Skocz do zawartości

Nie mogę zainstalować żadnego antyvira

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Chciałbym poprosić o pomoc - jakiś czas temu przestał mi działać program antywirusowy (Avira - nie aktualizował się). W sumie był na komputerze "od zawsze", więc chciałem go po prostu przeinstalować.

Po deinstalacji niestety instalacja nie była już możliwa - proces wyrzucał błąd o niemożności instalacji pliku.

Przewędrowałem do ESET - ten się nawet zainstalował, ale praktycznie nic nie działało - instalacja ESET przebiega pomyślnie, natomiast przy rozruchu pierwszy komunikat to błąd ładowania sterowników (m.in. edevmon, ehdrv, ekbdflt, epfwwfp, eamonm, epfw, epfwlwf), następnie dane rejestru, HIPS nieaktywny i tak dalej ?

Ściągnąłem kilka instalatorów różnych programów w wersjach free - jednak żaden nie chciał się zainstalować :( Po kontakcie ze "wsparciem" ESET i przesłaniu logów otrzymałem info, że Avira i Avast nie są całkowicie odinstalowane. Użyłem kilkukrotnie deinstalatorów szczątków tych programów w trybie awaryjnym (wg. instrukcji ze stron producentów) - niestety problem nie zniknął, a pozostałości w systemie ponoć jak były, tak zostały. ESET umył ręce - może tutaj uda się komuś rozwiązać tę łamigłówkę (system niby działa normalnie, ale bez antywira trochę strach).

Będę wdzięczny za każdą pomoc! Załączam pliki logów.

FRST.txtPobieranie informacji ... Shortcut.txtPobieranie informacji ... Addition.txtPobieranie informacji ...

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

1) Odinstaluj SpyHunter (HKLM-x32\...\{46B04D53-4E34-4388-B6EE-80FAB66AEF9B})

To nie jest zaufany program.

Spróbuj odinstalować w ten sposób:
kliknij na tę ikonkę C:\Users\nazwa Użytkownika\Start Menu\Programs\SpyHunter\Uninstall.lnk (czyli >>START >>Programy>>SpyHunter>>Uninstall)
wyskoczy okienko, ale zamiast klikać wielki zielony guzik "continue" kliknij "no, thanks". To drugie odinstalowuje.

2) Odinstaluj Spybot Search &Destroy - pracuje na zbyt przestarzałym silniku.

3) Uruchom FRST. Na klawiaturze naciśnij jednocześnie CTRL+Y.
Otworzy się Notatnik - wklej do niego:

Pokaż ukrytą zawartość

Na klawiaturze naciśnij jednocześnie CTRL+S.
W FRST kliknij na Fix (NAPRAW).

jessi

Absolutny szacunek i podziękowanie ogromne!

Trzeci krok rozwiązał sprawę!

Pierwszy - niestety nie mam katalogu Start Menu w podanej ścieżce :-/ (ale też revo uninstaller nie znajduje mi spyhunter`a - podobnie jak przeszukanie dysku)

Drugi - SS&D nie mam w zainstalowanych, jest tylko na dysku - ale go wyrzucę zgodnie z radą

Trzeci - bingo :-)

Jeszcze raz ogromne dzięki!

Tym samym temat do zamknięcia :-)