zdarzen-blad-4201-uslugi-dziennika-zdarzen/ OK, foldery mam (były) setACL dał błąd dostępu do folderu AIT (właścicielem jest TrustedInstaler) polecenie "secedit /configure /cfg %windir%\inf\defltbase.inf /db defltbase.sdb /verbose" dało w wyniku scesrv.log (musiałem zmienić rozszerzenie na txt) - w linii poleceń "wystąpił błąd rozszerzony" Rizone Security Restore - nie pomaga zaraz sprawdzę rozwiązania z WMI w trybie awaryjnym i z płytą scesrv.txt
iurabos Opublikowano 29 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2011 ok, skasowanie i odtworzenie repozytorium nie pomogło, a po skasowaniu RTBackup i jeszcze wywaleniu folderu Winevt pojawia się teraz komunikat "błąd dostępu", nie wiem gdzie szukać plików dziennika
Flavius Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2011 EDIT Zmieniam treść posta - nie widziałem że dopisałeś W komendach których ci dałem nie ma komendy usuwania folderu winevt lecz jedynie opróżnianie zawartości jego folderów dziennika bo brak tego folderu również skutkuje błędem dlatego w moim poradniku jest tylko opróznianie RD /S C:\Windows\System32\LogFiles\WMI\RtBackup del C:\Windows\System32\winevt\Logs\*.* del C:\Windows\System32\winevt\TraceFormat\*.* RtBackup można usuwać
iurabos Opublikowano 29 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zmieniając dodałem tylko logi z OTL. ok, dodałem z powrotem katalog C:\Windows\System32\winevt\TraceFormat\ i mam tam teraz TraceFormat i Logs - zrestartować kompa?
Flavius Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2011 ok, dodałem z powrotem katalog C:\Windows\System32\winevt\TraceFormat\ i mam tam teraz TraceFormat i Logs - zrestartować kompa? To za mało bo jeszcze te foldery muszą mieć odpowiednie uprawnienia - wykonaj jeszcze raz tą formułkę z komendą setacl - igmoruj błąd dostępu do folderu AIT - chodzi o to bo komenda przeszła przeszła prawidłowo przez ten winevt i jego podfoldery.
iurabos Opublikowano 29 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2011 To za mało bo jeszcze te foldery muszą mieć odpowiednie uprawnienia - wykonaj jeszcze raz tą formułkę z komendą setacl - igmoruj błąd dostępu do folderu AIT - chodzi o to bo komenda przeszła przeszła prawidłowo przez ten winevt i jego podfoldery. hmm, coś podziałało - albo secedit itd albo setacl - po odpaleniu setacl sprawdziłem czy mogę uruchomić DZ (listę usług miałem otworzoną) i już działała - uruchomiła się automatycznie po którymś poleceniu Dzięki za prowadzenie za rączkę - najważniejsze że działa tak jak ma działać.
Rekomendowane odpowiedzi