Skocz do zawartości

Nie mogę uruchomić programu, niektóre pliki do odczytu

dmocha

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mogę uruchomić programu FirefoxPortable, komunikat:

image.png.b50fba8d82d05a326723c04af2277ba5.png

Mam drugą partycję (300 GB) obok systemowej. Daty utworzenia partycji

Fs     Type        Size     Status     Info     Data
-----  ----------  -------  ---------  ------   
NTFS   Partition    173 GB  Healthy    Boot     30.07.2023 00:24:39
NTFS   Partition    300 GB  Healthy             11.09.2023 06:14:10

Trzymam na niej wiele programów, głównie w wersjach przenośnych.

Instalowałem ten program setki razy, nigdy nie miałem z nim problemów.

Po kolejnej instalacji i próbie uruchomienia dostałem powyższy komunikat.

Pierwotnie spojrzałem we właściwości folderu i zauważyłem:

image.png.e536309cf9957d0b07f11438030d1a06.png

Sądziłem, że tu jest problem, więc odznaczyłem atrybuty, ale dostałem kolejne komunikaty (w sumie około setki dla kolejnych plików w tym folderze)

image.png.91bbc9f0f58b29551331fc8955269acc.png

Oczywiście próbowałem to robić jako Administrator, ale niestety nie mogę zmienić atrybutów.

Probowałem zmienić zabezpieczenia folderu i tu również bezskutecznie.

Zainstalowałem tego FireFoxa w innym podfolderze na tej samej partycji bo liczyłem, że przeniosę sobie profil, ale mam to samo.

Nie mogę usunąć tego drugiego folderu FF, odmowa dostępu. Upewniałem się, że proces nie jest używany (ProcessExplorer jako admin).

Co ciekawe w trybie awaryjnym, mogę usunąć ten folder, mogę również zmieniać ustawienia zabezpieczeń, ale powrót do normalnego rozruchu jest powrotem do problemu

Trochę poszukałem na forach i widzę, że nie jestem sam z takim problemem, ale sugerowane rozwiązania nie pomagają.

Ogólnie:

Windows 11 działal bez zarzutu do momentu, kiedy nie nastąpiła aktualizacja do 24H2, po niej system dłużej się ładował.

Rzadko korzystam z komputera, więc w sumie te dwie-trzy minuty mi nie robiły, komputer działał i działa nadal dobrze, ale...

...postanowiłem go sprawdzić, usunąć kesz itd.

Uruchomiłem CrystalDiskInfo - dysk sprawny,

Uruchomiłem chkdska (/r /f) na obu partycjach - nie było błędów

Uruchomiłem sfc /scannow - nie było błędów

Uruchomiłem Bleachbit, żeby pozbyć się "śmieci" i tu już widzę, że niektórych plików nie udało mu się usunąć, odmowa dostępu. Z tego programu korzystam rzadko, ale robiłem to wielokrotnie i wiem co można usunąć i jakie powinny być "objawy"

Probowałem poleceń DISM (admin) "CheckHealth," "ScanHealth," i "RestoreHealth" - brak błędów i brak poprawy.

Mam aktualny Eset Security Ultimate - system i dane są czyste, korzystam z OneDrive.

Nie wiem kiedy to się stało więc nie chcę na chybił przywracać systemu do kolejnych punktów

Ogólnie wygląda na to jakbym utracił jakieś uprawnienia chociaż konto wskazuje na to, że mam Administratora i mogę go używać.

Wygląda na to, że coś gdzieś się rozjechało - nie wiem co i gdzie

Jestem bliski decyzji reinstalacji systemu, choć bardzo tego nie chcę teraz robić bo nie mam aktualnie na to pasma.

Inne programy, których używam, działają, ale nie sprawdzałem wszystkich.

Chętnie bym "poddał się weryfikacji" @picasso nie uważam się za speca - ale co nieco wiem i trochę znam się na Windows.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.